Hogy mi az Eszkimó? Szem behuny, indulhat az utazás…vagy inkább hullámvasút?! Nyugtalan fészkalódás, visszaszámlálás végtelentől érzés, rohanás, merülés, instant oldódás, húz-elereszt, turbulencia…vagy ambivalencia…mint ez: Nyugat Dunántúl legvidámabb szomorú-rock zenekara, bár rocknak light, popnak hard, progresszívnek egyszerű, mainstreamnek bonyolult. Nincs két ugyanolyan dal, ami összeköti őket azok a zakatoló dalszövegek, amelyek sosemvolt filmek kulcsjeleneteit vetítik homlokunk belsejébe…vagy csak szimplán egy jó kis alter banda Győrből?

Az ESZKIMØ 2020-ban alakult miután a tagok addigi közös zenekara trióra redukálódott. Rövid próbálkozás után feladták, hogy a régi dalokat hangszereljék át az aktuális felálláshoz, inkább teljesen újakat kezdtek írni. Egy közel 1 éves kísérletezgetős időszak következett, rengeteg dal megírásával és kidobásával, majd megszületett a Csillagtalan, és a klippel debütáló Csatatér, ami ki is jelölte a zenekar további útját.

2020 szeptemberében bekerültek a Fülesbagoly Tehetségkutató Martonvásári döntőjébe, ahol a 2. helyezést és a legjobb dalszövegírónak járó különdíjat sikerült elhozniuk.

Az ott eljátszott dalok adták az ezután megjelenő név nélküli első kislemez anyagát.

A következő időszak a zenekari léttel összefüggésben nem szorul sok magyarázatra a „tudjukmi” miatt.

2021: Közben adódott egy lehetőség a SoundCam Productions jóvoltából egy dal/klip élő felvételére. Ez lett a Merülés. Ebben a dalban megmutathatták mennyi energia lehet a trió élő megszólalásában.

2022: Lassan gyűltek a dalok, körvonalazódott az első nagylemez anyaga. 10 különböző hangulatú mégis egységet alkotó dal került az albumra, amely KÉPZAJ címmel 2022 decemberében jelent meg. A "Nem gondoltuk át" című dalhoz klip is készült.

Az időzítés úgy tűnik tökéletes volt, mert az albumot egy zenei blog beválogatta 2022 legjobb magyar lemezei közé.

2023: A lemez megjelenése után úgy gondolta a zenekar, hogy újra megméretteti magát, ezért ismét  jelentkeztek a Fülesbagoly Tehetségkutató debreceni döntőjébe ahol a 2. helyezést és 3 különdíjat hoztak el:

- Legjobb dalszövegíró / Balázs

- Legjobb dalszerző / Balázs

- TANKCSAPDA előzenekari fellépés

Ezután jött a Roxiget tehetségkutató döntője, ahol elhozták a 3. helyezést és 4 különdíjat

- Legjobb hangszeres / Ádám - dob

- Legígéretesebb dobos / Ádám 

- ELEFÁNT előzenekari fellépés

- Vagabond Korzó fellépés

…majd amikor már nem is számítottak rá további két különdíjat is a zenekarhoz vándorolt:

- Petőfi Rádió különdíja / interjú + 5 dal előadása élő műsorban

- Petőfi TV különdíj / Petőfi Akusztik koncert

Felállás:

Koczor Ádám - dob
Sülecz Roland - basszusgitár
Szilágyi Balázs - ének/gitár


Esemény a facebookon

A helyszín