I. Kerekfest - Parno Graszt, Jónás-Másik est, Vojasa, Romano Glaszo

A Kerekfest a magyarországi roma kisebbség kultúráját, zenéjét. és egyéb művészeti tevékenységet karolja fel, támogatja, juttatja el mind szélesebb közönséghez. A fesztivált szervező társaság első, bemutatkozó rendezvényét zenei és művészeti események, valamint fotó-kiállítás és konferencia alkotják. Célja a roma kultúra sokszínűségét és aktuális kortárs irányvonalait bemutatni.

16.00 - Jónás Tamás & Másik János

18.00 - Romano Glaszo - Emberi hang

20.00 - Vojasa

22.00 - Parno Graszt

Jónás Tamás-Másik János est

Jónás Tamás, a progesszív, szókimondó, roma származású író, költő a fesztivál alkalmából különös projektet hoz létre a neves zenésszel, zeneszerzővel, Másik Jánossal (Európa Kiadó, Balaton).

Romano Glaszo

Három időszakra bontható a Romano Glaszo együttes története. Az első időszak még 1976-ra tehető, ekkor alapította meg Bársony János és Daróczi Ágnes az első Romano Glaszo együttest. A zenekar, amelyre elsősorban a vokalitás volt jellemző, 2 évig működött. A második Romano Glaszo 1992-ben alakult meg, a Zsigó Jenő által vezetett Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház - Romano Kher középiskolás klub tagjaiból. A zenekar 1993-ban az MTV által szervezett országos Ki Mit Tud?-on első helyezést ért el. Az együttes zenéjére nagy hatást gyakorolt az Ando Drom együttes, illetve Balogh János és Zsigó Jenő. A zenekar tagjai a 90-es évek közepétől más, populárisabb, divatosabb zenét előadó együttesekbe mentek át, illetve Szilvási István együttes-vezető megalakította Szilvási Gypsy Folk Band néven az azóta is rendkívül népszerű zenekart. Ezután már csak 2 tag tartotta a lelket a zenekarban, később pedig már csak Lakatos György maradt a Romano Glaszo. Ebben az időszakban az együttes vendégzenészekkel, alkalmi együttes-tagokkal lépett fel. 2006-tól családi zenekar lett a Romano Glaszo, ugyanis csatlakozott az együtteshez Lakatos Sarolta (akkor 8 éves volt) és Lakatos György (akkor 6 éves volt).

A Romano Glaszo harmadik, azóta is tartó korszaka 2009 májusában kezdődött, amikor - a már az együttesben zenélő gyerekekhez csatlakozva - újabb gyerekek kerültek a csapatba: Dénes Edina és Dénes Patrícia. Az elmúlt év során több vendégzenész vett részt a közös munkában: Matt Bishop Amerikából (hegedű), Quintin Bart Kanadából (nagybőgő). Az együttes neve is megváltozott: Romano Glaszo - Emberi Hang népzenei együttes.

Tagok:
Lakatos György - az együttes vezetője
Lakatos György - Csutka - gitár, darbuka, ének, tánc, kanál
Lakatos Sarolta - ének, tánc
Dénes Patrícia - ének, tánc
Dénes Edina - ének, tánc, csörgődob
Lakatos György - ének, gitár

Vojasa

Mi sem bizonyítja jobban a magyarországi zenekar mondanivalóját, mint a neve, Vojasa. Jelentése: „kedvvel”. Nem volt kétség a névválasztás felől, hiszen már a dalok írása közben átjárta a levegőt ez a mindent elsöprő csodálatos érzés, amit a közönség is hamar átérzett, ahogy felcsendültek a nóták. A Vojasa annyira merészen formálta újjá az autentikus cigány zenét, amire eddig a világzenében nem volt példa. 2012-ben – a zenekar alakulásakor – már teljesen egyértelmű volt, hogy egy egészen új utat választanak, hisz a zenekar tagjai különböző stílusú bandákban játszottak. A dalokat hallgatva érezhetően tiszteletben tartják a Roma Folklór hagyományait, zenéjükbe ugyanakkor mégis mesteri természetességgel csempészik bele az olyan mai zenei stílusirányzatokat, mint például a rock vagy a drum and bass. A Vojasa már számos európai fesztiválon és klubban játszott nagy sikerrel. Zenéivel a banda egy időutazásra invitálja a kedves közönséget. A roma népvándorlástól, egészen a jelen kori zajos modern világig. A Vojasa magával ragadó hangulatával, egyedi stílussal, természetességével és őszinteségével fordul a világ felé.

Parno Graszt

“Ha bemegyek a kocsmába, rávágok a zongorára.” Nem más ez, mint a Parno Graszt első lemezének első dalának legelső sora, amit 2001-es megjelenése óta ország-világ ugyanazzal az egyetemes, ősi mozdulattal üdvözöl: fejet lehajt, kezek a levegőbe, ujjal csettint és veszettül táncolni kezd. Mindezt másodpercenként 160-as tempóban.

A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult a szabolcsi Paszab községben. A több generációból álló együttes zenészei, énekesei - melynek legfiatalabb tagja tízéves, legidõsebb tagja hetvenhét - mindannyian roma származásúak. A Parno Graszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér szín mint a tisztaság, a ló mint a szabadság szimbóluma vezérelte õket.

Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybõgõ, szájbõgõ. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték azzal a céllal, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját. A Parno Graszt azonbam nemcsak megõrzi ezeket az értékeket, hanem új szerzeményeikkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegeivel fejleszti is a néphagyományokat. Az együttes mellett egy tíztagú tánccsoport is működik, táncanyaga a cigánycsárdás, a szatmári botoló, a hagyományos cigánytánc.

Négyévi gyűjtõmunka eredményeként jelent meg 2002-ben a Rávágok a zongorára című lemez a Fonó Records gondozásában, amely itthon és külföldön is óriási szakmai- és közönségsikert aratott. Ez a lemez meghozta a zenekar számára az ismertséget. A magyarországi zenekarok lemezei közül elsõként felkerült a hivatalos európai világzenei slágerlistára, aminek hatására a zenekar repertoárját az európai világzenei rádióadók folyamatosan játsszák. Azóta Európa számos országában, például Németországban, Luxemburgban, Hollandiában a 2004-es magyar évad keretén belül, Norvégiában, Oroszországban, Ausztriában, Franciaországban a Quartierlibre ügynökség szervezésében 2007-ben számtalan nagyvárosban és Svájcban koncerteztek hatalmas közönségsikerrel.

Természetesen a magyar színpadokon is gyakori vendégek, felléptek a Művészetek Völgyében, a Sziget Fesztiválon, a Zene Ünnepén stb. 2003-2004-ben a Magyar Televízió a BBC felkérésére dokumentumfilmet forgatott róluk, amelyet 2004 októberétõl Európa számos közszolgálati televíziójában levetítettek az EBU (European Broadcasting Union) hálózatában. 2004-ben jelent meg a zenekar második lemeze Járom az utam címmel. Az új dalok vitalitása, frissessége, tempója most is átütő, ami felidézheti az együttes fergeteges koncertjeinek hangulatát. A svájci Vibrations című szaklap 2005-ben beválasztotta a Parno Grasztot az év tíz legjobb zenekara közé.

A zenekar tagjai
Oláh József: ének, gitár, tambura
Balogh Géza: ének, gitár
Jakocska János: ének, gitár
Horváth Sándor: ének, gitár
Oláh János: ének, nagybőgő
Németh István: kanna, szájbőgő
Balogh Mária: ének
Váradi Mária: ének

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.