30 éves az Üllői Úti Fá:k és a Kinopuskin

A magyar underground nagyjai összeállnak egy vidám és erőtől duzzadó estre, hogy lesöpörjenek az asztalról mindent, ami nem oda való. Nagy slágerek, pimaszság, kétségbeesés, szerelem, azaz bal horog és csók egyszerre egy nagy jubileumon. 

Üllői Úti Fá:k

Kimondottan kimondatlan: Az Alter Rock Dinoszauruszai 2018. február 22-én ünneplik 30. szülinapjukat A Hajón. A negyedik X-be ugyan majd csak az év végén lépnek.

Tavaly májusban jelent meg hatodik lemezük a KÖSSSZÉPEEE, a lendület a huszonöt évvel ezelőtt kiadott egyes kazettájukhoz képest, mit sem változott. A hangulat ugyanaz: kimondott és kimondhatatlan kocsmabölcsességektől a spirituális önmegfejtésen át a kendőzetlen igazság kimondásáig, sokféle egyveleg. A zene mindig olyan amilyet a dalszöveg megkíván, ez a banda sokoldalúságának titka. A banda a szintén szülinapos kortárs Kinopuskinnal lép színpadra. A Fá:k és a Kinopuskin koncertjén a jeles évforduló apropóján főleg ősrégi, kezdet dalai csendülnek fel, Egyes és Fekszik című lemezeikről. Ugyanitt a banda idei nagy dobása, saját 2018-as aktnaptárjuk is kapható lesz.

Kinopuskin

Antré:
„Lepődni nem kell megfele: ugyanaz van, a régi mozi - már, hogy van nekik saját hangjuk - burjánzó és formabontó gityócsilingelések és zaklatott pszeudo-funkis menetek, csikacsika, húzós basszusok … a dalszövegek életképes tudatömlenyek, asszociációk, disszociációk, képek, hasonlatok, fokozás, lefokozás, szóláncok egy rakáson.” ener/Wanted

Bővebben:
Valamikor 1987 végén, a messzi-messzi Balassagyarmaton: a kémia épp stimmel, így a K!NOPUSK!N sebtiben élcsapat-tánczenekarrá szervesül. A little town feeling prófétái 1988-ban két Barkas belében rontanak neki a galaxist jelentő deszkáknak, gesamtkunstwerk és crossover, naná. Hiperűrsebességgel veszik fel első MATINÉ című nagylemezüket, mely hosszú ideig az egyetlen független kiadású hazai vinil, sőt! az 1990-ben megjelenő 77 magyar hangzóanyag között a 10. legjobbnak ítélik a Pesti Műsor popkritikusai. 1992 körül a zenekar már fúziós jazzrock alapokra épített földalatti zenét játszik. E korszak termése az AHA OE FEII című második zeneoázis. 1994-ben a világhír felé vezető útszél árkában túlélve a mikimanó korszak kísértéseit, megjelenik a CINEMA VENDETTA című harmadik nagylemez. 1995 nyarán kétszer rabolják ki a zenekart, ám a néma kövekben is megbúvó élan vital továbbűzi a funklelkű palócokat, s 1998-ban kiadják ASZPIK címmel negyedik, garantáltan e-mentes korongjukat. A csapat persze folyamatosan élménymuzsikál és cirógatja szerető közönsége hallócsápjait (a Tilos az Á-tól a Szigetig, de Portugáliában szintúgy, mint Felvidéken). Huszadik születésnapjukat TŰZOLTÓKRÉM című dvd melléklettel spékelt könyv kiadásával ünneplik meg. A zenekar mai és egykori tagjai nemcsak a hazai underground kultúra kimagasló lángnyelvei, de végül mind elfoglalják helyüket a mainstream köztiszteletnek örvendő kevésbé misztikus, ám jóval praktikusabb szféráiban is. Ezen az estén a Csabradörök (zene, szöveg), Májnémizpól (bassz) és Zsorgavalti (dob) zenekartagok mellett Rédei Renáta (vokál) és Ember Péter (trombita, billentyű) vendégművészekkel kiegészülve állnak a tisztelt publikum elé, hogy a palócföldi funk-intervenció 30. jubileuma tiszteletére, a megtett úthoz hűen elevenítsék fel a ’90-es évekbeli Ipoly-mélyföld örökzöld slágereit. In memoriam El Kazovszkij!

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.