Kiállítótér

Niillas Holmberg and Roope Mäenpää koncertje (FI), Németh Petra felolvasása

Kettőt egy csapásra: könyvbemutató (19.00 óra), majd koncert (20 óra)! Németh Petra Örökanyák-Világlányok című kötetet mutatja be, azután pedig két kitűnő számi zenész ad koncertet ideutazva a  távoli a Számiföldről Finnországból, hogy bemutassák gazdag, szép és izgalmas zenéjüket és kultúrájukat. A belépés ingyenes, regisztráció szükséges. 

 

Rauni Magga Lukkari, Inger-Mari Aikio: Örökanyák – Világlányok. Számi versek.

Rauni Magga Lukkari és Inger-Mari Aikio a legismertebb és legproduktívabb kortárs számi művészek közé tartoznak. Két különböző generációt képviselnek, verseiken keresztül mégis elemi erővel szólal meg a kortárs számi női lírai hang. Verseik témái között a női és férfi viszonyok mellett a különböző generációkon átívelő családi kapcsolatok, a háború vagy akár a kultúrsokk megélése is megjelenik. A kötet élményanyaga egyszerre sajátosan számi és emberi is.

A verseket Domokos Johanna és Németh Petra fordították magyarra.

A kötetet bemutatja Németh Petra.

 

Niillas Holmberg and Roope Mäenpää (FI)

A Niillas Holmberg & Roope Mäenpää duó sarkvidéki népzenét ad elő északi számi nyelven. A duó zenéje nemcsak Lappföld csupasz természeti szépségét idézi meg, hanem gyakran tesz utalásokat a számi filozófiára és hitvilágra, valamint a nyugati ember anyagi javak iránt érzett olthatatlan vágyakozására is.

Niillas Holmberg számi költő, zenész, színész és aktivista, költészetét több mint tíz nyelvre lefordították. Fiatal kora ellenére jelentős nemzetközi elismertséget szerzett. A legendás számi művészhez, Nils-Aslak Valkeapää-hoz is szokták hasonlítani. 2016-ban zenei, irodalmi, nyelvészeti és számi emberi jogi tevékenységét az Év Számi Embere Díjjal ismerték el Finnországban.

A duó első albuma 2011-ben jelent meg Manin guottán girjji fárus (Miért hordom magammal a könyvet) címmel, a második albumuk pedig 2014-ben Assimilašuvdna blues (Asszimilációs Blues) címmel.

Niillas Holmberg - gitár, ének

Roope Mäenpää - cselló, billentyűs hangszerek

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.