Programjaink a hatályos jogszabályoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal / EESZT applikációval vagy EU-s Covid-igazolvánnyal, valamint érvényes személyi igazolvány vagy útlevél együttes felmutatásával látogathatóak.

Éttermünk csütörtökön 16 órakor nyit, pénteken 15 órakor zár, szombaton zárva tart.

Az utcán heverő történelem, Befejezni a Švejket, MISZJE fogadóóra, Napfonat és Isna Trio koncert

Az utcán heverő történelem, Befejezni a Švejket, MISZJE fogadóóra, Napfonat és Isna Trio koncert

Az utcán heverő történelem, Befejezni a Švejket, MISZJE fogadóóra, Napfonat és Isna Trio koncert
szeptember
23
csütörtök 15:00
orr stúdió

Az utcán heverő történelem, Befejezni a Švejket, MISZJE fogadóóra, Napfonat és Isna Trio koncert

  

15:00–16:00 Az utcán heverő történelem (online videóbeszélgetés)

Stefan Hertmansszal Benedek Márton beszélget

A legjelentősebb flamand író, Stefan Hertmans második magyarul megjelent regényének, A fordult szívnek 21. századi narrátora egy létező, 11. századi történelmi dokumentumból indul ki, amely a Cambridge-i Egyetem kézirattárában olvasható. Egy szerelme miatt zsidó hitre áttért, kétségbeesettül bolyongó lány történetét beszéli el a regény, melynek színtere a csodálatos dél-francia vidék.

17:00-18:00 Befejezni a Švejket

Irena Douskovával Garajszki Margit beszélget

Irena Dousková tíz évig gyűjtött anyagot regényéhez, hogy megírja Jaroslav Hašek, a cseh próza egyik legeredetibb alkotójának utolsó hónapjait. Hašek 1922-ben Lipnicébe vonul vissza, hogy befejezze a Švejket. Ekkor már nem a régi önmaga, de legnagyobb szenvedélyének még előszeretettel hódol: hecceivel és sikamlós versikékkel sorra botránkoztatja meg szomszédait, szibériai feleségét vagy épp a plébánost.

17:00-18.30 MISZJE fogadóóra

A MISZJ E nyílt fogadóóráján munkatársaink válaszolnak a felmerült szerzői jogi kérdésekre. A PesTexten bemutatkozik a fesztivál szervezője, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE). A fogadóóra alatt a jogkezelő működéséről adnak tájékoztatást munkatársaink, illetve válaszolnak a jogdíjak kifizetésével kapcsolatos kérdésekre. Szerzői jogi problémákban az egyesület jogásza segít eligazodni szerzőknek, műfordítóknak, szerkesztőknek, avagy jelenlegi és jövőbeli jogosultjainknak. Forduljatok hozzájuk bizalommal!

18:00-19:00 Elveszett lelkek

A Nézőművészeti Kft. felolvasószínházi előadása

Felolvasószínházi előadásunkban kortárs, irodalmi Nobel-díjas szerzők műveiből válogattunk. Az írások a csend és a kapaszkodók megtalálásának lehetőségeit keresik korunk zajos és átláthatatlan dzsungelében. A hiány, a gyász vagy a várakozás nyomasztó ürességében szinte felismerhetetlenné lesz a csönd mélyén megbújó isteni harmónia. Az irodalmi szövegeket élő zenei aláfestés is kíséri, melyek Joanna Concejo grafikáival együtt még inkább segítenek egy összművészeti élmény megteremtésében.

Az előadásban elhangzanak szövegek többek között Olga Tokarczuktól, Szvetlana Alekszijevicstől és Louise Glücktől.

Előadják: Udvaros Dorottya, Kőszegi Mária, Katona László, Kovács Krisztián, Marton Róbert, Scherer Péter. Technikus: Ács István. Zene: Marton Róbert. Szerkesztette: Antal Nikolett és Gyulay Eszter.

19:00-20:00 Nehézfiúk

David Schalkóval Bezsenyi Tamás beszélget

David Schalko osztrák író, német nyelvterületen rendezőként, forgatókönyvíróként, filmes és televíziós alkotóként, valamint színészként és televíziós személyiségként meglehetős kultusznak örvend. Magyarországon elsőként a Nehéz csontok című regénye jelent meg, amelyben nemcsak a náci uralom alatti Ausztriát, de a bécsi alvilágot is szemléletesen bemutatja.

20:00-21:00 Napfonat: Szól a világ

A Napfonat zenekar koncertje

A Napfonat öt nő energikus a cappella együttese. Öt szabad hang polifonikus összefonódása, amely együtt, ütőhangszerekkel kiegészítve valami többet, nagyobbat alkot. Első lemezük, a Hangvetőnél idén májusban megjelent Szól a Világ izgalmas, stílusokon, világokon, sorsokon átívelő utazás – zsigeri, elmélyült, tiszta élmény. A Napfonat a magyar és más népek kultúrájának közös zenei magjához nyúl le, ebben keresi a választ az élet és mindannyiunk nagy kérdéseire.

A zenekar tagjai: Farkas Krisztina, Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi.

21:00-22:30 Ködből és költészetből születtek

Az Isna Trio koncertje

Szjarhej Douhusau, Alexej Varszoba és Andrej Jeudakimau tapasztalt belarusz zenészek, akik 2019-2021 során arra kényszerültek, hogy elhagyják hazájukat. Az Isna Triót Gorajec falujában alakították meg, különös körülmények között. Zenéjükben a kortárs költészet találkozik az álomszerű hangzásokkal és a belorusz folklórral.

Az Isna Trio 2021 júniusában a köddel borított rétek és a közép-európai költészet hatására alakult meg a lengyel-ukrán határ közelében fekvő Gorajec faluban egy művészeti workshop alkalmával, ahol a zenészeken kívül írók, műfordítók, képzőművészek is megfordultak Közép-Európából, közte Magyarországról is. Álomszerű zenei világuk így a közép- és kelet-európai kortárs költészettel lép kölcsönhatásba. Dalaikat többek között a magyar Jónás Tamás, a lengyel Agata Jabłońska és a litván Dainius Dirgėla versei ihlették. A művek eredetiben csendülnek fel, így a különféle nyelvek muzsikája is hatással van a zene rétegeire. Az együttes hangzásának fontos összetevője az ukrán és belorusz népzene is.

A program a Visegrad Fund támogatásával valósul meg.

Esemény a facebookon

A helyszín

orr stúdió
PesText 2021

Szöveg-Világ-Irodalom