Amenra (BE), Boris (JP)

Az elmúlt tíz év legfontosabb (európai) post-metal zenekara, az alkotóművészeti kollektívaként működő Amenra 2018 februárjában végre Budapesten is fellép! A flamand ötös legújabb lemezével, a MASS VI dalaival érkezik majd az A38 Hajó fedélzetére, előttük pedig a japán szónikus legenda, a Boris áll majd színpadra a hónap, és feltehetően 2018 első félévének legfontosabb extrémzenei klubkoncertjén.

Amenra (BE)

Aki volt már Kotrijkben, pontosan tudja, hogy az örökké felhős, nyomott égbolt, az egyszínű betonfalak és az iparnegyed maradványai miért ihlették meg az Amenra körüli, első ránézésre szektaszerű zenei-szellemi csoportosulás, a Church of Ra (Oathbreaker, Hessian, The Blackheart Rebellion, stb.) zenekarait. Az ezredforduló lázadó kamasznemzedéke - élén az Amenrával - igen hamar megtalálta saját formanyelvét a (post-)hardcore nyers erejében, az Isis és a Neurosis-féle post-metal monolitikus súllyal hömpölygő, komplex és atmoszférikus dalszerkezeteiben, és az Amenra identitását meghatározó, egzisztenciális-filozofikus kérdések feltételében, és főleg megválaszolásában. “A kezdetektől fogva az volt a célunk a MASS-lemezekkel, hogy létrehozhassunk egy közös felületet az önreflexióra (...), arra a pillanatra, mikor térdre rogyva olyan kérdéseket teszel fel, melyeknek nincs válasza. Ekkor válsz “hívővé” - ez a frontember, a szólóban CHVE néven alkotó Colin definíciója arra a reménykeresésre, ami az Amenra-albumok mozgatórugója. És ahogy a sorban hatodik MASS-lemez is az élet fájdalmát állítja középpontba, úgy az Amenra megrázóan emberi, felkavaró és spirituális értelemben is megtisztító hangzása sosem volt ennyire tapintható. A flamand betétekkel, borzongatóan törékeny énekdallamokkal és hangzásbeli játékokkal tarkított album kétségkívül a zenekar eddigi csúcsalkotása - az Amenra maximalizmusát jelöli, hogy a Neurosis saját kiadójánál megjelent anyag más keveréssel jelent meg Európában és Amerikában is -, amit végre a hazai rajongók is átélhetnek már élőben. A miseszerűen teátrális performanszairól elhíresült zenekar az A38 Hajó koncerttermében garantáltan az elmúlt évek egyik legerősebb, leginkább várt és legmegrázóbb koncertélményét adja majd a post-metal és a kísérleti zenék szerelmeseinek.

Tagok
Mathieu Vandekerckhove - gitár
Colin H van Eeckhout - ének
Bjorn Lebon - dobok
Lennart Bossu - gitár
Levy Seynaeve - basszus

Lemezek
Mass VI, 2017
Mass V, 2012
Split w/ Hive Destruction 10”, 2012
Split w/ The Blackheart Rebellion 12”, 2012
Split w/ Oathbreaker 7”, 2012
Split w/ Hessian 7”, 2012
Afterlife EP, 2009
Church of Ra (könyv), 2008
Mass IIII, 2008
Split w/ Hitch 7”, 2007
Mass III, 2005
Mass II - Sermons, 2005
Prayer 9+10 EP, 2004
Split w/ Vuur 7”, 2004
Mass I, 2003

 

Boris (JP)

Az immáron 25 éve aktív japán legendát, a Borist sosem lehetett egyhangúsággal vádolni. A Melvins-dal után nevet választó trió sosem elégedett meg egy-egy hangzásvilággal, experimentális hozzáállásuk pedig az ezredforduló legizgalmasabb extrémzenei kísérleteinek adott életet. Legyen szó a drone és a zajzenék perifériájáról, és a Merzbow-val vagy Sunn O)))-val közös kiadványokról, esetleg a stoneres, doomos alaplemezeikről (Heavy Rocks, Pink), két dolog mindig is biztos volt: a Borisnál kevés hangosabb zenekar létezik a világon, és ez élőben csak hatványozottan igaz Atsuo, Takeshi és Wata triójára. A 2017-es, egyfajta búcsúalbumként íródott Dear dalai az A38 koncerttermének hangrendszerén garantáltan megringatják majd a hajótestet.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.