A38 Hajó története

Az A38 Hajó

A budapesti A38 Hajó Magyarország egyik legjobban felszerelt, technikailag kifogástalan koncerthelyszíne és független kulturális központja, amely évente hétszázötven előadóművészeti programot, koncertet szervez. Emellett az ország egyik legtermékenyebb, egyben egyik legnagyobb tradíciókkal bíró mozgóképgyártó műhelye, amely évente kétszázhatvan (eddig összesen több mint kétezer) televíziós produkciót készít, egyben a közszolgálati televízió naponta jelentkező élő magazinműsorának helyszíne. A tizennégy éve működő intézmény eddig több mint tízezer programot, koncertet, kiállítást, színházi előadást szervezett meg és bonyolított le, közel kétezer televíziós műsort, illetve dokumentumfilmet készített és több száz élő televíziós adást bonyolított le. Éves látogatószáma meghaladja a százötvenezer főt. Eddigi fennállása alatt több millió látogatót fogadott.

Építés

Az A38 Hajó 1968-ban a kijevi Lenin Hajógyárban, az Ukranszkoje Dunajszkoje Parahodsztvo, azaz az Ukrán Dunai Hajózási Társaság megrendelésére. Eredeti funkcióját tekintve önjáró kőszállító uszály volt, a Dunán látott el szállítási feladatokat. 1991-ben, a Szovjetunió felbomlásakor az Ukrán Dnyeper Hajózási Társaság tulajdonába került. A Belgrád 1999-es NATO-bombázása során megsérült hidak romjai hajózhatatlanná tették a Duna alsó szakaszát, ekkor a Tripolje szállítási feladatai is megszűntek, és a hajó a következő években a Duna-delta ukrán szakaszán vesztegelt.

A roncsként számon tartott Tripolje felújítása 2002-ben kezdődött el. A teljes külső-belső átalakítást a révkomáromi SLKB és az újpesti Ganz-Vitla végezte. A megújult hajótest belsőépítészeti kialakítására a VM Művek két építésze, Váncza László és M. Miltényi Miklós tervei alapján került sor. A fedélzetet pedig Drabik András és Lois Viktor kortárs szobrai díszítik. A másfél évig tartó átépítést követően vontatták jelenlegi helyére, a budapesti Petőfi híd budai hídfőjéhez. A belsőépítészeti munkák nagy része itt zajlott. Az A38 Hajó ünnepélyes megnyitója 2003. április 30-án volt.


Az Artemovszk 38 típus viszonylag rövid, ámde széles és lapos kialakításának, valamint nagy rakterének köszönhetően alkalmasnak bizonyult a koncertteremmé és vendéglátóhellyé történő átalakításra, azonban a korábbi precedens nélküli beruházás így is komoly kihívást jelentett a tervezőknek. A 15 méter széles, 85 méter hosszú és 160 centiméter merülésű hajótest teljes szerkezeti, gépészeti felújításon esett át. A sikeres funkcióváltás érdekében konténerszerű blokkok lettek kialakítva a hajótestben, melynek fő része az A38 „gyomrában” lévő, 4 méteres belmagasságú és egy kisszínpaddá átalakítható 12 méter x 6méteres színpaddal rendelkező, 750 fős befogadó képességű koncertterem, az ehhez csatlakozó két belső bár, a 170 fő kiszolgálására alkalmas étterem, mint vendéglátóhely, valamint a nyáron kisebb klubkoncertek helyszínéül szolgáló tetőterasz.


Az átalakítás után a hajó össztömege 450 tonnáról 1200 tonnára nőtt. A teljesen hangszigetelt, a kor színvonalán a legmodernebb hangtechnikával felszerelt koncertterem akusztikai kialakítását a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Akusztikai Laboratóriumának közreműködésével ugyanaz a világszínvonalú csapat végezte, mely a Művészetek Palotájánál (MÜPA) is dolgozott.


