Programjaink a hatályos jogszabályoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal / EESZT applikációval vagy EU-s Covid-igazolvánnyal, valamint érvényes személyi igazolvány vagy útlevél együttes felmutatásával látogathatóak.

Guzel Jahina, Pavla Horáková, Andri Snær Magnason, Metabubik, Budapest Impró 3.0

Guzel Jahina, Pavla Horáková, Andri Snær Magnason, Metabubik, Budapest Impró 3.0

Guzel Jahina, Pavla Horáková, Andri Snær Magnason, Metabubik, Budapest Impró 3.0
szeptember
22
szerda 17:00
orr stúdió

Guzel Jahina, Pavla Horáková, Andri Snær Magnason, Metabubik, Budapest Impró 3.0

17:00-18:00 Zúg a Volga (videóbeszélgetés, kivetítve a helyszínen)

Guzel Jahinával M. Nagy Miklós beszélget

Guzel Jahina első regényében (Zulejka kinyitja a szemét) a tatár nagymamától hallott történetet dolgozza fel. A könyv több mint harminc országban jelent meg. A Volga gyermekei hasonlóan nagy sikert aratott világszerte. Jahina történetei a Szovjetunióban játszódnak, és olyan traumatikus eseményekből születnek, amelyek a mai napig tükröződnek az emberi sorsokban.

18:00-19:00 A véletlenek valószerűsége

Pavla Horákovával Mécs Anna beszélget

A cseh Pavla Horáková első magyarul megjelent regényében egyszerre bonyolódunk bele tudományos fejtegetésekbe – mintha csak Sheldon Cooper agyába csöppennénk –, a szarkasztikus humor mélységeibe, Csehország történelmébe és a hétköznapok rutinjába.

19:00-20:00 Élj érdekes időkben!

Andri Snær Magnasonnal Rojik Tamás beszélget

Andri Snær Magnason egy csapásra világhírűvé vált, amikor 2019-ben Levél a jövőnek címmel búcsúlevelet írt az első elolvadt izlandi gleccserhez. A szerző a PesText Fesztivál meghívására másodszor látogat el Magyarországra, ahol negyedik magyarul megjelent kötetét mutatja be, az Időről és vízről című ismeretterjesztő művet, amelyben mélyen személyes, ugyanakkor globális nézőpontból közelít az emberiséget fenyegető környezeti katasztrófa témájához.

20:00-21:00

Metabubik – a PesText fanzinbemutatója

Buborék-tematikájú szövegek és illusztrációk portugál, német, szlovák, cseh, lengyel, észt és magyar szerzőktől

A PesText 2021-es fanzinjának és irodalmi pályázatának tematikája a Buborék volt. A bemutatón részt vesznek a fanzin szerzői, Pavla Horáková, Nagy Norbert, Rebecca Salentin; a pályázat lebonyolítói – Vass Norbert és Borbáth Péter –, valamint a PesText Buborék-pályázatának közönségdíjasa, Erdődi-Juhász Ágnes és egy videófelolvasás erejéig a szakmai díjazott, André Ferenc.

21:00-22:30

Budapest Impró 3.0

Improvizációs szövegek az A38 Hajón

A PesText Fesztivál harmadszorra rendezi meg nagysikerű improvizációs programját, amelyre idén is Magyarországon tartózkodó rezidens írókat (a német Rebecca Salentint, a lengyel Izabela Morskát, a szlovák Jakub Juhaszt), illetve műfordítókat (Adriano Olivarit és Daniel Warmuzot) hív meg. A helyszínen megírt szövegeket elismert műfordítók még aznap átültetik magyarra és felolvassák a közönségnek.

A helyszín

orr stúdió
PesText 2021

Szöveg-Világ-Irodalom