13. Újbuda Jazz Fesztivál

GNU (Porteleki–Ajtai–Kapusi), Landing Venus

A tizenharmadik Újbuda jazz fesztivál harmadik napján a preparált hangszerek, a rögtönzés kreatív ereje, a power triók mérhetetlen intenzitása és a szabad improvizáció dominál majd. Fellép majd a no wave-ihletésű, énekcentrikus Landing Venus, akik a koncertjeiken a dallam helyett az avantgárd jazz és a pszichedelikus rock textúráira helyezik a hangsúlyt. Utánuk pedig Porteleki Áron, Kapusi Viktor és Ajtai Péter free jazz-rock formációja, a GNÚ borítja majd meg az A38 Hajót, a tagok többi zenekarára (The Best Bad Trip, Dorota, Geröly Trió, Nigun, stb.) is jellemző energiával.

 

GNU (Porteleki–Ajtai–Kapusi)

A három fiatal muzsikus triója az úgynevezett power triók csoportjába sorolható. A power trio eredetileg egy gitár, basszus és dobokból álló rock felállás, ami nélkülözi a második gitárt, illetve a billentyűt, amik akkordokkal színesítenék, töltenék ki a zenét. Az évek során, ez rengeteget formálódott, változott. Power trionak számít a Nirvana, a Primus, a Cream, de olyan jazz illetve kísérleti, zaj zenészek is elkezdtek ebben a formában zenélni mint a Painkiller, a Thing!, a Morphine vagy a Fushitsusha. A közös bennük az, hogy egy három tagú zenekar, mérhetetlen intenzítással és dinamikával tölti ki a zenei teret, úgy hogy a hallgatónak nem lesz hiányérzete.

The trio of the three young musicians belong to the group of so called power trios. A power trio originally play rock music and include guitar, bass and drums, excluding second guitar and keyboards which would add the harmony to the music with chords. Throughout the years this has changed a lot. Nirvana, Primus, Cream are for example all power trios, but jazz, experimental or noise musicians such as the Painkiller, The Thing!, Morphine or Fushitsusha began to play in power trio formations as well. The common denominator is that they all have three members who fill in the musical atmosphere with great intensity and dynamism while they play, so that the listener won’t lack anything.

Tagok
Ajtai Péter: bőgő
Kapusi Viktor: szaxofon
Porteleki Áron: dob

Landing Venus

A Landing Venus fiatal budapesti zenekar, amelynek zenéje a no wave kísérletezésben gyökerezik. Tagjai a konkrét zene, az avantgárd jazz és a pszichedelikus rock elemeit ötvözve a zenei textúrákat hangsúlyozzák a dallammal szemben, és kollektív improvizáción keresztül egyszerű témákat dekonstruálnak. A két énekeső különleges, kiterjesztett énektechnikát és hagyományos, líraibb stílust vegyít egyfajta elidegenítő hatás elérésére. A hangszerelés preparált, effektezett gitárokra, polikromatikus basszusmenetekre és az önmagát szinte megsemmisítő dobra épül - mindezt egy csipetnyi zajzene egészíti ki, komplex összhatást hozva létre.

A zenekar tagjai
Kisgyörgy Ilka: ének
Horváth Hannah: ének
Vajsz Kornél: gitár
Takács Rajmund: basszusgitár
Kovács Gergely: dob

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.