Ten Years Before x BUSH pres.: Mayberian Sanskülotts, Isle of Man, Erica Russo

Ten Years Before x BUSH pres.: Mayberian Sanskülotts, Isle of Man, Erica Russo

Ten Years Before x BUSH pres.: Mayberian Sanskülotts, Isle of Man, Erica Russo
szeptember
14
csütörtök 19:00
Tetőterasz

Ten Years Before x BUSH pres.: Mayberian Sanskülotts, Isle of Man, Erica Russo

 • Rock

 

A Budapest Showcase Hub és az A38 Hajó jóvoltából megmutatjuk a legmenőbb hazai és külföldi, friss zenekarokat. Ezen az estén a nyár utózengéseit kitűnő és bájos énekesnők garantálják!

⚓ Erica Russo
A singer-songwriter Erica Russo egyedül érkezik gitárjával Észak-Karolinából, hogy megmutassa álmodozó folkkal ötvözött , felejthetetlen indie rock dalait. Másvilági, kísérteties dallamai egyszerre szívet melengetőek és nyomasztóak. Első EP-jét idén nyáron hozza ki. A new yorkiThe Deli Magazine lenyűgöző energiabombáként emlegeti őt, akiből minden hallgatásnál egyre többet fedezhetsz fel.⚓ Isle of Man.
2015 januárjában FKA twigs egy dalának újraértelmezésével indította el saját egyszemélyes projektjét Matos Gergely, aki nemrég elsőként remixelhette a Middlemist Redet, közben márciusban megjelentette debütáló EP-jét is. Az Isle Of Man szinte kizárólag saját hangmintákból és field recording hangokból-zajokból-zörejekből építkezik, elektronikára és élő hangszerekre egyaránt támaszkodik a zenéje. Összességében különös emelkedettséget és misztikus atmoszférát áraszt és úgy experimentális, hogy a nagyívű dallamokat sem nélkülözi. 

⚓ Mayberian Sanskülotts
A Mayberian Sanskülotts Csordás Zita és Balogh Gallus duójaként indult és 2011 nyarának budapesti lo-fi hulláma tette a színtér meghatározó zenekarává. A duót az érzékeny dalok és a DIY-létforma határozta meg, egy dobossal (Hromkó István) és basszusgitárossal (Szigeti Árpád) kiegészülve pedig Budapest egyik legjobb indie pop formációvá nőtték ki magukat. Legfrissebb lemezüket, az "Adlait"-ot szinte mindenki az év magyar lemezei közé sorolta.

Mayberian Sanskülotts

A Mayberian Sanskülotts Csordás Zita és Balogh Gallus duójaként indult, és 2011 nyarának budapesti lo-fi hulláma tette egy színtér meghatározó zenekarává. A duót az érzékeny dalok és a DIY-létforma határozta meg, egy dobossal (Hromkó István) és basszusgitárossal (Szigeti Árpád) kiegészülve pedig kiforrott zenekarrá nőtte ki magát: letisztultabb dalokat játszani, mégis gazdagabb hangon szólal meg.
(fotó: Szombat Éva)

A zenekar igazából Gallus (Balogh Gallus, gitár) szájhősködésével indult: “Öt éve, még a Hunniában volt egy kiállításmegnyitóm, és kérdezték a szervezők, lenne-e hozzá valami aláfestő zene, erre viccből mondtam: ja, Zitával (Csordás Zita – ének, szintetizátor, gitár) van egy közös zenekarunk. A szájhősködést pedig annyira komolyan vették, hogy egy hét alatt össze kellett raknunk egy koncertprogramot. Minden nap vonattal rohantam ki Káposztásmegyerre, és Zita szobájában vettük fel egy kazettás magnóval az egészet, 14 számot. Így készült e az első album, az aloneinkápmegyer.”

A zenekar egy évvel később meg is jelent második, szintén kazettásmagnóra rögzített PseudoDeath című albumával, amellyel végleg leszögezték, hogy ez nem csak egy egylemezes, hirtelen fellángolásból született zenei projekt. “A magyar hálószobabumm proletárjai. A Mayberian Sanskülotts térdig gázol a magyar alternatív zenetörténelemben, az álompop külföldi sémáiban, a mocskosszájú csináld magad zajongásban, valamint Karády Katalin és Méhes Marietta örökségében is. Néha egy dalban egyszerre.” (b-oldal.blog.hu)

A lemez legismertebbé vált dala az Especially You, ami a koncertek egyik csúcspontja szokott lenni, és az Aranyélet című sorozat első évadába is bekerült. Egyes daloknak, így az Especially You-nak is elég kalandos a története. “Ez úgy volt, hogy Zita statisztaként szerepelt a többek között Jeremy Irons főszereplésével Magyarországon forgatott, VI. Sándor pápa életéről szóló The Borgias (Borgiák) című sorozatban. Egy jelenetben Girolamo Savonarola vallási révületbe esett követőjét kellett eljátszania többedmagával. A felvétel után a pápa fiát, Cesare Borgiát alakító francia színész, Francois Arnaud odament a statisztákhoz, és mondta nekik, jók voltatok, különösen te, mutatott Zitára.”- mno.hu. Az imént idézett cikkben hangzott el először a zenekarról a “valójában nagyon suttyók” kifejezés, ami azóta szállóigévé vált, és rendszeresen idézik különböző felületeken.

