Soap&Skin (A), ​Jungstötter (A)

Soap&Skin (A), ​Jungstötter (A)

Soap&Skin (A), ​Jungstötter (A)
április
5
péntek 20:00
Koncertterem

Soap&Skin (A), ​Jungstötter (A)

  • Komolyzene
  • Pop

A különleges tehetségű, a komolyzenét az elektronikus poppal egyedi és művészi módon ötvöző osztrák dalszerző-énekesnő, Anja Plaschg, művésznevén Soap&Skin hosszú várakozás után, október végén jelentette meg új nagylemezét. A From Gas to Solid / You Are My Friend magával ragadó, éteri, klasszikus hangszerekkel dúsított elektronikus kamarapopja leginkább Björk, Diamanda Galas és Aurora világához hasonlítható, de Soap&Skin teljesen eredeti és a saját utat jár. Az album magyarországi bemutatója Soap&Skin első itthoni koncertjének helyszínén, az A38 Hajón lesz április 5-én.

Az estet felvezeti Jungstötter:

Soap&Skin (AT)

A stájer gazdálkodócsaládba született Anja Plaschg, azaz Soap&Skin igazi csodagyerekként indult. A Graz melletti kis faluból származó, finom lelkű, érzékeny lány klasszikus zenét tanult, aztán képzőművésznek készült, de hamar otthagyta az iskolákat, és autodidaktaként képezte tovább magát. A szövegileg-zeneileg egyaránt elképesztően érett hangon megszólaló első album, a mindössze 19 éves korában kiadott Lovetune for Vacuum letarolta a slágerlistákat és nemzetközi fesztiválokat, annak ellenére, hogy egyáltalán nem "könnyű" zene. Elektronikával finoman átitatott akusztikus art-pop, zongorára, laptopra és kamarazenekarra, amit egyértelműen Soap&Skin mély, érzelmes, már-már tragikusba hajló személyisége ural.

Amilyen hirtelen volt az idulás, olyan lassan épült Soap&Skin további karriere. Bár sűrűn koncertezett ‒ Magyarországon is többször fellépett, legelőször 2011-ben az A38 Hajón ‒, és számos együttműködésben vett részt, "igazi" nagylemezt tíz évig nem is adott ki. Több EP és single után tulajdonképpen a friss, 2018-as From Gas to Solid a második nagylemeze. Mélyen jellemző Soap&Skin vívódó, küzdelmes művészi attitűdjére, hogy ezen van olyan szám is (a Surrender), amelyet karrierje kezdete óta, 12 éve ír, koncertjein rendszeresen előad, és számtalan átíráson, újrahangszerelésen, átalakításon esett át, mire elnyerte végleges "lemezformáját".

Soap&Skint sokan hasonlítják a könnyűzene és a kortárs előadóművészet határán egyensúlyozó nagy énekesnőkhöz, Laurie Andersonhoz, Diamanda Galashoz, Meredith Monkhoz. Minden összehasonlításban van valami, ugyanakkor Anja Plaschg teljesen önálló, eredeti utat jár, amiben elegáns, zongorára-énekhangra épülő minimalizmus vegyül a mély, áhítatos érzelmességgel, helyenként egészen expresszív kitörésekkel. E nem mindennapi dalszerző-énekesnő új nagylemezének bemutatóján az A38 Hajón lép fel április 5-én, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Lemezek

Lovetune for Vacuum, 2009

Narrow, 2012

From Gas to Solid / You Are My Friend, 2018

Linkek

Galériák

  • Soap&Skin
    4

A helyszín