Suohpanterror plakátkiállítás

Suohpanterror plakátkiállítás

Suohpanterror plakátkiállítás
május
23
kedd 19:00
kiállítótér

Suohpanterror plakátkiállítás

és A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus programsorozat megnyitója

A Suohpanterror plakátkiállítás és A számi fiatalok és a kulturális  aktivizmus programsorozat megnyitója. Köszöntőt mond: Cita Högnabba-Lumikero, a FinnAgora igazgatója. Megnyitóbeszédet tart Petra Laiti, a Finn Számi Ifjúsági Szervezet (Finnish Sámi Youth Organization) elnöke.

A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus programsorozat keretében számos film és dokumentumfilm is látható lesz. A részvétel minden filmvetítésen ingyenes! A filmek eredetei nyelven, angol felirattal kerülnek vetítésre. 

25.5.

18.00 Számi vér (Sameblod – norvég–svéd–dán játékfilm, 2016), rendezte: Amanda Kernell

A 14 éves Elle Marja számi származású rénszarvaspásztor. Az 1930-as években tomboló rasszizmus és az iskolában történő rasszkutatási vizsgálatok miatt egyre inkább elvágyódik életéből. Hogy megvalósíthassa álmait, más identitást kell keresnie, és minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával.

Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotása, a Számi vér több jelentős filmes díjat is elnyert már: megkapta a Göteborgi Filmfesztivál egyik legjelentősebb díját, a legjobb északi filmnek járó Sárkány díjat (Dragon Award Best Nordic Film), de a Hullámtörők-díjat is megszerezte az idei (24.) Titanic Filmfesztiválon, hogy csak egy párat említsünk.

A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük. A belépés díjtalan.

Együttműködésben a Titanic Nemzetközi Filmfesztivállal

KÖZÖSSÉGI MÉDIA ÉS POLITIKAI AKTIVIZMUS – BESZÉLGETÉS PETRA LAITIVAL ÉS BÉKÉS GÁSPÁRRAL

Petra Laiti a Suoma Sámi Nuorat, a Finnországi Számi Ifjúsági Szervezet elnöke. Emellett a Global Indigenous Youth Caucus (Bennszülött Fiatalok Globális Fóruma) társelnöke és a Dél-Finnországban élő számik szervezete, a City-Sámit vezetőségének tagja. Aktivista és blogger, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy mai számi nézőponttal gazdagítja a finnországi mindennapok eseményeit.

Békés Gáspár a CEU melletti tüntetések fő szervezője. Egy éve kezdett el aktivistaként tevékenykedni és mára a szabad oktatás és a diákok demokratikus jogai melletti kiállás egyik legfontosabb magyarországi képviselője. Békés alapította a 30 000 követőt számláló I Stand with CEU Facebook-oldalt. A CEU-n tanul, emellett a Független Diákparlamentben kommunikációs főkoordinátorként és a Demokratikus Oktatás Bizottság tagjaként tevékenykedik.

Az esemény angol nyelven zajlik.

A beszélgetés A számi fiatalok és a kulturális aktivizmusprogramsorozat része.

27.5. 

17.00 Én és a kishúgom (Sparrooabbán - finn dokumentumfilm, 2015), rendezte: Suvi West

Az Én és a húgom személyes hangvételű film a lánytestvérek közötti kapcsolatról, a homoszexualitásról és ez elfogadás kereséséről. Suvi, a film rendezője, és a húga, Kaisa két őshonos számi lány Észak-Finnországból, Lappföldről. A szülővárosukban, Utsjokiban uralkodó vallási előítéletek és konzervatív hagyományok megmérgezik az ott élő homoszexuális emberek mindennapi életét. Suvi tehetetlennek érzi magát, amiért képtelen rá, hogy segítsen a húgának szembenézni a közösség diszkriminációjával. Pedig erre még égetőbb szükség lenne most, hogy Kaisa úgy döntött, gyermeket vállal.

