Peter Bjorn and John (SE), teepee

Peter Bjorn and John (SE), teepee

Peter Bjorn and John (SE), teepee
március
16
szombat 20:00
Koncertterem

Peter Bjorn and John (SE), teepee

  • Indie
  • Pop

Svédország egyik legsikeresebb triója, a folkos indie-popot csodálatos slágerekbe öntő Peter Bjorn and John pár hete jelentette meg legfrisebb lemezét. A korábbiaknál kissé érettebb, sötétebb tónusú Darker Days lemezzel turnéra is indul a pár éve a Szigeten óriási sikerrel fellépett zenekar. Ennek során mutatja be az új albumot, és persze régi nagy slágereit, köztük a klasszikus, "füttyös dalt", a Young Folkst március 16-án az A38 Hajón! Az estet felvezeti a nagyszerű cseh dreampop/indie-folk együttes: a teepee!

Galéria

Peter Bjorn and John (SE)

Nagyon kevés hiányzott hozzá, hogy a három stockholmi jóbarát, Peter Morén, Björn Yttling és John Eriksson pont húsz éve (!) alapított triója rövid életű legyen. Finom, elegáns, folkos beütésű, önironikus dalaik mégsem érdekeltek túl sok embert, és, ahogy mondják, már eléggé unták "a kajtatást a jó időpontokért zűrös fesztiválokon, a fellépéseket a kínai éttermekben és az előzenekaroskodást". Gondolták, még egy utolsó lemezt kiadnak, aztán feloszlanak, és mindenki megy a dolgára: Björn eddigre már elég neves producer volt, Peter (később részben megvalósult) szólókarrierben gondolkodott, John pedig az ország egyik legkeresettebb session-dobosaként működött. Szóval még összeraktak egy utolsónak szánt, szokásosan önironikus albumot, Writer's Block címmel ‒ amit egyszerre lehet érteni alkotói válságnak és az írók háztömbjének is, a borító konkrétan ez utóbbira utal. A hattyúdalnak szánt konceptlemez ‒ elsősorban a laza-füttyös szuperslágernek, a Young Folksnak köszönhetően ‒ óriási siker lett, és PBJ-nek nemhogy kajtatnia kellett az értelmes fesztiválidőpontokat, de egyenesen headliner lett belőle. Igaz, az előzenekarságot nem sikerült kinőniük, de legalább a Depeche Mode vitte őket monumentális stadionturnéra.

A Peter Bjorn and John azóta is önazonosan építi hol napfényesebb, hol sötétebb hangulatú életművét. Túlzás nélkül zseniális slágerszerzők, Björn Yttling például nemcsak producerként, de hangszerelő-zeneszerzőként is közreműködött Lykke Li és Robyn bombasikereket hozó csodás poplemezein, de dolgozott együtt a Primal Scream, a Franz Ferdinand, a hajón hamarosan fellépő Madrugada tagságával, vagy az itt korábban koncertezett Benjamin Clemetine-nal és Coeur de pirate-tal.

A PBJ legfrissebb lemeze alig pár hete jelent meg: a Darker Days, zseniális popdalokkal teli, a megszokottnál kicsit elektronikusabb, de végtelenül változatos és szórakoztató artpop-lemez. A fő motívum ezen a lemezen is hármójuk viszonya egymáshoz, a hírnévhez, az élethez, a zenéhez. Ezt jelképezi a szimbolikus lemezborító, melyen három törött csont ad ki egy háromszöget, és a lemezt felvezető videoklip-sorozat, melynek három darabját egyszerre, egy weboldalon mutatta be a PBJ. A svéd trió ezt a lemezt mutatja be március 16-án az A38 Hajón ‒ de a koncerten természetesen a régi nagy slágerek is felcsendülnek majd.

A zenekar tagjai

Peter Morén: ének, gitár

Björn Yttling: basszusgitár, billentyűsök

John Eriksson: dob

Lemezek

Peter Bjorn and John, 2002

Falling Out, 2004

Writer's Block, 2006

Seaside Rock, 2008

Living Thing, 2009

Gimme Some, 2011

Breakin' Point, 2016

Darker Days, 2018

  


Linkek

A helyszín