My City Budapest 2014

Karaván Família, Tomasito (ES)

Ezen a nem mindennapi estén, a Zene ünnepe előestéjén az új lemezével fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő, és nem mellékesen hatalmas sikereket arató autentikus családi cigányzenekar, a Karavan Familia, illetve az andalúz és cigány hagyományt vidám flamencóba oltó spanyol sztár, Tomasito lép fel az A38 Hajó koncerttermében.

Karaván Família

A Karavan Familia a cigány vokális hagyományok nyomán alakította ki saját stílusát, amely a négy családtag - szülők és gyermekeik - közötti emberi és zenei harmóniára épül. Programjában cigány népdalok feldolgozásai szerepelnek napkelettől napnyugatig, saját stílusára formálva - így például a mississippi blues, a flamenco, a latin- és a balkáni zenei elemek mind megtalálható zenéjében.

A budapesti Karavan Familia családi zenekar alapítói, Nagy István és Farkas Ilona (a szülők) korábban a Romanyi Rota és a Romano Kokalo együttesekben játszottak. István 1998-ban közreműködött az A38 Hajón is többször fellépett Transglobal Underground Rejoice, Rejoice című lemezén, a 2006-os SZIN fesztiválon, Szegeden pedig az egész Karavan Familia vendégszerepelt a londoni zenekar koncertjén.

A házaspár 2002-ben saját zenekarával, a Karavan együttessel Boban Markovic-tyal dolgozott együtt. A Karavan 2003 végén átalakult - kibővült a zenész házaspár gyerekeivel, akik szüleik mellett szinte "belenőttek" a zenébe. István 1991-ben született, gitározik, énekel és ütőhangszereken játszik, Niki 1993-ban született, énekel, táncol és gitározik. Így született meg a Karavan Familia, amelynek első lemeze (Karavan Familia: Gipsy Crossroads - szerzői kiadás) 2006-ban jelent meg, második lemezét pedig 2008-ban készítették el. A harmadik lemez, az idén megjelent Asvin a családi együttes fennállásának tizedik évfordulójára jelent meg. Különlegessége, hogy a tíz számba tíz különböző vendégművész működik közre Harcsa Veronikától Dés Andráson át Balogh Kálmánig. Az albumot igen komoly kritikai elismerés fogadta, amit az is jelez, hogy a zenekar idén májusban, történeteben először felkerült a rangos World Music Charts Europe által legjobbnak ítélt megjelenések húszas listájára.

A Karavan Familia a cigány népzene tradicionális és modern formáinak felhasználásával, a hagyományos és a mai gondolkodás harmóniájával, a zenei igényesség jegyében vonultatja fel kedvenc műfajait és a cigány folklór legszebb dalait.

A zenekar tagjai
Nagy István: ének, gitár
Farkas Ica: ének
ifj. Nagy István: ének, gitár, ütősök
Nagy Niki: ének, gitár

Lemezek
Asvin, 2014
La familjaki zor, 2008
Gipsy Crossroads, 2006
 

Tomasito (ES)

Az andalúziai megyéből, Jerez de la Fronterából származó Tomasito Spanyolország egyik legnépszerűbb flamenco-sztárja, táncosa (és táncos-komikusa) és énekese. Emellett rengeteg együttműködésben vett részt, szerepel a Los Delinqüentes, vagy a flamenco-pop énekesnő, a tavalyelőtti spanyol Eurovíziós jelölt, Pastora Soler felvételein is.

Tomasito szakít a flamenco nálunk jobban ismert tragikus-erotikus hagyományával, és inkább a felszabadultságot helyezi előtérbe. Egyedülálló bájjal és humorral adja elő rapből, hiphopból, funkyból, soulból, andalúz és cigány hagyományból és persze spanyol folklórból összegyúrt számait. A produkciót pedig nagyon erőssé teszi Tomasito különleges tánctudása, fantasztikus ritmusérzéke, és az ő kezében még a kasztanyetta is virtuóz szólóhangszerré válik.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.