A harmadik, Adlait című album négy évig készült.
“A most megjelent anyagot hallgatva végigkísérhetjük a két alapító, Csordás Zita és Balogh Gallus utóbbi pár évének mérföldköveit, vagy ahogy ők fogalmaznak: poszttinédzserkori szenvedéseit, amelyek Hromkó István dobos, és Szigeti Árpád basszusgitáros munkájával nyerték e végleges formájukat” (index.hu)

Ez a zenekar első olyan albuma, amely stúdióban készült, és nem Zita hálószobájában rögzítették magnókazettára. Kicsit félő volt, hogy lesz majd olyan rajongó, akinek hiányozni fog a megnyugtató recsegés és sistergés, az album fogadtatása elsöprően pozitív volt, és remekül áll a zenekarnak a letisztultabb, pontosabb hangzás.

A Mayberian Sanskülotts első két albumához hasonlóan az Adlait is csak kazettán jelent meg, ami Czipó Tibor legendás kazettamanufaktúrájában készült.

Mint minden a zenekar életében, az Adlait borítója is közös munka gyümölcse. „ A zenekar három tagja is képzős, vagy az volt, Pisti pedig rajztanárnak tanult, ezért tán nem is meglepő, hogy az Adlait borítója egy igazi koprodukciós munka lett. Zita hozta az ötletet, Árpi  megrajzolta, Pisti digitalizálta, Gallus pedig a tipót és szerkesztést vállalta magára. Majd mindezt RP kinyomtatta, végül a borítókat másnap reggel Zitával közösen beillesztették a kazidobozokba” (urbanplayer).

“A Mayberian új anyaga a kapcsolatok kusza erdejében visz egyre meghittebb, intimebb zónákba. Emberek – történetesen az alkotók – belső világa tárul fel előttünk, s a zene itt tényleg azt a célt szolgálja, hogy kibeszéljen olyan dolgokat, belső vívódásokat, amelyeket amúgy talán nem ismernénk meg, amiről minden bizonnyal sose beszélnének ” (mno.hu)

Az Adlaiton, ugyanúgy, mint az azt megelőző két albumon, vegyesen találhatók angol és magyar nyelvű dalok. A zenekar azért kezdett el angol nyelvű dalokat írni, mert, bár abszolút nem beszélték jól a nyelvet, voltak sorok, amelyek egyszerűen jobban csengtek angolul. (beehy.pe) A Mayberian Sanskülotts varázsának része, hogy teljesen mindegy, hogy a dalaik angolul, vagy magyarul szólalnak meg, ugyanolyan átütő és őszinte érzelmeket mesélnek el. A lemezt hallgatva teljesen random követik egymást az angol és a magyar dalok, sőt, van olyan szám (az Ocean’s Cry), aminek angol a címe, de magyar a szövege, viszont annyira organikusan történik mindez, hogy a hallgatónak fel sem tűnik.

Az Adlaithoz készült első klip, a Glasswall bejutott a 2016-os Klipszemle döntőjébe is. A videóklip egy VHS kamerával készült, és a zenekar budapesti bóklászásait rögzíti. "A klipben látható jelenetek 95 százaléka spontán ötlet alapján született: a dinnyét és a kötszert is útközben vettük, miközben bejártuk egész Budapestet. Amikor ezeket a banális baleseteket rögzítettük, többször előfordult, hogy az arra járó turisták rémülten, kővé dermedve bámultak minket, és el kellett telnie pár másodpercnek, mire meglátták a kamerát, és összerakták, hogy mi a szitu"

Az Adlait megjelenése óta a Mayberian rengeteget koncertezik. Az ősz folyamán egy németországi turnéjuk (Lipcse és Berlin állomásokkal) is volt, ami leírhatatlan élményeket, tapasztalatokat, és barátságokat hozott a zenekar életébe.

Közben pedig folyamatosan írják a következő lemez dalait, amelyek közül néhányat már játszanak is a koncertjeiken.

Galériák

 • Mayberian Sanskülotts
  Mayberian Sanskülotts
  4
 • A38 születésnap: Mayberian Sanskülotts, Musica Moralia
  A38 születésnap: Mayberian Sanskülotts, Musica Moralia

  2017. április 30.

  19
 • Mayberian Sanskülotts, Bulp (SK), Musica Moralia
  Mayberian Sanskülotts, Bulp (SK), Musica Moralia

  2016. február 6.

  14
 • Mayberian Sanskülotts
  Mayberian Sanskülotts

  2014. október 16.

  12
 • morningdeer lemezbemutató + Harcsa Veronika és Meszerics András
  morningdeer lemezbemutató + Harcsa Veronika és Meszerics András

  2013. szeptember 19.

  20
 • Benjamin Clementine
  Benjamin Clementine

  2014. október 16.

  16

A helyszín