New Beat presents

The Black Dahlia Murder (US), Full of Hell (US), Kill With Hate, Wasted Struggle

Egy egészen különleges este lesz ez a júliusi szombat. Ilyesmire egész Európában nem kerül sor, csak az A38 Hajón: a New Beat és a Tukker Booking szervezésében a kurrens extrémzenei színtér két alapzenekara lép fel egy estén. A deathcore-t svédelt dallamokkal ötvöző The Black Dahlia Murder és a vérgőzös, crustos hardcore-t térdre kényszerítő zajtorpedókba csomagoló Full Of Hell ad majd egy minden bizonnyal nehezen felejthető koncertet. Korábban már mindketten jártak Budapesten, most viszont egyesített erővel szakítják majd át a hallójáratokat.

The Black Dahlia Murder (US)

Az Elizabeth Short-gyilkosság után elnevezett michigani The Black Dahlia Murder már-már intézménynek számít az extrémzenei színtéren belül. Több mint másfél évtizedes fennállásuk során sikeresen párolták le az őket ért hatások vérgőzét egy olyan stílussá, amely túlzás nélkül nevezhető a sajátjuknak és amiben ugyanúgy ott kavarog a kilencvenes évek göteborgi úttörőinek (At The Gates, In Flames, Dark Tranquillity) melodikus, a szólókra is hangsúlyt fektető death metalja, mint a kompromisszumot hírből sem ismerő flordiai zenekarok (Morbid Angel, Malevolent Creation) hatása.
             
Már a debütáló Unhallowed is felsorakoztatta a banda összes erősségét: letaglózó energiák, jól megírt szólók, elképesztően technikás riffelés, sortűzszerű blastbeatek és Trevor Strnad azon képessége, hogy erőlködés nélkül váltson gyomorból jövő hörgésből Tompát idéző agyszaggató üvöltésbe. Nem véletlen, hogy már az a lemez is a stílus egyik legmeghatározóbb kiadójának számító Metal Blade-nél jött ki, szembemenve az aktuális metalcore-korszellem lemezeivel, ahogy azóta megjelent hat folytatás is - a legutóbbi például két éve, Abysmal címen. A kritika pedig annak rendje s módja szerint ódákat zengett róla, kiemelve, hogy bár az alaprecept alig változott, a tagok egy évtizednyi terror után is képesek még brutálisabb gyűlöletbombákat írni, miközben a fogósságot sem tévesztették szem elől.

Persze hibátlan stúdiólemezek ide vagy oda, a The Black Dahlia Murder igazi ereje élőben mutatkozik meg, ahogy azt a hazai közönség is több ízben megtapasztalhatta - utoljára például hat éve, a Dürer Kertben. Júliusban pedig ismét visszatérnek, hogy az azóta megjelent két lemezt is bemutassák az A38-on, a jól ismert klasszikusokkal együtt.
             
A zenekar tagjai
Brian Eschbach - gitár, ének
Trevor Strnad - ének
Max Lavelle - basszusgitár
Alan Cassidy - dob
Brandon Ellis - gitár

Lemezek
Abysmal, 2015
Everblack, 2013
Ritual, 2011
Deflorate, 2009
Nocturnal, 2007
Miasma, 2005
Unhallowed, 2003

Full Of Hell (US)

A Full Of Hell egy kibiztosított gyűlöletgránát, végtelen agresszió-, düh- és világundor-srapnelekkel. A marylandi kvartett kezdetben nem tett mást, mint fogta a grind- és hardcore, a harsh noise és a powerviolence elemeit, visszafejtette azokat a nyers idegvégződésekig és maximális hatásfokra csavarta fel a szónikus terrort. A végeredmény, a debütáló Roots Of Earth Are Consuming My Home pedig ugyanannyira imponált a Nails/Magrudergrind-iskolán edződött pitlordoknak, mint az Eyehategod felől érkező doomstereknek. Arra pedig, hogy milyen igaza volt a frontember-énekes Dylan Walkernek abban, hogy alapvető igényünk a szenvedés és hogy fájdalmat okozzunk másoknak, jó példa a zenekara eddigi pályája.

A négyes ugyanis egyáltalán nem szűk pincékben játszik alig pár kiábrándult embernek: megjárták már az extrém zenék számos fontosabb fesztiválját a Roadburntől az Obscene Extreme-ig, közös splitjük jelent meg a Nailsszel, Merzbow-val és a Code Orange-dzsel is, a The Body-val közösen felvett One Day You'll Ache Like I Ache pedig már a Neurosis kiadójánál, a legendás Neurot Recordingsnál jelent meg. Idén pedig érkezik a harmadik Full Of Hell-lemez, a Trumpeting Ecstasy, aminek producere a Converge-gitáros Kurt Ballou volt és közreműködik rajta a többek közt az Isisben és a Sumacban játszó Hydra Head-főnök Aaron Turner és Nate Newton is.

Az albumhoz kapcsolódó turné pedig érinti Budapestet, így a Duna medrében másnap reggelre már valószínűleg vér fog folyni víz helyett, hiszen a beszámolók alapján a kvintett nem véletlenül nem játszik élőben többet fél óránál: többet szinte senki sem bírna ki a rájuk jellemző végletekig sötét és agresszív gyalulásból.

A zenekar tagjai
Dylan Walker - ének, elektronika
Spencer Hazard - gitár, elektronika
Dave Bland - dob
Sam DiGristine - ének, basszusgitár

Lemezek
Trumpeting Ecstasy, 2017
One Day You'll Ache Like I Ache (a The Body-val közösen), 2016
Full Of Hell & Merzbow (Merzbow-val közösen), 2014
Rudiments Of Mutiliation, 2013
Roots Of Earth Are Consuming My Home, 2011

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.