• Világzene, Népzene


Natasha „Baba Yaga” Pakhalenko és Anatolij Pakhalenko „sámánpáros” által 2013-ban alapított Nytt Land a sötét népzenei szcéna egyik leglenyűgözőbb és legkísértetiesebb produkciójává nőtte ki magát az elmúlt tíz évben. A ma már egy párt alkotó zenészek rock-metal gyökerekkel rendelkeznek. Anatolijt a történelmi tanulmányai nyomán lenyűgözte a skandináv kultúra és Natasha-val megkezdett zenei együttműködése hajnalán felvetette, hogy a saját, egyedi zenéjét akarja megalkotni a folk zene berkein belül. 

Így megalakult a projekt, ami a skandináv mitológia, hagyományok világát tolmácsolja a hangszereiken és dalaikon keresztül. Természetesen saját földjük sámán kultúrája, tájainak hangulata is visszaköszön a szerzeményeikben. A formáció több single-t és digitális formában elérhető produkciót tett le az asztalra közel tíz éves fennállása alatt. A formáció beérését én mégis a 2020-as Cvlt lemez tájékára datálom. Viszont a formáció a komolyabb ismertség nyomán akkor indult meg, amikor Európa szerte elkezdtek turnézgatni (Magyarországon is felléptek pár alkalommal). Számukra az igazi hírnevet a 2021-es Ritual lemezük hozta meg, mely már a neves Napalm Records gondozásában jelent meg. 

A zenekar egyedi hangzását a szibériai természet hangjai ihlették – zenei gyökerei pedig mélyen kapcsolódnak a mitológiához, a történelmi témákhoz és az ősi sámáni kultúrához. Így az új korong visszarepít minket egy ősi világba, hol az ember és az állatvilág szoros kapcsolatban élt. Egy olyan világba, amit áthatottak a hiedelmek, hagyományok, a mitikus történetek.

Esemény a facebookon

A helyszín