NYOS (FIN), Black Particles

NYOS (FIN), Black Particles

NYOS (FIN), Black Particles
november
1
szerda 20:00
orr stúdió

NYOS (FIN), Black Particles

  • Jazz
  • Metál
  • Punk
  • Rock

NYOS 

  

A kétfős finn avantgárd noise-rock formáció a mutáns funk-punk hangzást a poszt-rock kompozíciós komplexitásával ötvözi.

A NYOS akkor jött létre, amikor 2012-ben a gitáros, Tom Brooke elhagyta szülővárosát, az egyesült királyságbeli Leeds-t és Finnországba költözött. Nemsokára Tom megismerte Tuomas Kainulainen dobost, aki a helyi punk szcénába ismert figurája volt és készen állt valami újba belevágni. Kapcsolatuk gyorsan elmélyült, s a duó létrehozta jellegzetes, nyugtalan zenei keverékét: a math-rock, a free jazz és a harsh noise elegyét. 

A banda azóta sem állt meg: hat teljes albumot és több tucat kislemezt adott ki, világszerte többszáz fellépése volt olyan nemzetközi kortársakkal, mint a Zeal & Ardor, az Esben & The Witch és a The Comet Is Coming. Közel egy évtizednyi szakadatlan kreativitással, zúzós fűrészfog-torzítással, finom cintányérmunkával és erőteljes térkihasználással - hogy látványos hatást érjenek el élő műsoraik közvetlenségében és meghittségében - érkeznek a hajóra.

  

Black Particles


a skatulyázást lehetetlenné tévő kényszeresen de nem öncélúan csak post-mindenként aposztrofált black particles mértani pontossággal gerjeszti azt a kesereves amplitúdót ami villámárhoz hasonló kompromisszummentes váratlansággal és elemi erővel sodor el mindenkit mint hóolvadáskor a szabályozatlan Tisza.


Wave Function Collapse (EP, 2020)Bár minden másodpercben végtelen számú lehetséges jövő áll előttünk, tudatos vagy tudattalan döntéseink egy kivételével az összeset elpusztítják. Ez az élmény az emberi létezés mindig jelenlévő, ismétlődő alapja, amely megmutatja annak eredendően romboló természetét.


Hát, ha a sátramat lemosta az eső, akkor a srácok zenéje meg biztos, hogy a lelkemet mosta ki. Számomra ők hozták a fesztivál legmélyebb és mégis legfelemelőbb koncertjét, felkavaró dallamaik az ember szíve mélyéig hatolnak, jól meg is tépázva azt.“ (nuskull.hu)

“Viszont a számos külföldi fellépő ellenére ezen a vonalon mégis egy magyar zenekar, a budapesti black particles adta a talán legemlékezetesebb koncertet a lehengerlő erejű péntek esti post-metal szettjével.” (recorder.hu)


“Annak ellenére, hogy bármire felaggatjuk a „post” jelzőt, ezzel gyakorlatilag a végtelen mozgás-szabadságot biztosítva a műfaji keveredésre, crossoverre, áthajlásokra, művészieskedésre, tapasztalataim szerint gyorsan és könnyen el lehet jutni arra a szintre, ahol a zene már csak egyfajta halvány lenyomata valaminek, amit már több másolaton át is hallottál. Olyan ez, mint holmi sokadik fénymásolat. A post-rock, mint műfaj legnagyobb nevei is eljutnak addig, hogy unalmassá válnak. Aki manapság ebben a zsánerben igazán jót akar alkotni, véleményem szerint nagyon fel kell, hogy kösse a gatyáját. 

Nos a Black Particles ezt kiválóan megoldja…sőt, ez a banda élőben kib…mondottan rohadt erős.” (opiumbarlang.hu)

general: https://linktr.ee/blackparticles

loss function: https://album.link/lossfunction


  

Esemény a facebookon

A helyszín

orr stúdió