Nemzetközi Wahorn Klub bemutatja: faUSt, Noise Flowers

Nemzetközi Wahorn Klub bemutatja: faUSt, Noise Flowers

Nemzetközi Wahorn Klub bemutatja: faUSt, Noise Flowers
január
27
péntek 20:00
kiállítótér

Nemzetközi Wahorn Klub bemutatja: faUSt, Noise Flowers

  • Elektronikus
  • Jazz
  • Rock

A rocktörténet legmitikusabb zenekara, a krautrock legendás műfajteremtője, a Faust (ma: faUSt) együttes először lép fel Magyarországon a magyar avantgárd improvizációs zene honi zászlóshajójával, a Noise Flowers trióval (Wahorn András, Sőrés Zsolt, Oli Mayne) karöltve.

Kollár Bálint remek interjúja a Fausttal blogunkon!

faUSt

A legendás Faust (ma: faUSt) együttes 1971-ben alakult a Hamburg melletti Wümme vidéki környezetében. Hamarosan a Faust lett az egyik legfontosabb képviselője – a nemzetközi elismerést ún. „krautrockként” kivívó – műfajnak. „Nem létezik mitikusabb együttes, mint a Faust” – írja Julian Cope Krautrocksampler című könyvében, amely részletesen beszámol arról a kulcsfontosságú hatásról, amelyet a német zenekar az elmúlt több mint négy és fél évtizedben (!) gyakorolt az ambient, az art-, a poszt-, a stonerrock, az experimentális-, a zörej-, a pszichedelikus-, az avantgárd-, az elektroakusztikus- és persze az indusztriális zenei textúrák kifejlődésére.

Valóban, a faUSt mintha egyszerre mindezen „műfajban” autentikusat alkot, miközben ennek az ellenkezője is igaz: kicsúszik a kategóriák közül, zenéjük mindig más, mégsem lehet összetéveszteni semmivel. A faUSt immár 47 éve működik, zenéje mind a mai napig különösen inspiratív és zavarba ejtő a művészek és a közönség számára, mindemellett pedig több tucat albumot jelentetett meg az elmúlt negyven évben. Az együttes világ számos új zenei fesztiválján fellépett.

2012-ben alakult Noise Flowers trió (Wahorn András, Sőrés Zsolt, Oli Mayne) zenéjében az akusztikus és elektronikus hangforrások organikus kapcsolatából kibomló improvizációk, zörejstruktúrák, pszichedelikus hangfelhők többszintű zenei egységgé állnak össze. Zenéjükre a sztochasztikus folyékonyság és a hirtelen átmenetek, az instabil akusztikus rendszerek és a hangökonómia egyaránt jellemző. Kifinomult, meglepő játékukban az experimentális zene és a humor találkozásából egyszerre vicces és véresen komoly gondolatok erednek.

Jean-Hervé Péron Art-Errorist a faUStból és Sőrés Zsolt (Ahad) a Noise Flowersből még 2011-ben rögzítettek egy hosszabb közös anyagot duóban ill. közösen az angol-lengyel Theme experimentális-absztrakt rockzenei együttessel Budapesten. Ezek a felvételek impozáns vinyl albumokon jelentek meg a következő években: Theme & Jean-Hervé Péron & Zsolt Sőrés: Poison Is /Not/ The Word /LP, Lumberton Trading Company, 2012/, Art-Errorist & Zsolt Sőrés: The Wasp Boutique /2xLP + DVD, Peripheral Conserve, 2014/. Eközben Péron és Sőrés több turnén vettek részt duóban és a Theme-mel valamint a Fausttal közösen Lengyelországban nagy sikerrel, Magyarországon viszont még sohasem adtak koncertet. 2011 szeptemberében Péron és Sőrés fellépését a Merlin Színházban félbe kellett szakítani, mert a korábban beengedett, az éjszakai technopartit váró fiatalok elözönlötték a teret. Most ez az évek óta beteljesületlen álom valósulhat meg, ráadásul nem csupán Jean-Hervé Péronnal, hanem a másik Faust-alapító, Werner „Zappi” Diermaier dobos részvételével.

Az együttes meghívására a Noise Flowers nagy sikerrel adott koncertet hat évvel ezelőtt az észak-németországi Schiphorst faluban fekvő legendás Faust-birtokon megrendezett IX. Avantgarde Fesztiválon. Azonban ez lesz az első alkalom, hogy a két zenekar közös produkcióval lép fel.

faUSt:
Jean-Hervé Péron (Art-Errorist) – ének, basszusgitár, ukulele, trombita, ütősök, effektek, hangminták
Werner „Zappi” Diermaier – dobok és ütőhangszerek
 

Noise Flowers:
Wahorn András – szaxofonok, trombita, fuvola, digitális szaxofon, effektek
Sőrés Zsolt (Ahad) – öthúros mélyhegedű, effektek, elektronika, hangzó eszközök és tárgyak
Oli Mayne – vibrafon, szintetizátorok, effektek

Támogatók: Új Roncsipar, Peripheral Conserve (UK), Nemzeti Wahorn Klub, A38 Hajó, Ahad
 

Galériák

  • faUSt
    faUSt
    1

A helyszín

kiállítótér