Kiállítótér

Piano Day Budapest 2018

„Miért van szüksége a világnak a Piano Day-re? Sok okból. De főleg azért, mert nem fáj megünnepelni a zongorát és mindent körülötte: az előadókat, a zeneszerzőket, a zongorakészítőket, a hangolókat, de legfőképp, a hallgatókat” - 2015-ben ezzel a kijelentésével indította útjára a Piano Day, azaz a Zongora Napjának kezdeményezését Nils Frahm, korunk egyik legnagyobb hatású modern klasszikus előadója. Minden év 88. napja (ezzel is utalva a billentyűk számára), azaz március 29-e a jeles dátum: ekkor (vagy ehhez közeli időpontokban) világszerte zongoraközpontú estekkel ünneplik meg a zenetörténelem egyik igen meghatározó hangszerét.

A tavalyi debütálás után idén második alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Piano Day, amelynek április 7-én az A38 Hajó kiállítótere ad otthont. A modern klasszikus stílus térnyerését határozottan támogató hazai előadók – így vaghy és iamyank – mellett egy ígéretes tehetség, a német-bolgár származású Lisa Morgenstern is a fővárosunkban ünnepli majd a billentyűs hangszer napját, ráadásul egy egyedi zongora is főszerepet kap majd az esten. Az Una Cordát Nils Frahm megrendelésére David Klavins alkotta meg, egyedisége pedig többek közt abban rejlik, hogy egy hanghoz csak egyetlen húr tartozik - páratlan hangzását pedig a budapesti Piano Day eseményén élőben is meghallgathatják az érdeklődők.

Az esemény az A38 Hajó Kiállítóterében kerül megrendezésre, jegyek csak limitált számban kaphatók!

Erre az estre a jegyek már elfogytak, azonban a másik estre még kaphatók.

vaghy

Az Anna and the Barbies billentyűseként ismert Vághy Tamás csak néhány éve döntött úgy, hogy a rockzenétől teljesen eltérő hangvételű, experimentális szólóprojektjét a nagyobb nyilvánosság elé tárja. A klasszikusan képzett zongorista-zeneszerző élete során már számos bandában megfordult, és szinte minden zenei műfajban játszott, „anyazenekarával” pedig a klubkoncertektől a nagy fesztiválokig rengeteg színpadot megjárt.

Időközben a Piano Day-mozgalom elindítója, Nils Frahm egyik videója ébresztette rá, hogy a hosszú évekig a csupán az otthona falai között megszólaló szerzeményeinek a modern klasszikus stílus a tökéletes közeg, melynek képviselői (így Frahmon túl például Ólafur Arnalds vagy Martin Kohlstedt) azóta is nagy hatással vannak alkotói munkásságára. A vaghy művésznév mögé rejtett projektjében minden téren főszerephez jut a zongora, amelynek hangját különböző elektronikus effektekkel erősíti fel, miközben vintage hangszerekkel is kibővíti a billentyűk adta lehetőségeket.

2016-ban a VJ-ként ismert E-vel (Palkovics Edina) közösen létrehozta a #pianoset koncertsorozatot, amelynek estjein egyórás improvizatív zenei és vizuális kollaborációt hallhat és láthat a közönség. Ennek legutóbbi alkalma a tavalyi, vaghy által szervezett első magyarországi Piano Day-en valósult meg, de 2018-ban a tervek szerint megújult koncepcióval folytatódik a #pianoset. A magyar billentyűs az élő fellépések mellett egyre tudatosabban foglalkozott az otthoni zeneszerzéssel, a zongorán túl pedig vonós hangszereket is beépített műveibe. Az előző évet ezen szerzemények bemutatásával zárta, amelyeket egy különleges hangulatú videosorozatottal tárt a publikum elé. A péceli Hámori Házban rögzített Hámori Session hat dal felvételét foglalja magába, amelyeket Tamás zongorára, két csellóra és egy hegedűre hangszerelt, két számban pedig vendégénekesek is közreműködnek. Idén érkezik az első vaghy-nagylemez, a Minimalism, amely minimál elektronikával támogatott, letisztult zongoraszerzeményeket ígér.

iamyank – Atreyu's Horse

Tíz évig különböző zenekarok dobosaként volt a hazai zeneélet része, majd 2011-ben önálló útra lépett iamyank, aki mára hazánk egyik legsokoldalúbb elektronikus zenei producereként és előadójaként ismert. Zenéjében mindig szabadon kezelte a műfaji határokat, azokat folyamatosan tágítva, átlépve alakította ki sajátos hangzásvilágát, amellyel azóta is állandó kísérletezésben van. Miután elvégezte az imPro School zenei produceri képzését (ahol hosszú ideje már állandó tanárként oktatja a jövő tehetségeit), dj-szettjeivel a legismertebb budapesti klubokat és a legnagyobb magyar fesztiválokat járta végig, és közben remixeket készített népszerű hazai előadóknak – a háttérben pedig továbbra is saját hangjának megtalálásán dolgozott.

2013-ban kiadta bemutatkozó EP-jét, a Cold Summert, amely meghozta a közönség és a szakma elismerését, egy évvel később pedig újabb két EP (City of Nobody, The Last Song) mélyítette iamyank reputációját. A dj-zések mellett egyre többet dolgozott saját koncertkoncepciójának kialakításán, hamarosan pedig már olyan nevek előtt léphetett fel, mint a Mount Kimbie, a Caribou és a Nosaj Things. A 2015-ös Lost Sounds című hanganyag különleges megjelenést kapott, ugyanis a Possible Games-szel szoros kollaborációban megszülető Adventures of Poco Eco játékapplikáció formájában váltak elérhetővé az új iamyank-dalok – az egyedi projekt végül több mint 40 hazai és nemzetközi díjat szerzett. 2016-ban a Selected Sounds gondozásában látott napvilágot az első nagylemeze, a Hiraeth, amelyet zenekari felállással turnéztatott Magyarország- és Európa-szerte.

Az állandóan megújulni képes producer a tavalyi évben is valami újba fogott, miután egyik álmát valóra váltva egy igazi pianínót szerzett be. Bár sosem tanult zongorázni, hangszerén mindennap gyakorolva (és ezt egy külön Instagram-oldalon szinte folyamatosan rögzítve) egyre inkább ráérzett a billentyűk által megszólaló harmóniákra. Ebből nőtt ki az Atreyu's Horse elnevezésű projekt, amely elsősorban a modern klasszikus stílust idézi meg, de iamyank moduláris szintetizátorokat és pedáleffekteket is bevon álomszerű zenei képei megjelenítéséhez. A közönség mindezt viszonylag kevésszer hallhatta élőben, de az Atreyu's Horse-koncertek (amelyeken iamyankhoz Barta Gyömbér csellista is csatlakozik) hamar megtalálták az erre a hangzásvilágra nyitott érdeklődőket, így a – sokszor egyébként közös improvizációkra épülő – fellépések Budapest-szerte nagy népszerűségnek örvendenek.

Lisa Morgenstern (D/BLG)

A német-bolgár származású zongorista és énekes-dalszerző, Lisa Morgenstern nagyzenekarokban játszó zenészek lányaként nőtt fel, így már egészen fiatal korában közeli kapcsolatba került a zenével. A zongora iránt igen hamar érdeklődést mutatott, de tinédzserként profi balett-táncossá is vált – e tudás által egyedülálló elegancia érezhető a saját dalain is. Magával ragadó előadásmódja, intenzív és érzelmes játéka minden koncertjén különleges élményt garantál.

Debütáló albuma, az Amphibian szerzői kiadásban jelent meg 2013-ban, melynek romanticizmusa, sötétebb hangvétele sokakat megfogott. Az egy évvel később megjelenő Metamorphoses EP hasonlóan esztétikus hangzásvilágot képviselt, Lisa pedig ekkora már Németországban és azon túl is rendszeresen turnézott.

Második albuma, a Chameleon az elismert argentin csellóművésszel, a berlini székhelyű Sebastian Planóval közösen készült, aki közreműködőként és producerként vett részt a lemez munkálataiban. A német énekesnő a Chameleon darabjaival jelentősen kitágítja zenei spektrumát, kortárs megközelítésbe helyezve az elektronika és a dalszerzés kapcsolatát, miközben klasszikus zenei hátterét is kiválóan alkalmazza a számokban. Új lemezét közösségi finanszírozás segítségével vette fel, a megjelenés pedig idén várható.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.