Snétberger és a Farkas-Szajkó-Snétberger Trió

Snétberger és a Farkas-Szajkó-Snétberger Trió

Snétberger és a Farkas-Szajkó-Snétberger Trió
február
28
hétfő 16:00
Koncertterem

Snétberger és a Farkas-Szajkó-Snétberger Trió

  • Jazz

Snétberger Ferencet a kritikusok és a közönség világszerte a kortárs gitár egyik félreismerhetetlen hangjaként tartja számon. A klasszikus és jazz zenében kifejlesztette egyedi stílusvilágát, amelyet a natív roma dallamok, flamenco gitár technikák, samba ritmusok és természetesen JS Bach inspirálnak, mintegy hidat építve a ma és a tegnap között. 

Snétberger eddigi karrierje során szólistaként előadta Luciano Berio Sequenza XI (szólógitárra) című szerzeményét, zenekarral pedig Vivaldi, Rodrigo és John McLaughlin műveit interpretálta. 

1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „In Memory of My People” (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét. A darab, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. 2007-ben a Holokauszt Emléknapon a New York-i ENSZ-központban is előadták. 2011-ben a Balaton közelében, Felsőörsön létrejött Snétberger Zenei Tehetség Központ alapító-névadója, művészeti igazgatója. 

2002-ben Snétberger Ferencet díszpolgárrá avatta szülővárosa, majd 2010-ben Budapesttől részesült hasonló kitüntetésben. Két évvel később, a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki, 2014-ben Kossuth-díjban részesült. Rangos nemzetközi elismeréssekkel is kitüntették, 2021-ben a Német Köztársaság Érdemkeresztjét vehette át. 

Számos szólóalbuma jelent meg, több albumon működik közre partnerként. Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában, Vietnamban és az USÁ-ban is.

A Keller Quartett-tel készült legújabb albuma a Hallgató 2021-ben jelent meg az ECM New Series válogatásában, amely az In Concert szólóalbumát és a Anders Jorminnal és Joey Baronnal készült Titok című trióalbumot követi. 

Farkas-Szajkó-Snétberger trió (Farkas Zsolt (p), Szajkó Adrián (b), Toni Snétberger (dr))

A trió évekkel ezelőtt alakult meg a Snétberger Zenei Tehetség Központban, azóta számos hazai és külföldi fellépésen vettek részt (Mexiko, Norvégia, Dánia, Anglia, Franciaország, Ausztria, Olaszország, Belgium, Izrael és Vietnam). 2016-ban megnyerték a Vysledky Jazz Fesztivál első helyezését, ugyanebben az évben Farkas Zsolt kapta meg az Év felfedezettje díjat is. Fellépéseiken gyakran játszanak együtt Snétberger Ferenccel.

Farkas Zsolt, szlovákiai magyar származású jazz zongorista, az első diákok között került a Snétberger Központba. Jelenleg zenei segítőként dolgozik a Központ stábjában, hogy az itt megszerzett tudást és értékeket maga is továbbadhassa a fiatalabb diákoknak. Zenekari órákat, zeneelméleti órákat és főtárgy órákat tart. Ezzel párhuzamosan a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia végzős hallgatója. Számos jazz formáció tagja, rendszeresen fellép Magyarországon és külföldön egyaránt.

Szajkó Adrián, szlovákiai magyar származású bőgős, diplomás zeneiskolai tanár. Ő is a Központ volt diákja, jelenleg zenei segítője. Elsősorban zenekari órákat tart. Számos fellépésen vett már részt, aktív zenész.

Toni Snétberger a Központ alapítójának a fia, dobos, több formáció tagja és a Központ tanára. Nemzetközileg is elismert zenekarával, a SoLaTi-val rendszeresen muzsikálnak. A 2016 óta töretlenül működő formáció saját szerzeményei Rnb és Soul stílusban a jazz harmóniakészletére épülnek.

Esemény a facebookon

A helyszín