Movits! (SE)

Movits! (SE)

Movits! (SE)
szeptember
11
vasárnap 21:00
Koncertterem

Movits! (SE)

 • Hiphop, Funk, Soul
 • Pop

A szédületes svéd hiphop-jazz-pop banda, amely az ország egyik legfelkapottabb exportcikke lett rövid idő alatt, "Halleluja" címmel hálaadó őrületet tart negyedik fellépésén a hajón!

Az energikus bulihimnuszokat felvonultató svéd hiphop formáció 2022. szeptember 11-én ismét megmozgatja az A38 Hajó színpadát. Johan Rensfeldt rapper, a producer Anders Rensfeldt, és a szaxofonista Joakim Nilsson alkotta trió, jazzel tűzdelt hiphopból inspirálódva alkotta meg a MOVITS!  hamisíthatatlan, lüktető és mindenkit táncra invitáló hangzását. A trió debütálása óta hosszú utat járt be, dalaik felcsendültek a Fusion, a Sziget, a Colors of Ostrava, vagy a Pohoda fesztivál színpadán.

Ötödik lemezüket a 2018-ban megjelent “V:I”-et  nem sokkal később a “V:II”-re keresztelt albumuk követte. A lemezen olyan dalok foglalnak helyet, mint a Gumbo, az Ohio, vagy a Sodavatten, amit több mint tízmillió alkalommal játszottak le a Spotifyon. Egy dupla lemez kiadása jól prezentálja a trió kifogyhatatlan kreatív energiáit, egy olyan időszakban, amelyben a legtöbben kislemezek felé tekintgetnek.

Zenéjüket a világra való nyitott kíváncsiság és az a fajta következetesség járja át, amely segítségével mindig képesek innovatív reflektálni a jelenre. Dalaikkal pillanatok alatt képesek óriási bulit kreálni, ahol mindenki együtt énekli a svéd dalszövegeket és kapcsolódik rá arra a hihetetlen lazaságra, amit minden koncerten elénk tárnak.

Az A38 Hajó színpada sem ismeretlen a trió számára, ezúttal nemrégiben megjelent kislemezeik anyagával térnek vissza, hogy ismét egy felejthetetlen koncertet felépítve, őrületes partyhangulatot létrehozva és kifogyhatatlan energiákat megmozgatva vonuljanak be a közönség emlékezetébe.


Galéria

Movits! (SE)

A távoli Luleå Svédország egyik legzordabb városa – mi sem jellemzőbb, mint az a tény, hogy itt van a svéd jégtörő flotta központja. Annál meglepőbb, hogy ebből a meglehetősen hűvös éghajlatú városból származik a a svéd könnyűzene egyik legforróbb zenekara, a szvinget és a hiphopot egészen eredeti és nagyon táncos módon ötvöző Movits!

Az eredetileg a Rensfeldt testvérpár által létrehozott trió üdítően eredeti és nagyon szellemes muzsikájával, rém szórakoztató (következetesen svédül írt) szövegeivel, illetve lehengerlően vicces színpadi produkciójával rakétasebességgel robbant be nem csak a svéd, hanem az angolszász zenei életbe is. Ebben óriási szerepe volt annak, hogy a trió első lemezét (Äppelknyckarjazz, azaz Almatolvajdzsessz), bizonyára annak igen tréfás jellegére alapozva a humorra szakosodott Comedy Central tévécsatorna házi kiadója terjesztette az Egyesült Államokban. A promóciós kampány részeként pedig a lemez és a Movits! Élőben is bemutatkozott a Comedy Central legnagyobb nézettségű műsorában, a Colbert Reportban. Ebben a műsorvezető Stephen Colbert a rá jellemző agresszivitással promotálta a lemezt, másfél perc alatt körülbelül harmincszor elmondva, hogy a Movits! "a létező legjobb svédországi hiphop-jazz-szving trió".

A reklámnak meg is lett az eredménye, néhány héttel később Stephen Colbert elégedetten számolhatott be nézőinek arról, hogy a Movits! a riport hatására a lemez az Amazon eladási listájának kilencszázadik helyéről a harmincadikra lépett előre, irdatlan eladásokat produkálva – azóta is ezt a jelenséget nevezik Colbert Bumpnak, a műsor hihetetlen népszerűséget hozó hatásának.

Persze a Movits! Meg is érdemli ezt a népszerűséget. Elképesztően laza és állati cool: a szvingkorszak őrülten hűvös hangulata, vad bigbeat-alapok és Johan Rensfeldt pergő svéd rapje. Mindebből áll össze az az egyedülálló elegy, ami a kortárs svéd pop egyik legszórakoztatóbb, legfelszabadultabb és legtáncosabb produkciója.

A bulihimnuszokat társadalmilag érzékeny szövegekkel megspékelő trió következő nagy dobása, a “V” c. ötödik, dupla albumuk megjelenése alkalmából tér vissza Budapestre. A srácok saját elmondásuk szerint olyan kreatív flow-ban vannak, hogy még a single-ök és kislemezek uralta korszakban sem tudták visszafogni magukat, ezért döntöttek a meglepő formátum és dalmennyiség publikálása mellett. Új köntösbe öltöztetett klasszikus Movits-hangzásra számíthatunk, ami ígéretük szerint olyan lesz, mint egy elefánthorda karneválja Mississippi-államban. Néhány dalt már ismerhetünk is róla, amelyek alapján csak annyit javaslunk, hogy mindenki jól melegítsen be kapunyitás előtt.

A zenekar tagjai
Johan Rensfeldt: ének
Anders Rensfeldt: programozás, lemezjátszók
Joakim Nilsson: szaxofon

Videók

Linkek

Galériák

 • Movits!
  6
 • Movits (SE)

  25
 • Movits (SE)

  49
 • Movits! (SE) "V" lemezbemutató

  31

A helyszín