A kivitelezés során, a helytakarékosság miatt is a hajó motorját és a gépészetet eltávolították, ugyanakkor a korszerű, modern és high-tech megoldások mellett a tervezők nagyon ügyeltek az eredeti mérnöki és ipari megoldások jellemzőinek megőrzésére. A hajótest teljes rekonstrukcióját több mint egy év leforgása alatt a szlovákiai révkomáromi hajógyárban végezték.

Az új hajótest

2015-ben 2010 fordulópont volt az A38 Hajó történetében, mert egy Európai Uniós pályázaton elnyert támogatás segítségével egy közel 300 tonna acél, üveg és vasszerkezetből álló hófehér új úszóművel bővült a hajó, melyet a nyergesújfalui hajógyárban építettek. A csaknem ötven méter hosszú, tizenegy méter szélességű és négy méter belmagasságú építmény indusztriális stílusával, letisztult formavilágával illeszkedik az ukrán szénszállító hajóból átalakított A38-hoz.


Az új hajótestben helyet kapott egy 125 négyzetméteres, 30 négyzetméteres terasszal rendelkező kiállítótér, mely elsősorban kortárs képzőművészeti kiállítások rendezésére szolgál, de a Dunára néző, panorámaablakos teremben maximum 100 fővel koncerteket is rendeznek. Fontos turisztikai attrakciót és a vízi tömegközeledésben komoly fejlesztést jelent, hogy a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) együttműködésben hajókikötő, állandó megálló létesült a BKV menetrendszerűen közlekedő vízibuszjáratai számára.

A panorámastúdió

2015-ben újabb építészeti fejlesztés zajlott az A38-on. Ekkor készült el a hajó orrterasza fölött a látványos, 33 négyzetméteres panorámastúdió. A stúdióból egyrész pazar kilátás esik a Gellérthegytől a Hármashatár-hegyen át a pesti rakpartokig, másrészt minden igényt kielégítő technikai felszereltségű televíziós stúdió. Építése óta ez a Petőfi TV esti élő műsorának stúdiója, és a hajón található a műsorkészítők vezérlőhelyisége is.

Tagságok, elismerések

Az A38 Hajó első magyarországi tagja volt az európai független kulturális intézményeket tömörítő szakmai szervezetnek, a Trans Europe Halles-nak.


Bende Zsuzsannát, az A38 Hajó vezető programszervezőjét Magyarország kulturális területen 4. legbefolyásosabb nőjének választotta a Forbes magazin.


2017-ben Bognár Attilát, az A38 Hajó vezetőjét a Forbes Urban különszáma beválasztotta a 100 legfontosabb közéleti szereplő közé, akik világvárossá tették Budapestet.

Szakmai elismerések és díjak

• Az év kulturális plakátja, 2007

Fődíj


• Az év kulturális plakátja, 2008

Fődíj


• Az év kulturális plakátja, 2009

Fődíj


• Best of Budapest & Hungary, 2010

Legjobb élőzenés helyszín


• “Aranyrajzszög” díj, 2010

Legjobb kulturális plakát


• VoltFolio Médiadíj, 2010

Legjobb élőzenés helyszín


• Best of Budapest & Hungary, 2011

Legjobb élőzenés helyszín


• VoltFolio Médiadíj, 2011

Legjobb élőzenés helyszín


• Best of Budapest & Hungary, 2012

Legjobb élőzenés helyszín


• VoltFolio Médiadíj, 2012

Legjobb élőzenés helyszín


• Lonely Planet World’s 100 Greatest Bar, 2012

Győztes


• Mediadesign díj, 2014

Legjobb átfogó kommunikációs tervezés


• Az év honlapja díj, 2014

Kultúra kategória, különdíj


• Kreatív Kraft díj, 2015

Kategóriadíj, Legjobb televíziós főcím

Kategóriadíj, Legjobb fénytechnika


• Music Hungary, 2015

Legjobb zenei klub