YÍN YÍN (NL), The New Mourning (AT)

YÍN YÍN (NL), The New Mourning (AT)

YÍN YÍN (NL), The New Mourning (AT)
március
8
péntek 20:00
Koncertterem

YÍN YÍN (NL), The New Mourning (AT)

  • Pop
  • Világzene, Népzene

  

YĪN YĪN - a psych rockerek a világ élvonalába kerültek harmadik albumukkal, a Mount Matsu-val

A fertőző, furcsán harmonikus és rendkívül energikus lemez egyben az első a zenekartól, amely egy igazán demokratikus folyamat eredményeként jött létre négy zenészbarát együttműködésével. A Mount Matsut biztosan kedvelni fogja az, aki szereti a meleg hangzású pszichedelikus diszkót, a kövér globális funkot, az elektronikát és a törzsi kísérleteket.

Pentaton skálák és ismeretlen hangterületek

A Hollandia legdélibb városából, Maastrichtból származó Yīn Yīn még 2019-ben lépett színre a thai psychrock hatású The Rabbit that Hunts Tigers albummal, amelyet 2022-ben a spirituálisabb és kozmikusabb hangzású The Aquarius követett. A Mount Matsu - akik jelenleg egy közeli belga vidéki otthonban és stúdióban élnek és készítenek felvételeket - hangzásuk fokozatosan a felkelő nap országa, Japán felé tolódott. A pentaton skálákhoz ragaszkodva, a zenekar nagyrészt instrumentális hangzása – egyedi hangszerkészlettel, köztük vintage szintetizátorokkal és hagyományos kínai vonóshangszerrel készült; a „Guzheng”, - nagy ugrásokat tartalmaz a hangok között olyan dallamokkal, amelyeket könnyű szeretni, mivel ismeretlen keleti területekre vonzzák a hallgatót.

Feljutás Matsu magasságába

A Mount Matsu-n található dalokat - Yīn Yīn életében először - a banda minden tagja közösen készítette. „A művészet és az ötletek személyesek és értékesek, és az a folyamat, amikor ezt valóban együtt csináljuk, többről szólt, mint egy album elkészítéséről: a kzösség működésének tanulmányozásáról is” – jegyezte meg Remy, a Yīn Yīn basszusgitárosa. „Néha nehéz látni, hogy a saját művészi elképzeléseid kihívást jelentenek egy csoport tagjaként, de nagyon büszkék vagyunk az eredményre. Ha valóban közösen alkotsz, akkor szó szerint a lemez minden hangját tesztelték és átgondolták. Úgy döntöttünk, hogy csak ritkán használjuk az énekhangot, ami bőven hagy teret a hallgató fantáziájának: igazán szabadjára engedheti fantáziáját, miközben hallgatja és táncol rá. Az alkotás folyamata egy fárasztó, de nagyon kielégítő hegymászásnak tűnt, innen ered a lemez címe: Mount Matsu.

YĪN YĪN felállás

Kees Berkers – dob
Remy Scheren – basszusgitár
Erik Bandt – gitár
Robbert Verwijlen – billentyűs hangszerek

  

Link single: https://open.spotify.com/track/2zL9g5L3BVOgnErH3I3vvs?si=5f4b456cda994b0b


The New Mourning (AT)

A The New Mourning hangzása olyan egyszerű, mint a dalok. Sztoikus dobverés egy csupasz dal fölött, általában két akkord köré épül fel, elkerülve a speciális effektusokat vagy a manipulációt. De a banda hangzásának meghatározó vonása az, ahogy Thomas Pronai a legtöbb hook- és dallamvonalat a basszusgitárra helyezi, és a hangszert úgy használja, mint egy szólógitárt.


A koncert a LivEurope és az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósult meg.


Esemény a facebookon

Galéria

A helyszín