Parno Graszt

Parno Graszt

Parno Graszt
december
8
péntek 19:30
Koncertterem

Parno Graszt

 • Világzene, Népzene

Az 1987-től fennálló zenekar – amely nevéből fakadóan a tisztaságot és a szabadságot szimbolizálja- fő célja az autentikus roma hagyományok megőrzése és tövábbörökítése, a közösségformálás, valamint az őszinte örömzene bemutatása. Nehéz olyan várost, koncerthelyszínt vagy fesztivált találni Magyarországon, ahol ne fordult volna meg a Parno Graszt. A hazai szereplések mellett, világszerte megannyi város közönségét táncoltatták meg örömzenéjükkel és ismertették meg a Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei roma kultúrát a világ számos országában.  Parno Graszt

“Ha bemegyek a kocsmába, rávágok a zongorára.” Nem más ez, mint a Parno Graszt első lemezének első dalának legelső sora, amit 2001-es megjelenése óta ország-világ ugyanazzal az egyetemes, ősi mozdulattal üdvözöl: fejet lehajt, kezek a levegőbe, ujjal csettint és veszettül táncolni kezd. Mindezt másodpercenként 160-as tempóban.

A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult a szabolcsi Paszab községben. A több generációból álló együttes zenészei, énekesei - melynek legfiatalabb tagja tízéves, legidõsebb tagja hetvenhét - mindannyian roma származásúak. A Parno Graszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér szín mint a tisztaság, a ló mint a szabadság szimbóluma vezérelte õket.

Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybõgõ, szájbõgõ. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték azzal a céllal, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját. A Parno Graszt azonbam nemcsak megõrzi ezeket az értékeket, hanem új szerzeményeikkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegeivel fejleszti is a néphagyományokat. Az együttes mellett egy tíztagú tánccsoport is működik, táncanyaga a cigánycsárdás, a szatmári botoló, a hagyományos cigánytánc.

Négyévi gyűjtõmunka eredményeként jelent meg 2002-ben a Rávágok a zongorára című lemez a Fonó Records gondozásában, amely itthon és külföldön is óriási szakmai- és közönségsikert aratott. Ez a lemez meghozta a zenekar számára az ismertséget. A magyarországi zenekarok lemezei közül elsõként felkerült a hivatalos európai világzenei slágerlistára, aminek hatására a zenekar repertoárját az európai világzenei rádióadók folyamatosan játsszák. Azóta Európa számos országában, például Németországban, Luxemburgban, Hollandiában a 2004-es magyar évad keretén belül, Norvégiában, Oroszországban, Ausztriában, Franciaországban a Quartierlibre ügynökség szervezésében 2007-ben számtalan nagyvárosban és Svájcban koncerteztek hatalmas közönségsikerrel.

Természetesen a magyar színpadokon is gyakori vendégek, felléptek a Művészetek Völgyében, a Sziget Fesztiválon, a Zene Ünnepén stb. 2003-2004-ben a Magyar Televízió a BBC felkérésére dokumentumfilmet forgatott róluk, amelyet 2004 októberétõl Európa számos közszolgálati televíziójában levetítettek az EBU (European Broadcasting Union) hálózatában. 2004-ben jelent meg a zenekar második lemeze Járom az utam címmel. Az új dalok vitalitása, frissessége, tempója most is átütő, ami felidézheti az együttes fergeteges koncertjeinek hangulatát. A svájci Vibrations című szaklap 2005-ben beválasztotta a Parno Grasztot az év tíz legjobb zenekara közé.

A zenekar tagjai

Oláh Heléna: ének

Oláh József: ének, gitár, tambura

Oláh Viktor: ének, gitár, cajon

Oláh Krisztián: ének, harmonika

Horváth Sándor: ének, kanál

Németh István: szájbőgő, kanna

Linkek

Galériák

 • Parno Graszt
  4
 • Parno Graszt

  21
 • Parno Graszt

  13
 • Parno Graszt

  21
 • Parno Graszt

  40

A helyszín