Kiállítótér

Németh Róbert "Nincsen mozgás az eseményhorizonton" lemezbemutató, Barkóczi Noémi

Az egykori Heaven Street Seven és a Pegazusok Nem Léteznek basszusgitárosa, Németh Róbert idén rukkolt elő első szólólemezével. A Nincsen mozgás az eseményhorizonton tizenkét felvétele egyrészt tiszteleg a dalszerző-előadó hazai hősei, a Cseh-Bereményi szerzőpáros, Víg Mihály és úgy általában is a Trabant/Balaton-dalok előtt, másrészt felidézi olyan zenekarok munkásságát is, mint a Belle & Sebastian esztrádos kamarapopja  vagy a Kings Of Convenience akusztikus melankóliája. Élőben pedig az A38 Hajó intim hangulatú kiállítóterében csendülnek majd föl először a dalok Budapesten, egy különleges este keretében.

Németh Róbert

Lehet ihletnek nevezni, lehet ajándéknak, de a művészetben a látszólag semmiből jövő jó dolgok mindig azt jelentik, hogy könnyeden, majdhogynem készen és boldogan érkezik, születik a tiszta, sallangoktól mentes alkotás. Igaz ez Németh Róbert első nagylemezére is, aminek elindításához elég volt egy sornyi jó szöveg a zenész kisfiától. „Egészen biztos, hogy rémesen nyálas, meg modoros lenne azt mondani, hogy ez a lemez ajándék, sőt, talán nem is lenne pontos ez a szó arra, ami történt, úgyhogy nem is mondom ezt – inkább az mondom, hogy a semmiből jött és itt van. Oké, nem pont a semmiből: olyan 18-20 éves korom körül írtam dalokat – szerencsére nem maradt nyomuk –, aztán még a HS7 elején is; van belőlük kettő a zenekar első lemezén, aztán később egy-egy versszaknyi szöveg, vagy egy-egy sor erejéig előjött ez a szenzibilitás, de semmi több. Amikor vége lett a Hevenynek, akkor sem terveztem, hogy saját lemezt csinálok majd, úgy tűnt a Pegazusok Nem Léteznek-tagságom bőven kielégíti a zenei ambícióimat. Fel sem merült semmi ilyesmi. Aztán idén tavasszal egyszer csak, egyik éjszaka írtam egy dalt a kisfiam egy jó mondata nyomán, ez lett a Meteor – gondoltam, mi lenne, ha felvenném. Aztán egyszer csak rám dőlt a többi dalt.”

Amelyek összességében egy olyan dalszerző-előadó albumot hoztak létre, ami ritka a magyar pop világában. Egyrészt tisztelegnek a dalszerző-előadó hazai hősei, a Cseh-Bereményi dalszerzőpáros, Víg Mihály és úgy általában is a Trabant/Balaton-dalok előtt, másrészt olyan zenei hangulatokat járnak körbe, amik szintén annyira hiányoznak a hazai palettáról: a lofis esztrád kamarapoptól a míves nagyzenekari hangszerelésen, a dreampopon és a folkos elágazáson át a csilingelős akusztikpopig terjed a skála. Ráadásul harmadrészt csupa remek előadó (a hatvanas évekből a Velvet Underground és a Beach Boys, a filmzenék felől John Barry, a kilencvenesekből a kevésbé harsány Beck, aztán twee-s Belle And Sebastian, a kamarapopos The High Llamas, az akusztikpopos Kings Of Convenience és Damon Albarn – főleg legutóbbi szólólemezének) ihletése hallatszik ki a közéleti megfigyelésekről és az élet apró örömeiről szóló dalokból, amelyek egy közvetlen és nagyon szép lemezzé állnak össze – többek közt az Esti Kornélból és a Pegazusok Nem Léteznekből ismerős Lázár Domokos és Takács Zoltán Jappán (ex-HS7, Soerii & Poolek) segítségének köszönhetően.

A Nincsen mozgás az eseményhorizonton dalai Budapesten először az A38 Hajó intim hangulatú, különleges panorámával rendelkező kiállítóterében csendültek, ahol Németh Róbert mellett a lemez több közreműködője is színpadra állt pár szám erejéig.

Lemezek
Nincsen mozgás az eseményhorizonton, 2016

Barkóczi Noémi

Barkóczi Noémi szintén idén adta ki első szólóalbumát, Nem vagyok itt címmel. A MYGL énekesnőjeként is ismert énekes-dalszerző saját bevallása szerint az elmúlt évek dalterméséből válogatta ki azokat, amelyek végül rákerültek a „korszaklezárós” lemezre. Bár eltérő időben készültek, közös bennük az akusztikus hangszerelés, a hatvanas-hetvenes évek pszichidelikus folkjának – főleg Nick Drakenek és Linda Perhacs-nak – a hatása, a lágy énekhang és a szövegeket átszövő finom irónia. Ezek tudatában nem csoda, hogy közreműködött Németh Róbert albumán is és várhatóan január huszadikán közösen is előadnak majd pár dalt.

Lemezek
Szerda 5, 2011
Nem vagyok itt, 2016

Az A38 Hajó területére való belépéssel hozzájárulsz, hogy rólad a közönség részeként felvétel készüljön, és ez a felvétel nyilvánosságot kapjon. Részletek a házirendben.