9. Újbuda Jazz Fesztivál

Selvhenter, Mikrokolektyw, City Chords, Balogh Tamás Trió

IX. Újbuda Jazzfesztivál

Az A38 Hajó többnapos, nagyszabású jazzfesztiválján a kortárs kísérleti irányzatoké a főszerep. A produkciók mindegyike egyedien díszetezett, különlegesen koreografált előadás, a televízós adások szerkezeti igényeinek megfelelően.

Selvhenter, Mikrokolektyw, City Chords feat. Busa Pista, Balogh Tamás Quartet (D, PL, HUN)

Önmagában az is meglepő, ha egy zenekar két dob, harsona, szaxofon és hegedű hangszerelésben játszik, de az még szokatlanabb, hogy egy free jazz együttes csupa hölgyből álljon. A hat évvel ezelőtt alakult dán kvintett vad ritmusszekciója az afrikai és dél-amerikia népi ütemek sodrását hozza, amire szabadon szárnyalnak a szólóhangszerek futamai. A Selvhenter, talán éppen azért, mert „női zenekar”, csupa játékosság, humor, könnyedség, ugyanakkor a produkció igen komoly és elmélyült. Magával ragadó változatosság, mindig új és új meglepetések, szokatlan fordulatok, laza szamba után elsöprő punk – nem véletlen, hogy a szabad improvizációs zene legjobbjai dicsérik az egekbe a Selvhentert, Mats Gustafssontól Otomo Josihidéig.

Sonia LaBianca: szaxofon
Maria Bertel: harsona
Maria Diekmann: hegedű
Anja Jacobsen: dob
Jaleh Negari: dob

A néhány évvel ezelőtt – akkor a Mu Színházban – az Újbuda Jazzfesztiválon nagy sikerrel vendégszerepelt lengyel duó, a Mikrokolektyw ezúttal az A38 színpadán mutatkozik be. A különleges – fúvós-dob -  felállású zenekar valódi „mikrokollektíva”: az elektronikával, groove-okkal, loopokkal, visszhangokkal megbolondított már-már nagyzenekari hangzásból sosem találnánk ki hogy voltaképp két ember együttmuzsikálását halljuk. Kortárs elektronikus zene, ambient, klasszikus hard bop és modern szabad improvizációs jazz találkozik a Mikrokolektyw gazdag ritmikájú, elképesztően változatos darabjaiban, amikben egészen újszerű, eddig nagyon ritkán hallott módon állnak hozzá a dob-trombita hangszerpáros nem mindennapi viszonyához.

Artur Majewski: trombita, piszton, elektronika
Kuba Suchar: dob, ütőhangszerek, programozás

A City Chords egy tavaly útjára indított audiovizuális projekt, melynek tagjai fiatal jazzmuzsikusok. Műfaji jellemzője a hiphop-alapokra építkező jazz, hol népzenei, hol klasszikuszenei elemekkel vegyítve. Az együttes különlegessége a nagyméretű fúvósszekció, ami igazán nem megszokott a hazai zenekaroknál. A City Chords aktuális projektjánek vezérgondolata a különböző terek akusztikai adottságainak kihasználása. A hangot és a képet állandó filmes stábbal dolgozva rögzítik a kiválasztott térben, ezúttal az A38 Hajón. A színpadi produkció nem csak MC-kkel és vendégénekesekkel, de látványos vetítéssel is kiegészül.

Varga Dániel: altszaxofon
Varga Gergely: alt- és tenorszaxofon
Garay Anna Elza: tenorszaxofon
Ördög Krisztián: szoprán- és tenorszaxofon
Héjja Katalin: zongora
Komjáti Áron: gitár
Csizmás András: bőgő
Szabó Sipos Ágoston: dob
Busa Pista: MC

A Balogh Tamás Quartet 2012 őszén alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakos növendékeiből. A zenekartól saját számokat és feldolgozásokat egyaránt hallhatunk. Zenéjükben meglepetésszerűen egyik témából fejlődik a másik, mindez sok improvizációval átkötve. Egyéni hangzásukhoz fontosnak tartják összekapcsolni a tradíciókat, a modern jazz harmónia világát és a legfrissebb hip hop ritmusokat, hogy értékes mégis üdítő és lendületes zenét játszanak.

Balogh Tamás: zongora
Vidákovich Izsák: szaxofon
Bartók Vince: basszusgitár
Hidász Tamás: dob
 

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.