Besh o droM, Balkan Taksim (RO), Lenhart Tapes & Tijana Stanković (RS)

Besh o droM, Balkan Taksim (RO), Lenhart Tapes & Tijana Stanković (RS)

Besh o droM, Balkan Taksim (RO), Lenhart Tapes & Tijana Stanković (RS)
március
17
csütörtök 20:00
Koncertterem

Besh o droM, Balkan Taksim (RO), Lenhart Tapes & Tijana Stanković (RS)

  • Világzene, Népzene

AzA38 hajó és a Besh o droM zenekar pár év eltéréssel jelent meg a budapesti kulturális palettán. Míg a hajó egy helyben ringva hozza el majd' 20 éve Budapestre a nagyvilágból a jobbnál jobb zenekarokat, addig a Besh o droM ez idő alatt bejárta a világot. Március 17-én hosszú idő után ismét felejthetetlen randevút ad egymásnak ez a két megkerülhetetlen hungarikum. Az est vendége a szenzációs romániai világzene-sztár, a Balkan Taksim, akik elektronikus pszichedéliával és balkán groovokkal bódítják meg a közönséget. Az estét Lenhart Tapes és Tijana Tijana Stanković duója nyitja. A Lenhart Tapes egy egyszemélyes kazettás magnó-manipulátor, aki leginkább felejthetetlen élő fellépéseiről ismert. Tijana Stanković hangmintáit használja fel, aki hagyományos balkáni dalokon nőtt fel, és kifejlesztette egyéni, gazdag improvizáció-teli stílusát, amelyre alapozva alakította ki jelenlegi hegedű- és énekhangrepertoárját.

 

  

A Liveurope concert: the first pan-European initiative supporting concert venues in their efforts to promote emerging European artists. Liveurope is co-funded by the Creative Europe programme of the European Union.

Esemény a facebookon

Galéria

Besh o droM

A Besh o droM 1999-es alakulása után röviddel a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Eddig megjelent 10 lemeze, sodró lendületű koncertjei térdre kényszerítenek kényes kritikust és táncolni vágyó hallgatót egyaránt. A Besh o droM muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel. Meggyőző és korszerű világzene ez, nem véletlen, hogy a zenekar Barcelonától Montréalig mindenütt tomboló fogadtatásban részesül. A világzenei fesztiválok jól ismert formációja ritka csemege az A38 Hajó fedélzetén.

Az eredetileg majdhogynem családi vállakozásként indult formáció (a két alapító tag-frontember, Barcza Gergő és Pettik Ádám sógorok) mára népes zenekar, kiforrott stílusteremtő védjegye lettek a magyarországi világzenének. Zenei kalandozásuk javában tart, három országba szétszóratva is alkotó párbeszédben telnek a hétköznapjaik. 

A húsz éves jubileumi album (Besh o droM20) bemutatása után szinte azonnal berobbanó világjárvány kényszepihenője alatt, a lemez kitünő szakmai kritikái sem pótolhatták a közönséggel való találkozás felülmúlhatatlan élményét. A  kulturális élet lassú éledését új lemezanyaggal várják, lendületük lankadatlan. 

 A háború árnyékában nem könnyű önfeledten muzsikálni, táncraperdülni, vagy eseményt szervezni és beharangozni. A koncert szervezése közben a zenekarban és az A38 csapatában egyaránt felmerült az igény, hogy reagáljanak a kialakult helyzetre. Szeretnénk hinni, hogy hamarosan mindenki hazatérhet, újrakezdhet, vagy folytathatja, ami megszakadt. Szelepként, örömforrásként, kikapcsolódásként, lelki egészségcsomagként ajánljuk a koncertet mindenkinek a lassan érkező tavaszban.

A zenekar tagjai:

Kaszai Lili - ének

Pettik Ádám - ének, kanuka

Csurkulya József - cimbalom

Hámori Máté - gitár

Herr Attila - basszusgitár

Molnár Tamás Gergely - szaxofon

Seres Vilmos - klarinét, szaxofon

Szumper Ádám Ákos - dob

  

  

Linkek

Galériák

  • Bitumen Beat (CZ)

    41
  • Fanfare Savale (RO), Besh o droM

    32

A helyszín

Liveurope 2022/2023

A Liveurope új páneurópai könnyűzenei együttműködés, amely az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatásával és tizennégy európai klub, kulturális intézmén...