Perturbator (FR), Radec, BD-209, Terminal Danger

Perturbator (FR), Radec, BD-209, Terminal Danger

Perturbator (FR), Radec, BD-209, Terminal Danger
április
8
szombat 23:30
Koncertterem

Perturbator (FR), Radec, BD-209, Terminal Danger

  • Elektronikus

Az elmúlt négy-öt év synthwave hullámának legnagyobb hatású producere, a kanadai gyökerekkel rendelkező francia zeneszerző, James Kent, azaz Perturbator 2016-ban végképp bebiztosította vezető szerepkörét az elmúlt években virágzó szubkultúrában. Új lemeze, a The Uncanny Valley már a szcénán túl is elérte mindazokat, akik a videojátékok, horrorfilmek és a 80-as évek bűvöletében érzik jól magukat, így már Amerikába is eljuthatott, nyári fesztiválturnéja alkalmából pedig a Sziget Fesztiválon is időhurokba csábított több ezer embert. Áprilisban az eddigi legnagyobb színpadképével és új dalaival tér vissza az A38 fedélzetére Perturbator, az A38 Hajó saját synthwave-programsorozatának, a Demogorgon Midnight Specialnek jóvoltából.

Galéria

Perturbator (FR)

"A legenda, aki félig ember, félig szintetizátor" ‒ ezzel a fellengzős mondattal vezeti fel életrajzát James Kent, azaz Perturbator. Annyi tény, hogy nyolcvanas évek B kategóriás, sötét sci-fijeinek és horrorjainak szintis kísérőzenéjéből, chiptune-töredékekből, darkwave-ből egyedi világot gyúró francia producer bizonyos körökben tényleg legenda. És zseniálisan építi saját életművét: eddigi három lemeze túlzás nélkül kultikussá vált, nem csupán ‒ az A38-on régebben szintén fellépett Kavinsky által fémjelzett ‒ "retrowave-nek" nevezett zene, hanem a köré épülő csodálatos vizuális kulisszák miatt.

Csúcsával lefelé fordított ötágú csillag, pentagram, dús idomú, alulöltözött amazon-asszonyok, Boris Vallejo szélsőségesen sarkított herokus képregényvilága, félember-félgép szitetizátor-kiborgok, Terminator-fíling, már-már parodisztikus sátánista és black metal külsőségek. Ilyesmikkel van tele Perturbator összetéveszthetetlen univerzuma, ami egyszerre táplálkozik a hetvenes évek trash-kultúrájából, a nyolcvanas évek new wave-szintipopjából és korunk 8-bit retróőrületéből.

Perturbator ezekből építi sötét hangulatú, gyomorrengető basszusokkal teli, bólogatós világát ‒ még éppen a táncolhatóság határán. Fejletépő élmény minden egyes Perturbator-fellépés, amint azt az A38 Hajón is megtapasztalhattuk nyáron ‒ és megtapasztaljuk majd jövő márciusban is, amikor 2016 elejére várt új nagylemezét mutatja be.

Lemezek
Terror 404, 2012
I Am the Night, 2012
Dangerous Days, 2014
Uncanny Valley, 2016

 

Galériák

  • Perturbator
    Perturbator
    3

A helyszín