A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük. A belépés díjtalan.

KULTURÁLIS AKTIVIZMUS - BESZÉLGETÉS NIILLAS HOLMBERGGEL

Niillas Holmberg számi költő, zenész, színész és aktivista, költészetét több mint tíz nyelvre lefordították. Fiatal kora ellenére jelentős nemzetközi elismertséget szerzett. A legendás számi művészhez, Nils-Aslak Valkeapää-hoz is szokták hasonlítani. 2016-ban zenei, irodalmi, nyelvészeti és számi emberi jogi tevékenységét az Év Számi Embere Díjjal ismerték el Finnországban.

Moderátor: Németh Petra

Az esemény angol nyelven zajlik.

A beszélgetés A számi fiatalok és a kulturális aktivizmusprogramsorozat része.

28.5. 

15.00 Egyszercsak számi  (Min mors hemmelighet - dokumentumfilm 2009, NO) rendezte: Ellen-Astri Lundby 

Az Egyszercsak számi személyes hangvételű film az identitásról. Az Osloban élő rendező édesanyja soha nem mondta el lányának, hogy valójában a norvég sarkvidék számi közösségéből származik. Vajon miért? És hogyan váljon ő most hirtelen, az élete közepén számivá? Vajon tényleg ezt szeretné? a Norvég Királyi Nagykövetséggel együttműködésben

A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük. A belépés díjtalan.

A Norvég Királyi Nagykövetséggel együttműködésben

16.30 Kaisa elvarázsolt erdeje (Kuun metsän Kaisa - finn dokumentumfilm, 2015) rendezte: Katja Gauriloff

Katja Gauriloff filmrendező rejtett kincsre bukkant, amikor talált egy eredeti 16 mm-es filmfelvételt a dédnagymamájáról, Kaisáról, a legendás mesemondóról. A felbecsélhetetlen értékű felvételeket az 1930-as és 1960-as évek között Robert Crottet svájci író készítette, aki a 30-as években Kaisával élt Lappföldön. A film alapját képző, Enrique Méndez spanyol fényképész által megőrzött felvételek, valamint az elmesélt történeteket megelevenítő újonnan készített animációk költői és megindító portrét festenek egy karizmatikus asszonyról, aki erős tudott maradni, miközben a második világháború arra kényszerítette a kolta-számikat, hogy örökre elhagyják a szülőföldjüket.

Katja Gauriloff rendező Kaisa elvarázsolt erdeje című filmje a DOK Leipzig filmfesztiválon animációs dokumentumfilm kategóriában elnyerte az Arany Galamb díjat.

A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

 

Suohpanterror plakátkiállítás és A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus programsorozat

A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus programsorozat fiatal számi művészek alkotásait mutatja be, a művészet eszközeivel állást foglalva és párbeszédet szorgalmazva az őslakos népek helyzetéről és jogairól napjaink társadalmában. A Lappföldön létrejött mozgalom fiatal tagjai hallatni akarják a hangjukat, hogy felhívják a figyelmet a kisebbségi jogokra, és rávilágítsanak az északi országok számipolitikájában fellelhető visszásságokra.

Suohpanterror a számi kisebbségek jogaiért leglátványosabban harcoló csoportok egyike. Az álnéven tevékenykedő pop-art művészkollektívából hamar népszerű aktivistacsoport vált, amelynek radikális, meghökkentő művészete megállásra kényszerít, és elgondolkodtat. „Politika művészeti köntösben” – aposztrofálja tevékenységüket a csoport egyik tagja. 

Köszöntőt mond: Cita Högnabba-Lumikero, a FinnAgora igazgatója

Megnyitót mond Petra Laiti, a Finn Számi Ifjúsági Szervezet (Finnish Sámi Youth Organization) elnöke

 

Galériák

  • Suohpanterror plakátkiállítás és A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus programsorozat
    Suohpanterror plakátkiállítás és A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus programsorozat
    2

A helyszín

kiállítótér