Zenére éhesen? Koncert+vacsora az A38 Hajón 2017

Of Montreal (US), Bermuda

Először Magyarországon az elmúlt húsz év egyik legegyedibb, állandóan megújuló és besorolhatatlanságában is (vagy pont amiatt) elvarázsoló zenekara, az Of Montreal! A legendás Elephant 6 kollektívából kinőtt popcirkuszi attrakció színpompás kaleidoszkójában úgy fér meg egymás mellett az indie pop, a glam rock, a folk, a szintetizátorok és a pszichedélia, hogy a végeredmény sosem esik az öncélúság csapdájába. Sőt! Ha van olyan banda, akinek a slágereit korra, nemre és ízlésre való tekintettel bárki azonnal a szívébe tudja zárni, az biztos Kevin Barnes együttese. Amely júliusban az A38 Hajón szemezget majd a tizennégy (!) lemezes életmű legjobb pillanataiból.

Alkalmi vacsoraajánlatunk:
* Vasalt csirkecombfilé görög salátával
*Somlói galuska

Ez a program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Of Montreal (US)

Ha van olyan jelenség, amival kapcsolatban tényleg nem túlzás a besorolhatatlan jelző, az Kevin Barnes szürreális glampopfolk-projektje, az Of Montreal. Ugyan kezdetben nem sokban különböztek a nagyhatású Elephant 6 kollektívából kinőtt többi retrómániás zenekartól (mint a Neutral Milk Hotel vagy a The Apples In Stereo), a debütáló Cherry Peel twee poppal kevert táncos indie popja hamarosan csak egy összetevője lett a banda kaleidoszkópikusan változó hangzásának. Az utána következő tizenhárom (!) lemezzel szinte minden stílusban kipróbálták magukat az afropoptól a Scissor Sisterst idéző szex-funkig, a kozmikus country-tól a The Beach Boysos vokálharmóniákban gazdag popig. Azt pedig, hogy az alapító-frontember egyike korunk legkiemelkedőbb dalszerzőinek, mi sem jelzi jobban, mint hogy ezek a hangzásbeli pálfordulások sosem hatottak öncélúnak, inkább csak egy határait folyamatosan tágító, soha meg nem állapodó tehetség organikus fejlődésének.

Mert az Of Montreal bizonyos értelemben maga Barnes: ő az egyetlen állandó tag, több albumon is ő játszik minden hangszeren, a szövegek pedig mindig hűen tükrözik az aktuális mentális állapotát. Utóbbit illetően elég csak a magnum opus Hissing Fauna, Are You The Destroyer? mentális összeomlásról, valamint abból való felépülésről szóló szövegeit, vagy a Lousy with Sylvianbriar szakítást körbejáró fájdalmas sorait elolvasni. Persze ez azt is jelenti, hogy az ő állapota mindig rányomja a bélyegét az aktuális lemez minőségére - de tekintve hogy az EDM-felé elmozduló tavalyi Innocence Reaches ott van az életmű legerősebb pillanatai közt, várhatóan a koncert sem okoz majd csalódást.

Már csak azért sem, mert - ahogy azt a két évvel ezelőtti Snare Lustrous Dooming is bebizonyította - az Of Montreal élőben van igazán az elemében. Legyen szó a született showman Barnesról, az elképesztő kosztümökről, a színházi előadásokat megszégyenítő koreográfiákról vagy az olyan slágerekről, mint a táncparkettrobbantó A Sentence Of Sorts In Kongsvinger vagy az elképesztő fúvósokkal megtámogatott The Party's Crashing Us, a zenekar minden koncertje maga a tömény eufória. Ez alól pedig a júliusi A38-as fellépésük sem lesz kivétel, ami valószínűleg a !!! hajós estjein edződött veteránoknak is tud majd újat mondani.

Lemezek
Innocence Reaches, 2017
Snare Lustrous Doomings, 2015
Aureate Gloom, 2015
Lousy With Sylvianbriar, 2013
Paralytic Stalks, 2012
False Priest, 2010
Skeletal Lamping, 2008
Hissing Fauna, Are You The Destroyer?, 2007
Satanic Twins, 2006
The Sunlandic Twins, 2005
Satanic Panic In The Attic, 2004
If He Is Protecting Our Nation...Then Who Will Protect Big Oil, Our Children?
Aldhils Arboretum, 2002
Coquelicot Asleep in the Poppies: A Variety of Whimsical Verse, 2001
The Gay Parade, 1999
The Bedside Drama: A Petite Tragedy, 1998
Cherry Peel, 1997

Bermuda

A 2012-ben alakult Bermuda az új generációs zenekarok között elsőként kezdett friss, mai hangulatú, magyar nyelvű POPzenét csinálni.

Első daluk a „Monte Carlo”, melynek produceri munkáit KurioUss végezte rövid idő alatt az MR2-Petőfi Rádió TOP 30 slágerlistájának első helyéig jutott és máig a Petőfi Rádió legjátszottabb dalaa, miközben a hozzá tartozó videot a mai napig közel 600.000-en nézték meg.

A Bermuda élő bemutatkozására 2012. áprilisában került sor a budapesti Akvárium Klubban, ahol a különleges debüt koncert vendége a párizsi Ed Banger Records sztárja, Uffie volt. A zenekar azóta szinte az összes jelentős hazai koncerthelyszínen megfordult az Akváriumtól az A38-on át a Budapest Parkig, de játszottak a Szigeten, a VOLT Fesztiválon és a Strand Feszten is.

Az együttes máig legsikeresebb felvétele 2013-ban „London” címmel jelent meg, mely a Monte Carlo-t is túlszárnyalva 6 hétig vezette egyidejűleg az MR2 Petőfi, a Class Fm és a VIVA TV slágerlistáit, a hozzá tartozó video-t pedig több mint 1.300.000-an nézték meg a youtube-on.

2013. júniusában a Bermuda elnyerte az „Év felfedezettje” díjat a VIVA Comet gálán, sztárvendégként szerepeltek az X-Faktor élő showjában is. 2015-be a zenekar a Monte Carlo videojával elnyerte az I. Magyar Klipszemle lowbudget kategóriájának díját.

A Bermuda legújabb dala TIZENHAT címmel 2017. májusában jelenik meg.

Felállás:
Mórocz Tamás – ének, gitár, basszus
Urbán Dániel – basszus, gitár, vokál
Horváth Barna - dob

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.