Swamp Creatures, Grand Sun (PT)

Swamp Creatures, Grand Sun (PT)

Swamp Creatures, Grand Sun (PT)
január
12
péntek 20:00
orr stúdió

Swamp Creatures, Grand Sun (PT)

  • Rock

Swamp Creatures

A Swamp Creatures budapesti bázisú fiatal együttes, tagjai az általuk képviselt zenei irányzatra pszichedelikus mocsárrockként hivatkoznak. Zenéjük megidézi a kraut és desert rock klasszikus motívumait, melyeket ötvöznek népzenei és elektronikus zenei elemekkel. Számaik többsége egy alternatív univerzum mocsarában játszódik, a süllyedő történeteket pedig a szövegek és grafikák fülledt egyvelege meséli el az interdimenzionális szubjektumnak.

Az együttes két kislemeze után - Insights (2018) és Sequence (2021) - első nagylemezük 2023 áprilisában jelent meg Lidércfényes címmel, Weil András produceri közreműködésével.A zenekar fennállása óta aktívan koncertezik és számos fővárosi helyszínt és vidéki várost megjárt - játszottak többek között a Kuplung, Dürer Kert, Toldi, A38 színpadán. A klubkoncerteken kívül jellemzően kisebb fesztiválok állandó fellépői, az elmúlt években a Kolorádó fesztiválon, Fekete Zaj és a Művészetek Völgyén is megmutatták magukat. 

Az alapítás évében (2017) a Keret blog tehetségkutatóján, a Kikeltetőn a döntőig jutottak, majd az NKA Hangfoglaló Induló előadói programján vettek részt. Játszottak előzenekarként a Vágtázó Halottkémek jubileumi születésnapi koncertjén, és többek között DLRM és a Third Planet lemezbemutatóin.



Grand Sun

Az európai nyugati parton lezajlott hatalmas kreatív robbanás következményeként 2016-ban Lisszabonban megjelent a Grand Sun, amely az indie rock projektek új hullámának olvasztótégelye egyrészt a nemzetközi kortárs produkcióval összhangban, másrészt saját portugál gyökereihez kötődik. Ez a művészi szinergia vezette a bandát az „Apolo” (Single, Xita Records, 2016) és a The Plastic People of the Universe (EP, Aunt Sally Records, 2018) debütálásához – olyan pszichedelikus poplemezekkel, amelyek az együttes első hatásait tükrözik. Ezek eredményeként, és promóciója közben élőben játszottak Dél-Európa körül egy olyan nemzetközi turné során, mint a Triptides (USA), a Naked Giants (USA) és a Hickeys (Spanyolország). A banda sajtókivágásokat, interjúkat és sajtóközleményeket készített, és egyre jelentősebbé vált az országos sajtóban (Publico P3, Antena 3, SBSR FM, Radar FM).

A 2019-es nyári fesztiválszezonban az Ecos do Lima Festivalon, a Sofar Sounds-on és a Festa do Avante-ban játszottak. Az évet egy teltházas bulival fejezték be a Titanic Sur Merben (Lisszabon egyik kiemelkedő helyszíne), hogy bemutassák a Sal Y Amore első kislemezét, a „Feeling Tired”-t, debütáló nagylemezüket. 2020 elején a zenekar kiadta a „Veera” című álomrock kislemezt, amely nemzetközi sajtóvisszhangot kapott, márciusban pedig a Grand Sun kiadta az albumot, amelyen a „Circles” című kislemez szerepelt a nemzeti televízióban. 2020-ban, a COVID-19 miatt a felvételkészítésnek és a korlátozott műsoroknak szentelt évben, a Pinehouse Concerts, egy országosan sugárzott műsor része volt, amely a legjobb portugál/brazil kortárs indie rock előadókat állítja reflektorfénybe. Ez idő alatt beválasztották őket az FNAC legjobb új tehetségű művészei közé is, akik a történelmi Coliseu dos Recreiosban debütáltak Lisszabonban. A banda 2021 és 2022 nyara között folytatta a turnét, és az albumot élőben adták elő Portugália és Spanyolország különböző helyszínein és számos fesztiválon. A kreatív koncepció megváltoztatásával, hogy alkalmazkodjanak saját jelenlegi valóságukhoz, hangzatosan kutatták a poszt-punk újjászületését, miközben lírailag reflektáltak a portugáliai társadalmi árnyalatokra és a felnőtt élet elkerülhetetlen kudarcaira. 2023 januárjában fejezték be soron következő EP-jük felvételét, megelőzve első, márciusi amerikai fellépésüket. A New York-i New Colossus Fesztiválon bemutatott debütálással párhuzamosan a banda március 8-án kiadta új kislemezét, a Conceptualize-t, amelyet 2023 júniusában a portugál női feminista művészeti kollektíva, a „Manas” közös klipje követett. . 2023 novemberében a banda kiadja a „Something More” című, pörgős poszt punk himnuszt, egy New Yorkban forgatott videóval, ahol a Grand Sun fellépései a The New Colossus fesztiválon a sajtó széles körben elismertté váltak, és a dalok premierjei voltak. új EP, amely 2024-ben jelenik meg.

A koncert a LivEurope támogatásával valósult meg.


Esemény a facebookon

Galéria

A helyszín

orr stúdió