Niillas Holmberg and Roope Mäenpää koncertje (FI), Németh Petra felolvasása

Niillas Holmberg and Roope Mäenpää koncertje (FI), Németh Petra felolvasása

Niillas Holmberg and Roope Mäenpää koncertje (FI), Németh Petra felolvasása
május
26
péntek 19:00
kiállítótér

Niillas Holmberg and Roope Mäenpää koncertje (FI), Németh Petra felolvasása

  • Világzene, Népzene

Kettőt egy csapásra: könyvbemutató (19.00 óra), majd koncert (20 óra)! Németh Petra Örökanyák-Világlányok című kötetet mutatja be, azután pedig két kitűnő számi zenész ad koncertet ideutazva a  távoli a Számiföldről Finnországból, hogy bemutassák gazdag, szép és izgalmas zenéjüket és kultúrájukat. A belépés ingyenes, regisztráció szükséges. 

 

Rauni Magga Lukkari, Inger-Mari Aikio: Örökanyák – Világlányok. Számi versek.

Rauni Magga Lukkari és Inger-Mari Aikio a legismertebb és legproduktívabb kortárs számi művészek közé tartoznak. Két különböző generációt képviselnek, verseiken keresztül mégis elemi erővel szólal meg a kortárs számi női lírai hang. Verseik témái között a női és férfi viszonyok mellett a különböző generációkon átívelő családi kapcsolatok, a háború vagy akár a kultúrsokk megélése is megjelenik. A kötet élményanyaga egyszerre sajátosan számi és emberi is.

A verseket Domokos Johanna és Németh Petra fordították magyarra.

A kötetet bemutatja Németh Petra.

 

Niillas Holmberg and Roope Mäenpää (FI)

A Niillas Holmberg & Roope Mäenpää duó sarkvidéki népzenét ad elő északi számi nyelven. A duó zenéje nemcsak Lappföld csupasz természeti szépségét idézi meg, hanem gyakran tesz utalásokat a számi filozófiára és hitvilágra, valamint a nyugati ember anyagi javak iránt érzett olthatatlan vágyakozására is.

Niillas Holmberg számi költő, zenész, színész és aktivista, költészetét több mint tíz nyelvre lefordították. Fiatal kora ellenére jelentős nemzetközi elismertséget szerzett. A legendás számi művészhez, Nils-Aslak Valkeapää-hoz is szokták hasonlítani. 2016-ban zenei, irodalmi, nyelvészeti és számi emberi jogi tevékenységét az Év Számi Embere Díjjal ismerték el Finnországban.

A duó első albuma 2011-ben jelent meg Manin guottán girjji fárus (Miért hordom magammal a könyvet) címmel, a második albumuk pedig 2014-ben Assimilašuvdna blues (Asszimilációs Blues) címmel.

Niillas Holmberg - gitár, ének

Roope Mäenpää - cselló, billentyűs hangszerek

Galériák

  • Niillas Holmberg and Roope Mäenpää
    Niillas Holmberg and Roope Mäenpää
    1

A helyszín

kiállítótér