A38 Sessions: Shining (NO)

A38 Sessions: Shining (NO)

A38 Sessions: Shining (NO)
szeptember
14
csütörtök 20:30
@ Dürer Kert Room 041

A38 Sessions: Shining (NO)

A Dürer Kertben lesz megtartva

 • Jazz
 • Metál

A norvég "fjordcore-formáció", a Shining már lényegében hazajár Magyarországra. A kvartett az évek során többször is demonstrálta már, miért alakult ki itthon valódi kultusz körülöttük: súlyos és zseniális, kompromisszumok nélküli jazzpunkjuk valódi különlegesség. Idén szeptemberben pedig - közel két év kihagyás után - az A38 Hajó szervezésében a Dürer Kertben mutatják meg, hogy a szaxofonszólókhoz tökéletesen passzolnak a progresszív-indusztriális riffek.

Galéria

Shining (NO)

A Shining, az énekes-szaxofonos-frontember, Jørgen Munkeby projektje aránylag visszafogott akusztikus dzsessz-zenekarként kezdte másfél évtizede, aztán szép lassan, lemezről lemezre tolódott el a rock, a progrock, aztán a zúzós, punkos-indusztriális progresszív metál felé. "Blackjazz" - a Shining nagyjából így írja le sem-sem, vagy inkább is-is muzsikáját: metál is meg dzsessz is, amibe némi kortárs komolyzene is vegyül, meg persze újhullámos elektropop, avantgárd meg egy csomó minden. Első pillantásra talán riasztóan hathat ez a leírás, de a Shining egészen egyedi, hatásos és egyáltalán nem hallgató-ellenes zenéje valódi különlegesség.

Az évek során igazi kultusz alakult ki a Shining körül: rajongói az International Blackjazz Society érdemes tagjai, akikkel Munkeby igen intenzív kapcsolatot tart. És persze nagyon tudatosan ápolja a legendát: tavalyelőtt például egy eszelős helyen készítette el az aktuális koncertfilmjét. A norvégiai Trolltungán (a "Trollnyelven"), egy hatalmas, hétszáz méter magasan a semmibe lógó sziklanyúlványon adott koncert valószínűleg a zenetörténet egyik leglátványosabbjaként vonul be a köztudatba.

A banda többször járt már Magyarországon és minden eddigi koncertjükről kizárólag szuperlatívuszokban beszélt mind a közönség, mind pedig a tagság - és nincs okunk azt feltételezni, hogy idén szeptemberben másképp lesz majd. Jazzpunkra fel!

Lemezek
International Blackjazz Society, 2015
One One One, 2013
Live Blackjazz, 2011
Blackjazz, 2010
Grindstone, 2007
In The Kingdom Of Kitsch You Will Be A Monster, 2005
Sweet Shanghai Devil, 2003
Where The Ragged People Go, 2001

 

Galériák

 • Shining
  Shining
  5
 • Shining (NO), Caligula's Horse (AU), Jack Dalton (NO)
  Shining (NO), Caligula's Horse (AU), Jack Dalton (NO)

  2015. november 6.

  14

A helyszín

@ Dürer Kert Room 041