The Sonics (US), Gemma Ray (UK)

Majdnem ötven évet kellett rá várni, de megtörtént – a punk rock ősatyja, a The Sonics új albumot adott ki 2015-ben, amit végre Budapesten is bemutatnak! A több feloszláson és visszatérésen átesett zenekarral február 11-én ugorhatunk majd fejest a ’60-as évekbe az A38 Hajó táncparkettjén. Az estet felvezeti a Berlinben élő angol vudu-blues tündérnő: Gemma Ray.

The Sonics (US)

Majdnem ötven évet kellett rá várni, de megtörtént – a punk rock ősatyja, a The Sonics új albumot adott ki 2015-ben, amit végre Budapesten is bemutatnak! A több feloszláson és visszatérésen átesett zenekarral február 11-én ugorhatunk majd fejest a ’60-as évekbe az A38 Hajó táncparkettjén.

A Sonics tagjai úttörő fenegyereknek számítottak a ’60-as évek Amerikájában: ők voltak az első garázsbanda, akik a Rolling Stones, Bob Dylan és a Yardbirds hatásait megspékelték egy nagy adag agresszióval, és olyan hangosan játszottak a hangszereiken, ahogy csak tudtak. Ők pedig olyanokra voltak hatással, mint Jack White, vagy Kurt Cobain; utóbbi azt nyilatkozta, hogy sehol máshol nem hallott olyan durva dobolást, mint a Sonics felvételein.

1960-as alapításuk után karrierük az énekes, Gerry Roslie csatlakozásával kezdett el felívelni: lemezszerződést kötött velük az Etiquette Records, melynek segítségével 1965-ben kiadták első, Here Are The Sonics című lemezüket. Ezen hallható volt egy feldolgozás Richard Berry 'Have Love Will Travel' c. számáról - ami a Guy Ritchie-féle Rock'n'Rolla filmzenéjén is felbukkant évtizedekkel később -, ami meghozta első sikereiket, aminek köszönhetően turnézni kezdtek. Két év múlva jött a második album, az Introducing The Sonics, majd nem sokkal ezután a tagok szétszéledtek, és feloszlott a zenekar. Más projektjeik mellett többször összeálltak koncertezni, 1980-ban megújult felállással új lemezt is adtak ki.

Habár nem ez az első nagy visszatérésük (a kilencvenes és a kétezres években is felbukkantak különböző felállásban), de az új albummal ugyanazt a nyers erőt elevenítik meg, ami bennük volt a ’60-as években is. Itt a lehetőség, hogy a Rolling Stoneson kívül is lássunk 70 feletti férfiakat színpadot szétszedni.

Gemma Ray (UK)

Az Angliában született, de jó ideje Berlinben élő Gemma Ray az európai indie egyik legszuggesztívebb egyénisége. Mélyre hangolt gitárjával, hatvanasévek-beli retró cuccokban, számaiban "pop noirt", blues-rockot, folkot, csajpopot, baljós hangulatú filmzenéket ötvöz, mintha csak egy David Lynch-filmből lépett volna ki. Bármelyik száma simán ráférne egy Tarantino-filmzenelemezre.

Az Independent Music Awards-nyertes énekesnőt és kiváló lemezeit a Mojótól a Quietusig a legtöbb magazin a mennyekbe menesztette, videóklippjei a hideglelős vudu-blues-tól a nagyívű balladákon és hangulatos retro-pop dalokon át hatalmas nézettségnek örvendnek.

Lemezek
The Leader, 2008
Lights Out Zoltar, 2010
It's a Shame About Gemma Ray, 2010
Island Fire, 2012
Down Baby Down, 2013
Milk for Your Motors, 2014
The Exodus Suite 2016

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.