Bernát András: Szalagtektonikák - kiállításmegnyitó

Bernát András: Szalagtektonikák - kiállításmegnyitó

Bernát András: Szalagtektonikák - kiállításmegnyitó
január
23
kedd 20:00
kiállítótér

Bernát András: Szalagtektonikák - kiállításmegnyitó

2017 kiemelkedő év volt Bernát András életében. Egy közel 40 éve konzekvensen építkező pályaív a művész 60. születésnapjára egy sokak által régóta várt életmű-kiállításban és azt kísérő katalógusban ért össze. A kötetet lapozgatva az embernek az az érzése támad, hogy egy hömpölygő regényfolyamba csöppent bele, ahol a fő motívumok élesebben vagy homályosabban újra és újra visszatérnek. Egy csodálatos festészeti ív rajzolódik ki, mely még azok számára is tartogat meglepetéseket, akik régóta követik Bernát festészetét. A kötet bemutatja a kísérletezés útjait is, azokat a leágazásokat, melyek búvópatakként fel-feltűnnek az életműben. A főtéma azonban határozottan ott gomolyog, morajlik, örvénylik a képeken, és visz minket magával.

A többnyire valami sejtelmes baljóslatot árasztó tájképeken ott rejtőzik egy a fenyegető természeti erőkre emlékeztető kódolhatatlan (ebből fakad fenyegető jellege) jelrendszer, mely néha kristályszerkezetekben, máskor soha véget nem érő spirálisan kanyargó ívekben ölt testet. De a testnek ezeken a képeken éppen a megfoghatatlan, a körberajzolhatatlan, a felszín nélküli jellege tárul fel. Szent Tamás hitetlenségből fakadó tapasztalásához hasonlít az élmény, ahogy a ’test’ Bernát képein feltárul, hisz annak feltárhatatlanságáról (lényegéről) tanúskodik festményeinek többsége.
Az elmúlt évben A táj konfigurációja című életmű-kiállítás az ország három nagy kiállítóhelyén is bemutatkozott, a Paksi Képtár után a veszprémi Művészetek Házában, majd a debreceni MODEM-ben volt alkalmunk megtekinteni az eddig született munkákat.

A mostani kiállításon bemutatott képek többsége 2016-ban született, és Budapesten eddig még nem került kiállításra. A tárlat a legfrissebb képekhez vezető utat mutatja be: ezek a festmények az úgynevezett ’tektonikus képek’ első fázisához sorolhatók, azt a pillanatot mutatják, amikor síkok találkozása még nem nyílt szét a képeken, csak jelzésszerűen látszik, hogy hasadni fog. A festmények alapeleme és legfontosabb effektusa továbbra is az egyenes vonalú ecsetnyomokról visszaverődő fény.

Esemény a facebookon

Bernát András

Törökszentmiklóson született, 1957. december 6.–án.
1980-1986: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Kokas Ignác, Dienes Gábor. 1986: Herman Lipót-díj. Ugyancsak 1986-ban Soros-ösztöndíjas, majd 1987-től Derkovits-ösztöndíjas. 2000: Munkácsy-díj; Bécs város ösztöndíja; 2004: NKÖM díja (Egyhetes c. kiállítás). Budapesten él. Még főiskolásként van jelen a magyarországi újfestészet kialakulásánál, Ádám Zoltánnal, Bullás Józseffel és Mazzag Istvánnal együtt. Az 1980-as évek elején sötét tónusú képeket fest, kevés motívummal, de olykor erőteljes térhatással (dombok, fák, csatornák, lépcsők). Ezek a táji jelzések is egyre jobban háttérbe szorulnak, olykor teljesen eltűnnek az 1990-es évek első felében. A festő számára mind fontosabbá válik a monokróm felületek fényvisszaverése, a faktúrának köszönhetően. 1995-ös kiállításán nyolc kép installációjával sötétkék és okker vásznakat konfrontál egymással.

Bernát András a magyarországi újfestészet egyik fontos alakja. Indulásakor, a 80-as években kevés motívumból felépülő sötét tónusú képeket festett, amit a 90-es években lüktetően absztrakt felületek váltottak fel, mely stílus mára védjegyévé vált. Uralkodó motívuma a csavart, örvénylő forma, erős dinamizmussal és egyúttal lüktető mozgással telíti festményeit. Bernát hosszú éjszakákba nyúlóan festi képeit, melyek csak első pillantásra homogén felületek. A kibontakozó formák dinamikusan változnak a rájuk vetülő fényben, és a festékbe kevert alumíniumpor különös egyvelegének hatására újabb és újabb struktúrákat bontanak ki.

Bernát képei folyamatos mozgásban vannak, és semmi nem megfogható rajtuk. Bernát színhasználatát a finom átmenetek jellemzik, a képek színvilága néhol Egry József műveinek érzékeny hangulatiságát idézi.

Galériák

 • Bernát András
  34
 • Bernát András megnyitó

  2018. január 23.

  22
 • Bernát András Szalagarchitektúrák 2 című kiállításának megnyitója

  2015. december 1.

  28
 • Bernát András Szalag architektúrák című kiállítása

  2014. szeptember 16.

  46
 • Bernát András Kristály-architektúrák című kiállítása

  2012. október 2.

  16

A helyszín

kiállítótér