Programjaink a hatályos jogszabályoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal / EESZT applikációval vagy EU-s Covid-igazolvánnyal, valamint érvényes személyi igazolvány vagy útlevél együttes felmutatásával látogathatóak.

Éttermünk csütörtökön 16 órakor nyit, pénteken 15 órakor zár, szombaton zárva tart.

Miről álmodik a papírlány, Losonci legendárium, Felszabadulás, Alfred Nobel, ahogy eddig nem ismertük, Muzsik és Volkova koncert

Miről álmodik a papírlány, Losonci legendárium, Felszabadulás, Alfred Nobel, ahogy eddig nem ismertük, Muzsik és Volkova koncert

Miről álmodik a papírlány, Losonci legendárium, Felszabadulás, Alfred Nobel, ahogy eddig nem ismertük, Muzsik és Volkova koncert
szeptember
25
szombat 15:00
orr stúdió

Miről álmodik a papírlány, Losonci legendárium, Felszabadulás, Alfred Nobel, ahogy eddig nem ismertük, Muzsik és Volkova koncert

  

15:00–16:00 Miről álmodik a papírlány? (online videóbeszélgetés)

Elisabetta Gnone-val Kalapos Éva Veronika beszélget

Elisabetta Gnone-tól elsősorban a Fairy Oak és a W.I.T.C.H. sorozatot ismerik, a PesText Fesztivál keretében azonban a Móra Kiadó gondozásában megjelenő Olga, a papírlány c. trilógia első két kötetéről lesz szó. Ezek a szövegek roppant finoman, érzékenyen foglalkoznak az önismeret, az önelfogadás és a veszteségek feldolgozása, a bánat, az elengedés kérdéseivel.

16:00–17:00 Losonci legendárium

Peter Balkóval Vass Norbert beszélget

Bár Peter Balko novelláskötetének megjelenése még hátravan, a magyar olvasóközönség megismerheti őt a 2021-es PesText Fesztiválon. Balko szövegvilágára egyszerre jellemző az anekdotikus elbeszélésmód és a filmes látásmód (a szerző forgatókönyvíróként is ismert hazájában), valamint izgalmasan ábrázolja elbeszéléseiben a magyar-szlovák viszonyrendszereket.

17:00-18:30 Felszabadulás (videóbeszélgetés, kivetítve a helyszínen)

Patrick Ness-szel Nagy Boldizsár beszélget

Patrick Ness neve már régóta széles körben ismert a magyar olvasóközönség számára. Leginkább a Chaos Walking trilógia szerzőjeként hivatkozunk rá, azonban munkásságának sokszínűségét, változatosságát fogja reprezentálni a PesText Fesztiválon bemutatásra kerülő Szabadság című regénye, amely egy vallási közegből érkező, 17 éves meleg fiú, Adam Thorne egy napját követi végig. A nemzetközi kritikák szerint ez Ness eddigi legszívmelengetőbb, egyben legnyersebb és legőszintébb regénye, amelyben az olvasó annak a mélyére lát, hogyan ismeri fel valaki saját maga értékét.

18:30-19:00 Kapcsolódások (videóbeszélgetés, kivetítve a helyszínen)

Jonathan Marderrel Jászberényi Sándor beszélget

Jonathan Mardernek számos fontos titulusát ki lehet emelni: a The New Yorker magazin, a Random

House és a BBC Americának volt alelnöke, valamint alapító tagja a BAFTÁ-nak, csak hogy néhányat említsünk. Jászberényi Sándorral való beszélgetésében kiderül, milyen érdekességekkel szolgálhat a magyar könyvszakmának egy ilyen miliőből érkező tapasztalt szakember.

19:00-20:00 Alfred Nobel, ahogy eddig nem ismertük

Ingrid Carlberggel Szécsi Noémi beszélget

Az August-díjas író és újságíró, Ingrid Carlberg Raoul Wallenberg után most egy Alfred Nobel-biográfiával jelentkezik, amelyben elsőként ír összefoglalást Alfred Nobelről és a Nobel-díj hátteréről.

20:00-21:00 Nem-beszélgetés a tengerről

Ismael Ramosszal és María Eloy-Garcíával Zelei Dávid beszélget

Az 1749.hu könyvsorozatának első darabja, a frissen megjelent Nem beszélek a tengerről című kortárs spanyol versantológia kapcsán Zelei Dávid, a kötet egyik szerkesztője kérdezi a két meghívott szerzőt. A szerkesztők szeme előtt az lebegett, hogy a kötet olvasója úgy tegye le a könyvet, hogy érzi: spanyolnak lenni valami sokkal széttartóbb, árnyaltabb, ismerősebb és idegenebb dolog holmi flamencózva dekázgató Banderasok koktélpartijánál a Costa Braván.

21:00-22:30 Muzsik és Volkova koncert

A Muzsik és Volkova dalszerző testvérpár koncertje

A Muzsik és Volkova dalszerző testvérpár tagjai több mint 10 éve zenélnek együtt, duójukat 2016 nyarán alapították. Muzsik és Volkova néven új zenei világot teremtettek, dalaik érzékenyen és szókimondóan reflektálnak közösségi és magánéleti szituációkra, élethelyzetekre, közéleti történésekre. Hangszereléseiket sokszínű, kísérletező megoldások jellemzik. A Muzsik és Volkova remek folytatása a két nagy magyar közéleti krónikás megszakadt munkásságának. Nem véletlen, hogy Cseh Tamás és Dinnyés József dalokat is feldolgoztak már magas színvonalon, szellemi és lelki közösséget vállalva életművükkel. 2020 nyarától megújult zenekari felállásban is koncerteznek Takács Szabival (nagybőgő), illetve Prommer Patrikkal (dob) kiegészülve.

Esemény a facebookon

A helyszín

orr stúdió
PesText 2021

Szöveg-Világ-Irodalom