Elhalasztva: Tricky (UK)

Elhalasztva: Tricky (UK)

Elhalasztva: Tricky (UK)
április
26
vasárnap 20:00
Koncertterem

Elhalasztva: Tricky (UK)

  • Hiphop, Funk, Soul

Folytatjuk a hagyományt: Tricky két év után új dalokkal, újra az A38  Hajón! A bristoli előadó saját kiadója, a False Idols gondozásában jelenteti meg új, „20,20” c. kislemezét, melynek bemutató turnéján Budapestre is ellátogat. A koncertek bejelentésével egy időben érkezett meg az első dal a kislemezről, a berlini Anikával készült Lonely Dancer.

Tricky, polgári nevén Adrian Thaws már azt is elárulta, mire számíthatunk a  többi új zenétől: az egyik dalban turnévokalistájával, Martával duettezik, és hallható lesz rajta egy optimistább hangulatú instrumentális track is. Tavaly önéletrajzi kötete, a Hell is Round the Corner megjelenésével lezárult egy korszak, és – ahogy már a cím is  sejteti – egy újabb fejezet következik a karrierében a „20,20”  megjelenésével.

Tricky (UK)

Nehéz mainstream popelőadót mondani (mondjuk Trent Reznoron kívül), aki a fájdalomból, sötétségből, reménytelenségből olyan fantasztikus életmű-csodapalotát épített volna, mint Adrian Thaws, azaz Tricky. A kőkemény bristoli gyerekkor - apja még fia születése előtt elhagyta a családot, anyja Tricky négyéves korában öngyilkos lett, Tricky lényegében az utcán élt és tizenévesen már megjárta a börtönt - máig ható nyomot hagyott a dalszerző-előadó-produceren.

Trickyt valóban a zene mentette meg: a Wild Bunch nevű bristoli sound systemben kezdte, azzal a DJ Milóval, akivel a Skilled Mechanicsot is alapította. Ebből a Wild Bunchból nőtt ki aztán a kilencvenes évek egyik legfontosabb brit zenekara, a műfaj- és közérzetteremtő Massive Attack, amelynek első, korszakos hatású lemezén Tricky is közreműködött.

Aztán szólókarrierbe kezdett, és eszelős tempóban gyártotta súlyosabbnál súlyosabb lemezeit. A kilencvenes évek második felében négy év alatt öt, elemi hatású albumot adott ki. Ezeken zseniális vendégénekesnők sora működött közre, Björktől Martina Topley-Birdön és Neneh Cherryn át Siouxsie-ig és Alison Moyet-ig. Tricky elképesztő érzékkel választotta ki énekesnőit. Emellett már-már fanatikusan kotyvasztotta a hangzásokat, amelyekben rock- és metálgitárok keveredtek sötéten zuhogó elektronikus alapokkal, dark-poppal, amelyek, kiegészülve Tricky túlvilági suttogásával-mormogásával egyetlen kavargó masszává álltak össze.

Tricky most visszatér s ismét elhozza nekünk a kilencvenes évek sötét, klausztrofobikus zenéjét, Tricky ikonikus hangzását.

Linkek

Galériák

  • Tricky
    3
  • Tricky presents Skilled Mechanics (UK), Dope Calypso

    2016. november 17.

    21

A helyszín