Perturbator (FR)

Perturbator (FR)

Perturbator (FR)
március
7
csütörtök 20:00
Akvárium NagyHall

Perturbator (FR)

  • Synthwave

Legutóbbi, telt házas budapesti klubkoncertjét és második Sziget Fesztiválos fellépését követően 2019. márciusában visszatér Budapestre a synthwave-hullám egyik legmeghatározóbb producere, Perturbator! A megújult színpadképpel és látvánnyal koncertező élő produkció eddigi legnagyobb budapesti koncertjét adja az Akvárium NagyHalljában az A38 Hajó szervezésében.

Esemény a facebookon

Galéria

Perturbator (FR)

"A legenda, aki félig ember, félig szintetizátor" ‒ ezzel a fellengzős mondattal vezeti fel életrajzát James Kent, azaz Perturbator. Annyi tény, hogy nyolcvanas évek B kategóriás, sötét sci-fijeinek és horrorjainak szintis kísérőzenéjéből, chiptune-töredékekből, darkwave-ből egyedi világot gyúró francia producer bizonyos körökben tényleg legenda. És zseniálisan építi saját életművét: eddigi lemezei túlzás nélkül kultikussá váltak, nem csupán ‒ az A38-on régebben szintén fellépett Kavinsky által fémjelzett ‒ "retrowave-nek" nevezett zene, hanem a köré épülő csodálatos vizuális kulisszák miatt.

Csúcsával lefelé fordított ötágú csillag, pentagram, dús idomú, alulöltözött amazon-asszonyok, Boris Vallejo szélsőségesen sarkított herokus képregényvilága, félember-félgép szitetizátor-kiborgok, Terminator-fíling, már-már parodisztikus sátánista és black metal külsőségek. Ilyesmikkel van tele Perturbator összetéveszthetetlen univerzuma, ami egyszerre táplálkozik a hetvenes évek trash-kultúrájából, a nyolcvanas évek new wave-szintipopjából és korunk 8-bit retróőrületéből.

Az elmúlt négy-öt év synthwave hullámának csúcsára jutó Perturbator 2016-os lemeze, az Uncanny Valley már a szcénán túl is elérte mindazokat, akik a nyolcbites videojátékok, italohorrorok és a 80-as évek bűvöletében érzik jól magukat. Obskurus klubok helyett nagy fesztiválokon lép már fel, így pár nappal ezelőtt a Sziget A38 Színpadán is, több ezer ember előtt.

Ha valakinek, Perturbatornak biztosan köszönhető az, hogy a synthwave mára kinőtte Európát, és hogy a hangzásvilág képes túlmutatni saját, zárt korlátain. Ez James saját univerzumteremtésének is köszönhető: ahogy zenéje és hangsúlyos vizualitása is egyszerre táplálkozik a hetvenes évek trash-kultúrájából, a nyolcvanas évek new wave-szintipopjából és darkwave-éből, valamint napjaink 8-bit retróőrületéből, úgy karaktere alapjaiban határozza meg mindazt, amit a synthwave-ről gondolhatunk. Ezért is örömteli, hogy a sikeres Sziget-fellépés után március 7-én Perturbator ismét klubkkoncertet ad Budapesten, ezúttal az Akvárium Klubban, ahol jó eséllyel egy teltházas estének nézhetünk elébe.

Lemezek

Terror 404, 2012

I Am The Night, 2012

Dangerous Days, 2014

The Uncanny Valley, 2016


Linkek

Galériák

  • Perturbator
    4
  • Perturbator (FR), Radec, BD-209, Terminal Danger

    2017. április 8.

    20

A helyszín

Akvárium NagyHall