A38 Gasztrohajó + történelem

A38 Gasztrohajó + történelem

A38 Gasztrohajó + történelem
június
12
kedd 19:00
étterem

A38 Gasztrohajó + történelem

Kulináris kalandozások: Az antik terített asztal örömei

A június 12-vel induló gasztro- és kultúrtörténeti beszélgetéssorozat első estje igazi ízes időutazást ígér. Az antik világ étkezéskultúráját, máig legendás lakomáit bemutató est vendége Dr. Németh György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékének tanszékvezető professzora.

Kulináris kalandozások: Az antik terített asztal örömei

"mert bizony azt mondom, hogy nincs is kellemesebb, mint
hogyha egész népet tölt el széltében a jókedv,
s végig a házban a vendégek dalnokra figyelnek,
míg ülnek sorban, mellettük dúsan az asztal
rakva kenyérrel meg hússal, s meregetve a színbort,
körben hordja a töltögető, s poharukba betölti:
elmémben bizony én ezt látom a leggyönyörűbbnek.”

(Homérosz: Odüsszeia*)

Enni kell.
És enni jó.
Az evés roppant összetett élmény, valamennyi érzékszervünk munkába lendül ilyenkor: érzünk, ízlelünk, gyönyörködünk, tapintunk és figyelünk, hallgatunk. Ám az étkezés nem csupán az étel elfogyasztása maga, annak kultúránként, országonként komoly koreográfiája, szimbolikája volt és van – egy-egy fogás, illat szinte már időutazás, ízekbe, színekbe szedett történelem.

Az A38 Étteremben június 12-vel induló gasztro- és kultúrtörténeti beszélgetéssorozat célja a gasztronómia kulisszái mögé kukkantani, feltárni, hogy azok a szokások, ismeretek, szimbólumrendszerek, anekdoták, amelyek a mindennapjaink részei, honnan is gyökereznek, milyen többlettartalommal bírnak, miként élnek tovább a mában.
A havonta jelentkező estek mindig más és más tudományággal karöltve járják körbe valamely gasztronómiai jelenséget, érdekességet – a történelem, politika, irodalom, képzőművészet tükrében vizsgálják azt.

Az első alkalommal az antik Görögország és Róma kulináris világát, étkezési szertartásait, azok mibenlétét, jelképrendszerét, funkcióját, a társadalom működésében betöltött jelentőségét igyekszünk megnézni, felidézni.
Az est vendége: Dr. Németh György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszékének tanszékvezető professzora, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem vendégtanára, az MTA doktora, kutató, tanár, műfordító.

Az est menüje:

Római előételtál friss péksüteménnyel (májas-sonka- padlizsánkrám- paprikakrém, kerti zöldségek): 1450Ft

Cserépedényben sütött csülök, mandulás grillezett gyümölcsökkel:  2550 Ft

Zöldséges halnyárs friss citrusolajos saláta kavalkádon: 2150 Ft

A belépés ingyenes, az asztalfoglalás ajánlott a 06-1-464-3946-os telefonszámon vagy az etterem@a38.hu címen.


*Devecseri Gábor fordítása

Galériák

  • Kulináris kalandozások: Az antik terített asztal örömei
    Kulináris kalandozások: Az antik terített asztal örömei
    2

A helyszín

étterem