Újbuda Jazz Fesztivál

Archív

A38 Hajó – Fonó

2021.09.21 – 2021.10.02.

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált. Az elmúlt években igazi nemzetközi jazz-fesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji - nyárzáró és évadkezdő - programsorozatból. Olyan komoly fellépőgárdával, amely bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. Súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazz-fesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

A fesztivál egyik alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens hazai és nemzetközi képviselőit mutassa be lehetőleg legújabb, legfrissebb felállásukkal. Az elmúlt évek során az Újbuda Jazz fesztiválon olyan neves előadók léptek fel, mint Beardyman, Sabir Mateen, Mats Gustafsson, Matthew Shipp, Peter Brötzmann, Susana Santos Silva, Grencsó István, Harcsa Veronika, Barabás Lőrinc és még sorolhatnánk.

Az idei Újbuda Jazz fesztivál fókuszpontjában régóta a műfaji sokszínűség áll, melynek keretein belül több olyan zenekar bemutatására kerül sor, melyek a jazz különböző (al)stílusait képviselik.

Az A38 és a Fonó célja és hivatása, hogy az Újbuda Jazz fesztivál ne csak a műfaj állandó követőinek igényeit elégítse ki, de új közönség felé is bemutassa a jazz és improvizatív zene legjobb hazai és nemzetközi képviselőit, valamint, hogy fiatal közönséget is meghódítson magának. A fesztivál ezúttal két helyszínen, az A38 Hajó és a Fonó színpadain valósul meg.

Programok:

2021.09.21. – A38 Hajó

 • Beats and Poe Jazz különkiadás

  A Beatz x poe’s sorozat a legtöbb szereplős este. DJ, zenekar, spoken word előadók uralják a színpadot 2 órán keresztül. Az estét Csider István és Pion István kurálja, a meghívott előadók slammelése alá pedig az ATMO zenekar improvizál és Vajna Balázs, vagyis DJ Lee n’gum teszi a lemezeket. Ez egy, a Rájátszás koncepcióját tekintve jó előadóművészeti adottságokkal bíró irodalmárok, írók, költők, illetve zenészek együttműködéséből látrejött színpadi, előadóművészeti produkció. Meghívottak között többek között szerepelt már Saiid, Kemény Zsófi, Szendrői Csaba.

2021.09.23. – A38 Hajó

 • Barabás Lőrinc Quartet

  A Barabás Lőrinc Quartet popos jazzvilága izgalmas instrumentális zene elektronikus fűszerezéssel, amelyet groove-os ütemek, lüktető basszusfutamok jellemeznek. A szintetizátor és a trombita megannyi hangszíne a 70-es évek improvizatív jazz-rock stílusjegyeivel átitatott sajátos zenei irányt teremt.

 • Nasip Kismet Band (TR/HU)

  A Nasip Kismet Új-Anatólia első török pszichedelikus zenekara, amely évszázadok autentikáját szelve feszegeti a modern hangzást a régizene eredetijével. Hagyományos prillák vegyítve szaxofonnal, miközben lüktet az ütem és a basszus. Korokon átívelő hangzásviláguk eddig soha nem hallott történeteket mesél a szívről és lélekről. A török zene mélyre nyúló történeti gyökerei itt a gitár és a ritmusszekció intenzív jelenlétében köszönnek vissza, összenőve a szaxofon és a billentyűs hangszerek friss hajtásaival, amelyek így különös gyümölcsöt hoznak. A hangok között szinte tapinthatóvá válnak az idő barázdái, amelyek a pszichedelikus transzcendencia mámorító rezgéseit generálják.

2021.09.26. – A38 Hajó

 • Debussy Now! Harcsa Veronika (voice), Anastasia Razvalyaeva (harp), Márton Fenyvesi (live electronics, guitar)

  „Nincs olyan, hogy teória. Csupán hallgatni kell. Az öröm az egyetlen törvény” – vélekedett Debussy. (Szerintem ez a kijelentés egy kicsit fura a szövegkörnyezetéből kiragadva. A bookletben ez a mondat egy dialógusban szerepel, de abból kiragadva nagyon félreérthető szerintem.) Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Harcsa Veronika énekes, valamint Fenyvesi Márton gitár- és elektronikus művész számára is ez, az öröm törvénye jelentette az egyetlen mércét e lemez elkészítésében. Debussy dalainak szuverenitása, és az azzal látszólagos ellentmondásban álló személyesség ugyanakkor új képességek elsajátítására is sarkallta őket. Anasztázia az improvizáció, míg Veronika a klasszikus és jazz énektechnika közti hangszínek felfedezésére indult. Kettejük párbeszédét egy harmadik zenei nyelv, az elektronika eszközkészletét bevetve Fenyvesi Márton teszi térélménnyé. Claude Debussy, a nagy fordító zenéjét ülteti át most kortárs nyelvre a Razvaljajeva-Harcsa-Fenyvesi Trió.

