Téveszme, Petofi, Hanoi

Téveszme, Petofi, Hanoi

Téveszme, Petofi, Hanoi
december
16
szombat 19:30
Koncertterem

Téveszme, Petofi, Hanoi

  • Punk

Lassan már hagyománnyá válhat az A38 Hajón, hogy minden decemberben a fedélzeten búcsúztassa az évet az utóbbi évek legfontosabb hazai hardcore/punk zenekara, a Téveszme. Az egri banda ugyan már 13 éve létezik más-más felállásokban, de az ezredforduló óta nemcsak egy egész generáció hangja, hanem az itthoni szubkultúra legnagyobb közösségszervező jelensége, ami felkarolja a feltörekvő hangokat. Működésük nem csupán teret ad olyan előadóknak, mint az estén vendégként is fellépő Hanoi vagy a PETOFI, hanem ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a szubkultúrának tudnia kell felszólalnia a mindennapi élet viszontagságai és a generációs kitaszítás ellen.

Ha sarkítani szeretnénk, két időszakát különböztethetjük meg a Téveszmének: mikor még a hangjukat keresték (2003–2009), és amikor már a hangjukat hallatták (2010-től napjainkig). A Megosztom veled, mielőtt feleslegesnek tartanám dalai nemcsak egy hiánypótló és friss orgánumot hoztak be a hazai punk rock világába, hanem előremutató és sokszínű zeneisége mellett – ami a melodikus hardcore és a punk mellett közvetve a metalcore-ral is találkozott – dalszövegeivel találtak közvetlen utat mindazokhoz, akik az útjukat keresik, akik megerősítésre vágynak, és akik hisznek saját magukban. Nem véletlen, hogy a zenekar elsőszámú kedvenc lett a feltörekvő és friss bandák között, és a lemez is az összes releváns évzáró listát felülről ostromolta: ez bizonyította, hogy Viktor irodalmi utalásokkal is telített, személyes dalszövegeivel egy egész nemzedék azonosul, és ez az, amiért a Téveszme mindmáig a leginkább meghatározó zenekar a szubkultúrában. Hiszen ahogy a Téveszme kiállása és zenei sokszínűsége is valós karakterrel bír, úgy legalább ennyire szüksége volt már a hazai szubkultúrának ennyire igényes és markáns, magyar dalszövegekre. A zenekar ahogy az elmúlt két évben, úgy idén is az A38 Hajó fedélzetén zárja az évet, ahol jó eséllyel egy teltházas koncertnek nézhetünk elébe.

Vendégként az idén új kislemezzel jelentkező Hanoi, valamint az új lemezének megjelentetésére készülő, exkluzív fővárosi koncertet adó PETOFI áll majd színpadra.

A helyszín