A38 Tetőterasz

A38 születésnap: Mayberian Sanskülotts, Musica Moralia

Az egyik legeredetibb és legszerethetőbb zenekar a magyar zenei palettán, a Mayberian Sanskülotts nagyszabású koncertet a kitűnő, üde és szokatlan Musica Moralia társaságában.

Mayberian Sanskülotts

A Mayberian Sanskülotts Csordás Zita és Balogh Gallus duójaként indult, és 2011 nyarának budapesti lo-fi hulláma tette egy színtér meghatározó zenekarává. A duót az érzékeny dalok és a DIY-létforma határozta meg, egy dobossal (Hromkó István) és basszusgitárossal (Szigeti Árpád) kiegészülve pedig kiforrott zenekarrá nőtte ki magát: letisztultabb dalokat játszani, mégis gazdagabb hangon szólal meg.
(fotó: Szombat Éva)

A zenekar igazából Gallus (Balogh Gallus, gitár) szájhősködésével indult: “Öt éve, még a Hunniában volt egy kiállításmegnyitóm, és kérdezték a szervezők, lenne-e hozzá valami aláfestő zene, erre viccből mondtam: ja, Zitával (Csordás Zita – ének, szintetizátor, gitár) van egy közös zenekarunk. A szájhősködést pedig annyira komolyan vették, hogy egy hét alatt össze kellett raknunk egy koncertprogramot. Minden nap vonattal rohantam ki Káposztásmegyerre, és Zita szobájában vettük fel egy kazettás magnóval az egészet, 14 számot. Így készült e az első album, az aloneinkápmegyer.”

A zenekar egy évvel később meg is jelent második, szintén kazettásmagnóra rögzített PseudoDeath című albumával, amellyel végleg leszögezték, hogy ez nem csak egy egylemezes, hirtelen fellángolásból született zenei projekt. “A magyar hálószobabumm proletárjai. A Mayberian Sanskülotts térdig gázol a magyar alternatív zenetörténelemben, az álompop külföldi sémáiban, a mocskosszájú csináld magad zajongásban, valamint Karády Katalin és Méhes Marietta örökségében is. Néha egy dalban egyszerre.” (b-oldal.blog.hu)

A lemez legismertebbé vált dala az Especially You, ami a koncertek egyik csúcspontja szokott lenni, és az Aranyélet című sorozat első évadába is bekerült. Egyes daloknak, így az Especially You-nak is elég kalandos a története. “Ez úgy volt, hogy Zita statisztaként szerepelt a többek között Jeremy Irons főszereplésével Magyarországon forgatott, VI. Sándor pápa életéről szóló The Borgias (Borgiák) című sorozatban. Egy jelenetben Girolamo Savonarola vallási révületbe esett követőjét kellett eljátszania többedmagával. A felvétel után a pápa fiát, Cesare Borgiát alakító francia színész, Francois Arnaud odament a statisztákhoz, és mondta nekik, jók voltatok, különösen te, mutatott Zitára.”- mno.hu. Az imént idézett cikkben hangzott el először a zenekarról a “valójában nagyon suttyók” kifejezés, ami azóta szállóigévé vált, és rendszeresen idézik különböző felületeken.

A harmadik, Adlait című album négy évig készült.
“A most megjelent anyagot hallgatva végigkísérhetjük a két alapító, Csordás Zita és Balogh Gallus utóbbi pár évének mérföldköveit, vagy ahogy ők fogalmaznak: poszttinédzserkori szenvedéseit, amelyek Hromkó István dobos, és Szigeti Árpád basszusgitáros munkájával nyerték e végleges formájukat” (index.hu)

Ez a zenekar első olyan albuma, amely stúdióban készült, és nem Zita hálószobájában rögzítették magnókazettára. Kicsit félő volt, hogy lesz majd olyan rajongó, akinek hiányozni fog a megnyugtató recsegés és sistergés, az album fogadtatása elsöprően pozitív volt, és remekül áll a zenekarnak a letisztultabb, pontosabb hangzás.

