Besh o droM • Parno Graszt - A Bagázsért!

Bulizz te is a Bagázsért! Gyere el a Parno Graszt és a Besh o droM koncertjére A38 Hajó - ra, a jegyekből befolyt bevétellel pedig a BAGázs Közhasznú Egyesület munkáját, vagyis a romatelepeken élőket segíted! A BAGázs 2012 óta egy olyan befogadó és elfogadó társadalomért dolgozik, amelyben a romáknak is esélye van céljaik elérésére. Hisszük, hogy közösen kell megoldanunk az integráció és a mélyszegénység problémáit. Támogasd az ügyet Te is!

Parno Graszt

“Ha bemegyek a kocsmába, rávágok a zongorára.” Nem más ez, mint a Parno Graszt első lemezének első dalának legelső sora, amit 2001-es megjelenése óta ország-világ ugyanazzal az egyetemes, ősi mozdulattal üdvözöl: fejet lehajt, kezek a levegőbe, ujjal csettint és veszettül táncolni kezd. Mindezt másodpercenként 160-as tempóban.

A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult a szabolcsi Paszab községben. A több generációból álló együttes zenészei, énekesei - melynek legfiatalabb tagja tízéves, legidõsebb tagja hetvenhét - mindannyian roma származásúak. A Parno Graszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér szín mint a tisztaság, a ló mint a szabadság szimbóluma vezérelte õket.

Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybõgõ, szájbõgõ. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték azzal a céllal, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját. A Parno Graszt azonbam nemcsak megõrzi ezeket az értékeket, hanem új szerzeményeikkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegeivel fejleszti is a néphagyományokat. Az együttes mellett egy tíztagú tánccsoport is működik, táncanyaga a cigánycsárdás, a szatmári botoló, a hagyományos cigánytánc.

Négyévi gyűjtõmunka eredményeként jelent meg 2002-ben a Rávágok a zongorára című lemez a Fonó Records gondozásában, amely itthon és külföldön is óriási szakmai- és közönségsikert aratott. Ez a lemez meghozta a zenekar számára az ismertséget. A magyarországi zenekarok lemezei közül elsõként felkerült a hivatalos európai világzenei slágerlistára, aminek hatására a zenekar repertoárját az európai világzenei rádióadók folyamatosan játsszák. Azóta Európa számos országában, például Németországban, Luxemburgban, Hollandiában a 2004-es magyar évad keretén belül, Norvégiában, Oroszországban, Ausztriában, Franciaországban a Quartierlibre ügynökség szervezésében 2007-ben számtalan nagyvárosban és Svájcban koncerteztek hatalmas közönségsikerrel.

Természetesen a magyar színpadokon is gyakori vendégek, felléptek a Művészetek Völgyében, a Sziget Fesztiválon, a Zene Ünnepén stb. 2003-2004-ben a Magyar Televízió a BBC felkérésére dokumentumfilmet forgatott róluk, amelyet 2004 októberétõl Európa számos közszolgálati televíziójában levetítettek az EBU (European Broadcasting Union) hálózatában. 2004-ben jelent meg a zenekar második lemeze Járom az utam címmel. Az új dalok vitalitása, frissessége, tempója most is átütő, ami felidézheti az együttes fergeteges koncertjeinek hangulatát. A svájci Vibrations című szaklap 2005-ben beválasztotta a Parno Grasztot az év tíz legjobb zenekara közé.

A zenekar tagjai
Oláh József: ének, gitár, tambura
Balogh Géza: ének, gitár
Jakocska János: ének, gitár
Horváth Sándor: ének, gitár
Oláh János: ének, nagybőgő
Németh István: kanna, szájbőgő
Balogh Mária: ének
Váradi Mária: ének

