A 25 éves Pesti Est bemutatja

A 25 éves Pesti Est bemutatja: Ryley Walker Band (US), Zanzinger

Ismét Budapesten a Van Morrison és Tim Buckley-féle folkjazz egyik legnagyobb ígérete, Ryley Walker! Az énekes-gitáros ráadásul augusztusban a zenekara élén tér vissza, megidézve velük a kilencvenes évek chicagói free jazz színterét és vibráló pszichedéliáját is. Ebben pedig tökéletes társ lesz a hazai énekes-dalszerző mozgalom vezéralakja, a Lone Waltz Records egyik alapítója, Zanzinger, aki trió felállásban lép majd fel, egy dobossal és egy nagybőgőssel kiegészülve.

Ryley Walker Band (US)

Van Morrisonhoz és Tim Buckley-hoz hasonlóan Ryley Walker is több mint "csak" egy nagyszerű technikájú énekes-dalszerző-gitáros. Ő inkább egy már most önálló hanggal és elképesztő kísérletező kedvvel rendelkező művész, akit már második lemeze, a Primrose Green kapcsán is úgy emlegettek, mint a kortárs amerikai zenei színtér egyik legnagyobb ígérete. Tegyük hozzá, joggal: az album  dalszerzői, hangszerelési ötletek végtelen áradata. Pszichedélia, folk, a Nagy Amerikai Daloskönyv, sztenderdek, hetvenes évekbe visszanyúló blues-rock, chicagói avantgárd jazz kavarog rajta úgy, ahogy az csak a legnagyobbaknak megy. Nem meglepő, hogy többek közt Robert Plant és Danny Thompson is hatalmas elismeréssel nyilatkozott róla.

Persze nem is Walkerről beszélnénk, ha ezek után nem indult el volna teljesen más utakon: előbb felvett egy súlyos és beborult, szinte már noiseba hajló lemezt Bill MacKay-jel, rá egy évvel pedig megjelentette harmadik albumát, a Golden Sings That Have Been Sungot. Megmaradt ugyan a rá jellemző pasztoriális folkjazz, a sodró lendület helyét viszont a befelé űrhajózós, kozmoszba markoló pszichedélia és egyfajta intimitás vette át. "Egytől-egyig magába szippantó, csodálatos éjszakai utazásra invitáló dalok" - írta a Recorder a lemezről és kevés ideálisabb környezetet tudunk elképzelni ehhez a triphez, mint az A38 Hajó elképesztő panorámával rendelkező tetőteraszát.

Lemezek
Golden Sings That Have Been Sung, 2016
Land Of Plenty, 2015
Primrose Green, 2015
All Kinds Of You, 2014

Zanzinger

Zanzinger az egyik legérdekesebb hangú előadó ma Magyarországon, intim, mégis energikus folkdalokkal és a kiváló budapesti kísérletijazz-szcénából érkező ritmusszekcióval. "2012-ben kezdtem zenélni a Zanzinger név mögé bújva, amit jó ómennek tartottam az ingoványos talajon evickéléshez. Olyan folk-zenét játszom, ami aktuális és elmondja, hogy mi van veled, meg velem, meg azokkal akiket ismerünk. Írok arról, ami bosszant, vagy elszomorít, meg arról amikor részegek voltunk és vicces dolgok történtek. Szeretem a delta blues-t és Bob Dylan-t, de nem amerikai zenét játszom, hanem a sajátomat" - mondja magáról a kitűnő gitáros-dalszerző-előadó.

Lemezek
Daniel, 2017
Demons Of Future And Past, 2014

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.