A Mayberian Sanskülotts első két albumához hasonlóan az Adlait is csak kazettán jelent meg, ami Czipó Tibor legendás kazettamanufaktúrájában készült.

Mint minden a zenekar életében, az Adlait borítója is közös munka gyümölcse. „ A zenekar három tagja is képzős, vagy az volt, Pisti pedig rajztanárnak tanult, ezért tán nem is meglepő, hogy az Adlait borítója egy igazi koprodukciós munka lett. Zita hozta az ötletet, Árpi  megrajzolta, Pisti digitalizálta, Gallus pedig a tipót és szerkesztést vállalta magára. Majd mindezt RP kinyomtatta, végül a borítókat másnap reggel Zitával közösen beillesztették a kazidobozokba” (urbanplayer).

“A Mayberian új anyaga a kapcsolatok kusza erdejében visz egyre meghittebb, intimebb zónákba. Emberek – történetesen az alkotók – belső világa tárul fel előttünk, s a zene itt tényleg azt a célt szolgálja, hogy kibeszéljen olyan dolgokat, belső vívódásokat, amelyeket amúgy talán nem ismernénk meg, amiről minden bizonnyal sose beszélnének ” (mno.hu)

Az Adlaiton, ugyanúgy, mint az azt megelőző két albumon, vegyesen találhatók angol és magyar nyelvű dalok. A zenekar azért kezdett el angol nyelvű dalokat írni, mert, bár abszolút nem beszélték jól a nyelvet, voltak sorok, amelyek egyszerűen jobban csengtek angolul. (beehy.pe) A Mayberian Sanskülotts varázsának része, hogy teljesen mindegy, hogy a dalaik angolul, vagy magyarul szólalnak meg, ugyanolyan átütő és őszinte érzelmeket mesélnek el. A lemezt hallgatva teljesen random követik egymást az angol és a magyar dalok, sőt, van olyan szám (az Ocean’s Cry), aminek angol a címe, de magyar a szövege, viszont annyira organikusan történik mindez, hogy a hallgatónak fel sem tűnik.

Az Adlaithoz készült első klip, a Glasswall bejutott a 2016-os Klipszemle döntőjébe is. A videóklip egy VHS kamerával készült, és a zenekar budapesti bóklászásait rögzíti. "A klipben látható jelenetek 95 százaléka spontán ötlet alapján született: a dinnyét és a kötszert is útközben vettük, miközben bejártuk egész Budapestet. Amikor ezeket a banális baleseteket rögzítettük, többször előfordult, hogy az arra járó turisták rémülten, kővé dermedve bámultak minket, és el kellett telnie pár másodpercnek, mire meglátták a kamerát, és összerakták, hogy mi a szitu"

Az Adlait megjelenése óta a Mayberian rengeteget koncertezik. Az ősz folyamán egy németországi turnéjuk (Lipcse és Berlin állomásokkal) is volt, ami leírhatatlan élményeket, tapasztalatokat, és barátságokat hozott a zenekar életébe.

Közben pedig folyamatosan írják a következő lemez dalait, amelyek közül néhányat már játszanak is a koncertjeiken.

Musica Moralia

A Musica Moralia teljes valójában Meggyesházi Éda. Egyszemélyes előadás preparált hangszerekkel, amik mind ismerik a történetet hogyan lettek az experimentális poszt-folk zaj és csend társai. Legyen az egy cimbalom vagy zongora, a színpadon minden önmagáért beszél, alig várja, hogy megfesse történetét, és változzon az idővel. A Musica Moralia teljesség egy bolygón – talán a Plútón, amint a szívével felénk néz – ami körül keringi hallgatót és közel húzódik, mikor senki sem figyel. Eszes, fortélyos mozgás a térben.

Több mint tíz éve jelen van a zenei szcénában Magyarországon, Berlinben, Rotterdamban, az útját egy kéthúros gitárral kezdte, a messzi jövőbe kíváncsisággal néz.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.