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszab faluban tizenöt éve működött már a Parno Graszt roma folkzenekar, amikor 2002-ben hirtelen a hazai és nemzetközi érdeklődés fókuszába került. Rávágok a zongorára című debütáló albuma az európai világzenei rádiósok sikerlistájának a hetedik helyére tornászta magát, s ezzel azon mód hazai és külföldi turnék sorozata kezdődött meg. Idén ősszel az Egyesült Államokban jártak, majd a koppenhágai világzenei vásáron mutatták meg, hogy mi fán terem a (névadó) Fehér ló. Nos, (romani nyelven) a tisztaság és a szabadság fáján, és aki ismeri a zenekar lemezeit (Rávágok a zongorára, Járom az utam, Ez a világ nekem való), vagy már hallotta őket koncerten, az a legmélyebben bólogathat erre, hiszen kirívóan keresetlen és természetes előadásmód a Parno Graszté: roskadásig telítve frissességgel, könnyedséggel és bámulatos pörgéssel, s közben maradva mindenféle erőlködéstől és hamis fúziótól mentesen.„ Marton László, Távolodó

2011 májusában látott napvilágot a Parno Graszt 4. albuma – Reggelig mulatok címmel. A lemez új számainak nagy része a túláradóan boldog optimizmusról, életörömről, gondtalan mulatásról, táncról szól. A zenekarvezető Oláh József saját szerzeményei személyes élményekből fakadnak – az egyik elmeséli például nemrég született kislányának történetét, vagy egy másik a máriapócsi híres Mária-kegyhelyen tett fogadalmukról mesél.

„… jelentem, ez a mulatság hibátlanul élvezetes hallgatnivaló. Színes, változatos, sokkal inkább az, mint eddig, sokféle ritmus, hangszerelés és dallam váltakozik, úgy mutatja be a Parno Graszt zeneiségének minden oldalát és nüánszát, hogy egyben a cigány nép- és feldolgozott zene teljességét is felöleli, és persze a saját szerzemények is igazodnak az egészhez. Még a balkános beemelések sem válnak pillanatra sem valamiféle kötelező körré, a szájbőgők pedig egészen egyedülállóan eltaláltak, olyan szövegek állnak össze belőlük, ami egyrészt plusz jelentéstartalmakkal gazdagítja a dalokat, vagy rámutatnak a lényegre, másrészt imádni valóan szórakoztatóak. Külön piros pont jár azért, hogy semmiféle modern hangzás, vagy hangszer előtt nem hódolnak be, maradnak annál, amihez a legjobban értenek, nincs mese, megint ők a legjobbak!”

rm-Lángoló Gitárok

Besh O droM

A Besh o droM 1999-es alakulása óta a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Eddig megjelent öt lemeze, sodró lendületű koncertjei térdre kényszerítenek kényes kritikust és táncolni vágyó hallgatót egyaránt. A Besh o droM muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel. Meggyőző és korszerű világzene ez, nem véletlen, hogy a zenekar Barcelonától Montréalig mindenütt tomboló fogadtatásban részesül.

Az eredetileg majdhogynem családi vállakozásként indult együttes (a két alapító tag-frontember, Barcza Gergő és Pettik Ádám sógorok) más első fellépésein, a Sziget Fesztiválon hatalmas sikert aratott, és lemezei nem egyszerűen nagy példányszámban fogytak (a Macsó hímzés, debütlemezhez képest elképesztő sikerrel platinalemez lett), hanem óriási kritikai elismerést is arattak.

A több mint egy évtizedes pályafutás alatt a zenekari mag körül számos személycsere volt, a Besh o droM-ban megfordult a magyar könnyű- és folkzene színe-java, Szalóki Ágitól Zsoldos Tamáson át Juhász Miczura Mónikáig vagy akár DJ Mangóig. Az aktuális felállásban a bűbájos Kasza Lili énekel, és a Besh o droM tavalyi lemezével, ismét egyre gyakoribb koncertjeivel bizonyítja: ugyanaz a lendület, ugyanaz az erő és ugyanaz a játékosság jellemzi, mint a korai években.

A zenekar tagjai
Kasza Lili: ének
Barcza Gergő: fúvósok
Pettik Ádám: ütősök
Sidoo Attila: gitár
Csurkulya József: cimbalom
Herr Attila: basszusgitár
Somos Péter: dob

Lemezek
Macsó hímzés, 2000
Nekemtenemmutogatol, 2002
Gyí!, 2004
Ha megfogom az ördögöt, 2005
Kertünk alatt, 2011

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.