 • Pátkai Rozina – Minka

  Pátkai Rozina énekesnő, intermédia-művész 2016-ban indította útjára Minka című zenei projektjét, amelyben klasszikus és kortárs költők megzenésített verseit ötvözi elektronikus zenével. 2021-ben a Magyar Költészet Napján jelent meg azonos című albuma, amelyen többek Czóbel Minka, Babits Mihály, Áprily Lajos, Borbély Szilárd, és Weöres Sándor versei hallhatók. A versek megzenésítésében Dóczi Bence gitáros producerként segítette Rozina munkáját. Közreműködik Kiss Benedek basszusgitáron és Klausz Ádám dobon.

2021.09.30. - Fonó

 • Santa Driver

  A Santa Diver formációt 2006-ban alapította Kézdy Luca jazzhegedűs és Szesztay Dávid multiinstrumentalista, zeneszerző. A trió harmadik tagja Sárvári Kovács Zsolt, aki 2011-ben csatlakozott a zenekarhoz. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music, és a szabad zene metszetében talált meg. Hangzásukat meghatározza a rendhagyó felállás (hegedű-basszusgitár-dob), Kézdy Luca különleges, narratív hegedűjátéka, színes és dallamos basszus szólamok, és az apró, izgalmas történésekkel teli, mégis energikus dobolás. Második lemezük, a „Santa Diver” 2013 májusában jelent meg a NarRator Records gondozásában.

 • Nagy Emma Quintet

  Kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj. Ennyi ellentét egy organikusan alakuló zenéről árulkodik, amelyben kidolgozott formák és spontán pillanatok váltják egymást a meglepetés erejével. A 2018-ban alakult Nagy Emma Quintet lendületéről és alkotókedvéről árulkodik, hogy már az alapítás évében elnyerték a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, és még abban az évben elkészítettek egy négy számból álló EP-t, 2019 elején pedig a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját.

2021.10.01. - Fonó

 • Canarro

  “SWING MANOUCHE MAGYAR ZENEI ÍZEKKEL FŰSZEREZVE” A Canarro jelenlegi formációjának magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, másnéven a manouche swing köré épül. Különlegességük a Django Reinhardt által méltán elhíresült stílus és a békebeli magyar jazz ötvözete. A tagok szinte egyedüliként képviselik hazánkban ezt a műfajt. Izgalmas zenei utazásban varázsolják elénk a 20-as 30-as évek swing és jazz zenéjét, dinamikus, improvizatív és felemelő dallamokon keresztül.

 • Tóth Viktor Arura Trió

  A magyar jazz egyik legizgalmasabb reménységeként egészen fiatalon felfedezett szaxofonos, Tóth Viktor igen hamar kialakította saját stílusát, melyre komoly hatással volt Ornette Coleman játéka. Orbán György nagybőgőssel, Szakcsi Lakatos Béla több zenekarának alappillérével és a híres cimbalmossal, Lukács Miklóssal olyan dobos nélküli, nyitott, lírai formációt kínál, melyben játékának melegsége Lee Konitzot idézi. Lukács szerepe lehetne akár a zongoristáé is, de hangszerének speciális hangszíne a triónak egyfajta fedett atmoszférát ad, s az a képessége, hogy ritmikus dallamot játsszon, felszabadítja a bőgőst, akinek így zseniális monológokra is lehetősége nyílik.

 • Bognár Szilvia Sextet

  Bognár Szilvia a magyarországi nép- és világzene egyik legkeresettebb énekes előadója, számtalan produkció szólistája. Olyan neves művészek oldalán is hallhattuk már, mint Sebestyén Márta, Rost Andrea, vagy épp Sebő Ferenc, Lovasi András, Berecz András. Saját formációival ez idáig hat önálló albumot készített a reneszánsz énekektől kezdve a gyerekdalokon keresztül egészen a progresszív világzenéig. A Bognár Szilvia Sextet repertoárjában magyar, cigány, bolgár és görög dalok szólalnak meg egy szokványosnak nem nevezhető felállással, illetve hangszerelésben, hiszen a műsorban három világ – a népzene, a jazz és az indiai klasszikus zene – találkozik

2021.10.02. - Fonó

 • Dresch Mihály Quartet

  A zenekar évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.

 • Atma Mundi Ensemble (CR)

  Az Atma Mundi Ensemble egy jazz/világzenei együttes, amelyet a horvátországi/olaszországi székhelyű multiinstrumentalista és zeneszerző Zoran Majstorovic vezet. Dalaikat a világ minden tájáról származó akusztikus hangszerekkel játsszák, ilyen módon megidézve a különböző területek és kultúrák zenei örökségét. Zenéjük alapját elsősorban a különféle vonós- és fúvós hangszerek, az ütőhangszerek és a körülöttünk lévő természet hangjai adják. Az Atma Mundi Ensemble-t egy olyan projektnek szánták, amely nemcsak a zenére korlátozódik, hanem a művészet minden eszközére kiterjed, és amelynek elsődleges célja a világkultúrában érdekelt művészek összekapcsolása. Az Atma Mundi zenéjét Zoran Majstorovic komponálja és hangszereli.

Partnerek, Támogatók: