Kedves vendégeink! Mai napon éttermünk egy zártkörű rendezvény miatt 15:00-tól tart nyitva. Szíves megértésüket köszönjük!

Tricky (UK)

Tricky (UK)

Tricky (UK)
január
25
csütörtök 19:30
Koncertterem

Tricky (UK)

  • Hiphop, Funk, Soul

A bristoli trip hop egyik atyaúristene, Tricky idén új szólólemezt adott ki! Az ununiform nagy visszatérés a kilencvenes évek "klasszikus" Tricky-hangzásához és -témáihoz, az egyik szám például kifejezetten a Hell Is Around the Corner 2-ként készült. Sújtó triphop, sötét, klausztrofobikus hangulatok, ikonikus énekesnőkkel: ez az ununiform lemez, amelyet Tricky a tavalyi Skilled Mechanics után ismét az A38 Hajón mutat be budapesti klubkoncertjén.

Esemény a facebookon

Tricky (UK)

Nehéz mainstream popelőadót mondani (mondjuk Trent Reznoron kívül), aki a fájdalomból, sötétségből, reménytelenségből olyan fantasztikus életmű-csodapalotát épített volna, mint Adrian Thaws, azaz Tricky. A kőkemény bristoli gyerekkor - apja még fia születése előtt elhagyta a családot, anyja Tricky négyéves korában öngyilkos lett, Tricky lényegében az utcán élt és tizenévesen már megjárta a börtönt - máig ható nyomot hagyott a dalszerző-előadó-produceren.

Trickyt valóban a zene mentette meg: a Wild Bunch nevű bristoli sound systemben kezdte, azzal a DJ Milóval, akivel most a Skilled Mechanicsot is alapította. Ebből a Wild Bunchból nőtt ki aztán a kilencvenes évek egyik legfontosabb brit zenekara, a műfaj- és közérzetteremtő Massive Attack, amelynek első, korszakos hatású lemezén Tricky is közreműködött.

Aztán szólókarrierbe kezdett, és eszelős tempóban gyártotta súlyosabbnál súlyosabb lemezeit. A kilencvenes évek második felében négy év alatt öt, elemi hatású albumot adott ki. Ezeken zseniális vendégénekesnők sora működött közre, Björktől Martina Topley-Birdön és Neneh Cherryn át Siouxsie-ig és Alison Moyet-ig. Tricky elképesztő érzékkel választotta ki énekesnőit. Emellett már-már fanatikusan kotyvasztotta a hangzásokat, amelyekben rock- és metálgitárok keveredtek sötéten zuhogó elektronikus alapokkal, dark-poppal, magába rántó trip hoppal, amelyek, kiegészülve Tricky túlvilági suttogásával-mormogásával egyetlen kavargó masszává álltak össze.

Az idén megjelent, tizenharmadik lemezen, az ununiformon is fantasztikus énekesnők működnek közre: itt van Tricky egykori múzsája és gyermekének anyja, Martina Topley-Bird, az Adrian Thaws albumon is közreműködő Francesca Belmonte, de Asia Argento is. A Berlinben felvett lemez igazi visszatérés a kilencvenes évek sötét, klausztrofobikus triphopjához, Tricky ikonikus hangzásához.

Lemezek
Maxinquaye, 1994
Nearly God, 1996
Pre-Millenium Tension, 1996
Angels with Dirty Faces, 1998
Juxtapose, 1999
Blowback, 2001
Vulnerable, 2003
Knowle West Boy, 2008
Mixed Race, 2010
False Idols, 2013
Adrian Thaws, 2014
Skilled Mechanics, 2016
ununiform, 2017

Galériák

  • Tricky
    3
  • Tricky presents Skilled Mechanics (UK), Dope Calypso

    2016. november 17.

    21

A helyszín