Árnyjátékok: Ady Endre lázban, vérben

Árnyjátékok: Ady Endre lázban, vérben

Árnyjátékok: Ady Endre lázban, vérben
január
21
kedd 20:00
kiállítótér

Árnyjátékok: Ady Endre lázban, vérben

„Óh, nagyon csúnyán éltem” – olvassuk Az utolsó mosoly c. versben.  Síró és nyugtalan halott ma is Ady Endre, akinek végtelenített szalagon  pereg élete filmje és életműve. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös  zenei-irodalmi sorozatunk ezúttal a tavaly 100 éve elhunyt költő emléke  előtt adózik.

Ady Endre a halál démonával viaskodik szanatóriumi  ágyán. A nagybeteg költő lázálmában sorra megjelennek élete meghatározó  női szereplői: édesanyja, dajkája, a kis és nagy szerelmek. Felsejlenek a  rokonok és pályatársak, s a kihunyó mélységből felszikráznak a  legégetőbb szavak: „véres fejemet és szívemet senki se látja, most se  látja”. A felrémlő alakok rávilágítanak az Ady-életművet alapvetően  alakító motívumokra, a szerelem mellett a félelem, a bor, az írás és a  politika vonatkozásaira.

Közreműködnek Zsigmond Emőke és Novkov  Máté színművészek, előadásukban csendülnek fel az örök kedvencek:  Elbocsátó, szép üzenet, Őrizem a szemed, Vér és arany, valamint kevésbé  ismert költemények. A látványelemekről Bogdándy Gábor, a zenei fel- és  levezetésekről az ATMO zenekar gondoskodik.


Az ATMO tagjai:
Usztics Péter - gitár
Antal Gábor - billentyű
Gyarmati Gábor - basszusgitár
Fekecs Ákos - dobok  

Galéria

A helyszín

kiállítótér
PIM az A38 Hajón

A Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó közös programsorozata különböző tematikák mentén hozza össze a zenei és az irodalmi műfajokat. A PIM az A38 Hajón soroza...