Dresch-Borbély Quartet

Dresch-Borbély Quartet

Dresch-Borbély Quartet
október
16
kedd 13:00
Koncertterem

Dresch-Borbély Quartet

  • Jazz

“Azon túl, hogy a Mihályok zenei inspirációs forrásai hasonlóak, s az általuk választott művészi utakban is sok a rokon elem, épp azért tudott létrejönni ez az útkereszteződés, mert viszonyulásuk egyenlõ e lemez címével. Az ‘én’ magába kanyarodó bezárkózása helyett, vagyis inkább azt meghaladva a ‘te’ szélesebb univerzumot teremtő kitárulkozását élik meg. A hallgató pedig úgy érzi, amikor a kvartett muzsikál, megszületik a ‘mi’.” (Gramofon, B.B.)

“A formáció a magyar etno-jazz két legnagyobb formátumú fúvósának, Borbély Mihálynak és Dresch Mihálynak közös zenekara, ahol a „két dudás” nem csak, hogy jól megfér egymással, de olyan új minőséget hoz létre, melynél a szokásos formulák, műfaji meghatározások érvényüket vesztik. Közös zenei világuk néhol melankolikus, ugyanakkor határtalan zenei íz és érzelmi gazdagság jellemzi, ugyanúgy jelen vannak benne a jazz elemek, mint a Kárpát-medence népzenéjének motívumai.” (Fidelio, V.D.)

“Ha a lélek a belsõ vagy külsõ hidegségtõl megdermed, ez az album alkalmas a dermedtség feloldására, melegség és a szeretet közvetítésére.” (hifipiac.hu, C.M.)

“Rendkívüli élményt nyújtott e két karakteres szólista közös játéka, s hasonló irányultságuknál csak a két különböző személyiségből fakadó eltéréseknek a zenében való kibontakozása bizonyult izgalmasabbnak. Borbély Mihály rendkívül tiszta soundjával, világos dallamvezetésével, hihetetlen technikai és stílusbeli biztonságával nyűgözte le a közönséget, Dresch Mihályt pedig mintha valamiféle őserő hajtaná, improvizációi lehengerlőek, hol tombolóan nyers, hol megindítóan lágy, és mindig a lét mélyéről szól.”  (Jazznoise, B.B.)

‚Az örömzenekoncert jobbnál jobb pillanatait örökíti meg a lemez, tökéletes arányban adagolva a bluesos beborulást, a pásztoridillt, a földindulásos szerelmes sóvárgást, a címadó Borbély-számban pedig a táncházban átélhető szédület kozmikusságát.“

(Magyar Narancs Z.K.)

„A ‚Körbe-körbe‘ minden pillanata izgalmas, vérpezsdítő, ugyanakkor szívmelengető! Négy művész őszinte, lélekemelő szavai, mondatai, a zene nyelvén megfogalmazva, amit mindenki kell, hogy értsen, befogadjon, és szeressen!“  (JazzMa, G.K.)

„Nyilván ez ennek a két muzsikus-szerzőnek a fő erőssége, a mélyebb, akár a lelki gyötrődéseket is felszínre hozó szikár szembenézésre való képesség, az ebben való jártasság. Túl vagyunk itt már a tehetség és a zenészi képzettség kérdéskörein, olyasmire ugyanis, hogy mélyen emberi megéléseket mások számára is hozzáférhetővé tegyenek, ráadásul univerzálissá fogalmazva, miközben a hallgató személyesen érzi magát megszólítva, csak kevesen képesek. Itt már messze nem az az érdekes, hogy a muzsikus mit és hogyan fúj, hanem hogy mit és milyen mélységben ér el vele. ... Egy újabb esszenciális lemez.“  (Lángoló Gitárok, R.M.)

„A Körbe-körbe egy újabb nagyszerű Borbély-Dresch CD, amelyre valamennyi alkotója büszke lehet, és amelyet örömmel vehet birtokba a jazz értő közönsége.”  (Riff, O.S.)

Borbély-Dresch Quartet:

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, basszusklarinét, furulya

Dresch Mihály – szaxofon, fuhun

Horváth Balázs – bőgő

G. Szabó Hunor – dob

Esemény a facebookon

A helyszín