A 25 éves Pesti Est bemutatja

Pesti Estek: Sexepil - lemezbemutató

Egy igazi zenetörténeti csemege előtt állunk: itt az új Sexepil nagylemez, a Your Scream is Music, melynek nagyszabású bemutatókoncertje lesz ezen az estén a Hajón!

Sexepil

 Érdekes zenetörténeti csemege a punk hazai fejlődése, irányai, alakulása, és ritka pillanat, hogy egy zenekar alapítása után 32 évvel új anyaggal jelentkezzen, szinte a semmiből előbukkanva. Izgalmas nap ez a mai, itt az új Sexepil nagylemez, a Your Scream is Music!

1982-ben részben az akkor nagyon népszerű ETA romjain alakult meg a Sexepil. A magyar punk hőskorszakában alakult zenekar tagjai (Hegyi Zoltán, László Viktor, Kocsis Tamás és Vangel Tibor) akkor már régóta zenéltek. Már az ETA sem volt az a szó szerinti punk zsáner, de a Sexepil még inkább elszakadt ettől, jóval alternatívabb, progresszívebb, new wave-es vonalat képviseltek. ’84-től folyamatosan koncerteztek, leginkább a Ráday Klubban olyan hozzájuk hasonló zenekarokkal, mint az Európa Kiadó, a Sziámi, a Kontroll Csoport, vagy a Balaton, de az első lemez sokáig váratott magára, köszönhetően az akkori körülményeknek is. 1988-ban jelent meg az Egyesült Álmok lemez, amin érezhető a sokéves munka és szöszölés, rendhagyó anyag keletkezett. ’89 elején, akkor már másodszorra a zenekar megvált Hegyi Zoltán énekestől, akinek a helyére nem sokkal később a holland Mick Ness került. Ez nem csak meglepő, de hatalmas fordulatot is hozott a zenekar életében. A dalszövegek már angolul születtek, és a rendszerváltás után az út is megnyílt nyugat felé, mégpedig egyenes út. A második nagylemez 1990-ben jelent meg Love-Jealousy-Hate címmel, és ezt már nem csak Budapesten rögzítették, hanem Hollandiában és Észtországban is dolgoztak rajta.

A ’90-es évek Mick Ness időszaka mind szövegvilágban, mind hangzásban elképesztő újításokat hozott itthonra, nemzetközi színvonalon zenéltek. Két videójukat, a fenti Jerusalemet és az Eroding Europe-ot játszotta az MTV, felléptek Björk zenekara, a Sugarcubes európai turnéján és 1994-ben a  Warner Music nemzetközi szerződést ajánlott nekik. Harmadik lemezüket, a Sugar for the Soul-t már az ő égiszük alatt rögzítették Brian Anderson (aki közeli kollégája Butch Vig, a Nirvana és a Foo Fighters producerének) irányításával. A lemez megjelenése után játszottak a texasi South by Southwest fesztiválon és a legendás new yorki CBGB-ben is, de a sikerek ellenére a zenekar hosszú időre eltűnt. 2006-ban felléptek a VOLTon és a Szigeten, de továbbra sem voltak igazi történések.

“Amikor 2007 környékén nyilvánvalóvá vált, hogy a Micknek se kedve, se ideje sincs igazán a zenekarban szerepelni, elkezdtünk énekeseket keresni. Megvolt már pár szám demója, többen énekeltek ezekre, megnéztünk egy csomó koncertet és egy csomó énekest, akik bár baromi jók voltak és baromi jók ma is, az általunk játszott zenében azonban idegennek hatottak volna.  A Sexepilnek valami más kellett. Én otthon próbálgattam énekeket, de eszembe sem jutott, hogy azt bárkinek is megmutassam, hiszen eszem ágában sem volt beállni énekesnek, de szerintem a többiek se gondoltak erre. Stúdióban még elénekelgetek, de nálam kevésbé exhibicionista ember nem nagyon létezik (Lis Fraser a Cocteau Twins-ből, vagy Kate Bush jut eszembe, akik azt is gyűlölik, ha nézik őket, miközben énekelnek).” – nyilatkozta Vangel Tibor.

Sok év munka után jelent meg a Your Scream is Music, a Sexepil hatodik lemeze, amit itthon a Pannonia Stúdióban és Cardiffban (Wales, UK) készültek, Schram Dávid hangmérnök-producer keverte. A maszterelést az a Gavin Lurssen végezte, aki korábban a Queens of the Stone Age, Sheryl Crow, Tom Waits, a Matchbox Twenty mellett is dolgozott. A várva várt új lemezről Vangel így nyilatkozott: “A Your Scream is Music annyiban hasonlít a többi Sexepil-lemezhez, hogy ez is egyfajta doomsday popzene, pre-apokaliptikus örömtánc. A zene tele van visszautalással, a szövegek angol nyelvűek”.

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.