Kedves Látogatók! 2018.10.23-tól új étlappal várunk benneteket éttermünkben! Gyertek el, kóstoljátok meg és mondjátok el véleményeteket! Várunk mindenkit szeretettel!

Pesti Estek: Motorpsycho (NO) The Tower - lemezbemutató koncert, The Fictionplay (AT)

Pesti Estek: Motorpsycho (NO) The Tower - lemezbemutató koncert, The Fictionplay (AT)

Pesti Estek: Motorpsycho (NO) The Tower - lemezbemutató koncert, The Fictionplay (AT)
március
7
szerda 20:00
Koncertterem

Pesti Estek: Motorpsycho (NO) The Tower - lemezbemutató koncert, The Fictionplay (AT)

  • Jazz
  • Metál
  • Rock

Ha megkérdeznénk, hogy melyik norvég zenekar produkálta a legtöbb top 10-es nagylemezt hazájában, nem sokan válaszolnák, hogy a Motorpsycho. Pedig így van: a lassan harminc éve szünet nélkül dübörgő zenekar majdnem mindegyik lemeze az eladási lista dobogós helyén végezte. Pedig az együttest igazán nem lehet sikervadász slágergyárnak tartani. Mintha a Szelíd motorosok Steppenwolfja találkozna a Pink Floyddal és Miles Davisszel, zúzós fúziós jazzbe oltott hard rock pszichedélia üvölt a Motorpsycho vintage erősítőiből. A Szigeten többször fellépett trió most új dobossal érkezik első magyarországi klubkoncertjére, hogy hogy legutóbbi lemezét, az elementáris erejű Towert mutassa be.

'Shake shake! Let the Earth quake!' - szól az előzenekar, az osztrák The Fictionplay mottója, akik masszív riffeket párosítanak törékeny vokálokkal az indie rock és a progresszív popballadák mezsgyéjén. Elrugaszkodott dalstruktúráik elmondásuk alapján minden hallgatót kiragadnak a hétköznapokból.

Esemény a facebookon

Motorpsycho (NO)

A találó nevű Motorpsychót még 1989-ben alapította két trondheimi jó barát, Bent Sæther és Hans Magnus Ryan. A korszellemnek megfelelően, a Mudhoneyhoz és a Faster Pusscathez hasonlóan ők is egy remekbe szabott Russ Meyer-film címét választották zenekarnévnek. Az első években egyfajta klasszikus metál-grunge-hardrock keveréket nyomtak. Már ekkor kiderült, hogy igen jó érzékük van a nagyszabású kompozíciókhoz és formákhoz, és monumetális dupla albumokkal bombázták a közönséget (mint például a Daemon Box).

Igazi fordulatot majd' húsz év után az újabb nagyszabású válallakozás, a Black Hole/Black Canvas páralbuma hozott. A döngölős rokkolásból egyre inkább a progrock, a fúziós jazz, a pszichedélia felé fordult a zenekar, és például címválasztásaiban is erőteljesen utalt Miles Davisre. A fordulatot mi sem jelezte jobban, mint az, hogy a skandináv avantgarde jazz legismertebb kiadója, a Rune Gramofon is beszállt a Motorpsycho-lemezek forgalmazásába.

Érdekes módon a stílusváltás nem hozott népszerűségvesztést, épp ellenkezőleg! A Motorpsycho Norvégia egyik legnépszerűbb zenekarává nőtte ki magát, top lemezeleadásokkal és telt házas koncertekkel, elsöprő sikerű fesztiválfellépésekkel. A zenekar a  lemezek nagyszabású kompozícióit remek érzékkel alakította át az élő fellépések rockos zúzdájába.

A Motorpsycho legfrissebb lemeze 2017 őszén jelent meg. Időközben egy tagcsere is lezaljott a trióban, a több mint tíz éven át tag Kenneth Kapstadot pár hónapja Tomas Järmyr váltotta a dobok mögött. Ám a Tower éppoly erőteljes, elszállós, okos és elementáris lemez, mint elődei, a Motorpsycho pedig biztosan nem okoz majd csalódást az A38 koncerttermében.

A trió tagjai
Bent Sæther: ének, basszusgitár, gitár, billentyűsök
Hans Magnus Ryan: gitár, hegedű, basszusgitár
Tomas Järmyr: dob

Lemezek
Lobotomizer, 1991
Soothe, 1992
Demon Box, 1993
Timothy's Monster, 1994
Blissard, 1996
Angels and Daemons Play, 1997
Trust Us, 1998
Let Them Eat Cake, 2000
Phanerothyme, 2001
It's a Love Cult, 2002
Black Hole/Black Canvas, 2006
Little Lucid Moments, 2008
Child of the Future, 2009
Heavy Metal Fruit, 2010
Still Life with Eggplant, 2013
Behind the Sun, 2014
Here Be Monsters, 2016
The Tower, 2017

Galériák

  • Motorpsycho
    3

A helyszín