Palya Bea: LéleKzet - lemezbemutató, Napfonat, Gerzson János

Palya Bea: LéleKzet - lemezbemutató, Napfonat, Gerzson János

Palya Bea: LéleKzet - lemezbemutató, Napfonat, Gerzson János
november
26
szombat 20:00
Koncertterem

Palya Bea: LéleKzet - lemezbemutató, Napfonat, Gerzson János

  • Pop
  • Világzene, Népzene

Ha mélyen lélegzel, minden könnyebb. 

Átjárja a testedet a friss levegő. A lelkedet is. Csak maradj benne, maradj ritmusban. Nem laposan, jó mélyen, töltődj fel, engedd el, ami jó, azzal töltődj fel, ami nehéz, azt engedd el. 

Beszív-kifúj, így éltem túl sok nehézséget én is, és az élet lassan elkezdett könnyebbűlni. Engedtem, hogy a Covid halál-szaga is elmúljon. Erről szólt volna az új lemez, de a próbateremben más lett a hangulat. A zenészekkel sokkal mélyebb lett a bizalom, sokkal szabadabb a zenélés. Pozitív, életigenlő társaság ez, hangokkal szeretnek. Hagytam, hogy az újfajta légiesség, alig-ismerős - és így majdnem elviselhetetlen - létkönnyűség legyen az új lemez alapja.

A három korábbi elem után (Nő víz, 2014, Tovább nő föld 2016, Hazatalálok és Tüzet viszek - Tűz 2018 és 2022) megérkezem a Levegő elemhez. Az égbe vágyódás, a vadludakkal-elrepülhetnék, az ismerős madaras otthon megjelenik a Vadludak című dalban. A A Csillagvágtában az illékonyságot szövöm tovább: éjjeli játék, a fény és a sötétség váltakozása ritmussá, dallammá válik, vágtatok az éjjeli égbolton, míg meg nem látom a fényes alagutat, új élet vár odaát, vidám temetési menet erre búcsúztat majd engemet', egyszer, de még nem.

Meghívtam a lemezre a Napfonat énekegyüttest, öt csodálatos fiatal nőre írtam dalt: Folyton nő. Egy idősebb és egy fiatalabb női hang beszélget a növekedésről, a női lét különböző szakaszairól. A fiatal kérdez, az érett válaszol - ameddig vannak válaszai. A dal végén ott a mai embert foglalkoztató kérdés: Jöhet-e velem a férfi/Együtt lehet-e nőni... Csak te tudhatod. De egy biztos: folyton nőni, erre hív az élet.

Gerzson János is visszajön játszani. Vele jött létre a Csillagvágta mellett a Sírd el a könnyeidet, ez a szúfi zenébe oltott magyar transz-zene, nagyon jól lehet rá sírni, sírjatok egy kicsit ok nélkül, mert ha kijön a könny, elmúlik a zsibbadtság, erőtlenség, a rosszkedv, kizökkent világunkat helyre lehet hozni, ideje újjászületni.  

És lesz még Dudumoro, Kígyó, Csend csend csend új változatban, és lesz a Boldogság című dal is, mert én most, igen, az vagyok, ha itt megállítanánk az utat, én azt mondanám, jó. 

Zenészeim mitológiai félisten-alakok, a Napfonat énekesei úgyszintén, földi és égi jellemvonásokkal rendelkeznek. Nagytenyerű Gyurka, Jenci, a Cimbalomkirály, Dongó, az Föld s az Ég Furulyása, Tomi, a Szemtelenül Groovy, Gerzson, a Keleti Zene Hétszilvafása... nagy történetmesélés lesz ez az este is. Nemcsak én, nemcsak mi, hanem ti is. 

Veletek együtt szállunk az égbe. Suttognak a vének, Hazatalálok én, Szaladós, IGEN, Szabadon. 

Lélegzünk, énekelünk, hangokkal szeretünk, jelen leszünk. 

Lélektől lélekig. 

Töltődj fel, engedd el.  

Lélegezz. 

Gyere el. 

Galéria

Palya Bea

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal - újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték vagy éppen humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenségével pedig rögtön bűvkörébe ejti közönségét.

  

Linkek

Galériák

  • Palya Bea, Kaukázus

    68

A helyszín