Elnézést kérünk, éttermünk a mai napon nem fogad vendégeket zártkörű rendezvény miatt. Csütörtökön 11:00-től várjuk ismét vendégeinket!

Marquis Hill Blacktet (US)

Marquis Hill Blacktet (US)

Marquis Hill Blacktet (US)
november
12
hétfő 19:00
kiállítótér

Marquis Hill Blacktet (US)

  • Jazz

A nagyszerű chicagói trombitás, Marquis Hill még alig múlt harminc éves, de már komoly életművet épített. A Monk-díjas muzsikus legutóbbi lemezét már a Concord jelentette meg, és az ősszel érkezik az ötödik album. Marquis Hill ennek turnéján ad dupla koncertet az A38 Hajó festői kiállítóterében Blacktetjével, amelyben mások mellett nem kisebb nevek játszanak, mint a Matt Wilsonnal vagy Talib Kwelivel dolgozó Christopher McBride vagy a nagyszerű dobos, Makaya McCraven. Ízig-vérig chicagói, az avantgárd dzsesszt némi nagyvárosi modernitással ötvöző, fiatal zenekar lép fel tehát november 12-én az A38 Hajón, a harmincas generáció egyik legjobb trombitásának vezetésével.

Esemény a facebookon

Marquis Hill Blacktet (US)

Marquis Hill minden ízében kötődik szülővárosához, Chicagóhoz. A város legendás dzsessz-szcénája nagyon erősen befolyásolta jellegzetes trombitajátékát, stílusát és a hagyományt az avantgárddal harmonikusan ötvöző, nagyvárosi, "urban" elemeket is felhasználó szerzői és hagszerelői módszerét. Zenekarát, a jellemző módon "Blacktetnek" nevezett kvintettet is ízig-vérig chicagói muzsikusokból állította össze. Makaya McCravent talán nem kell bemutatni: a fantasztikus technikájú dobos szintén zenekarvezető, hamisítatlan urban underground lemezei Chicago legmenőbb fügetlen dzsesszkiadójánál, az International Anthemnél jönnek ki. Christopher McBride szintén kulcsfigurája a színtérnek, tavaly például "a chicagói háziköltő", Carl Sandburg emlékének szentelt egy lemezt (méghozzá az év egyik legjobbját) Matt Wilsonnal.

Marquis Hill 2011, tehát 23 éves kora óta adja ki szólólemezeit, melyek mindegyike ezer szállal kötődik a chicagói szcénához és életérzéshez: nagyvárosi, a helyi posztbop-avantgárd hagyományra épülő, ugyanakkor a hiphoppal, spoken worddel és egyéb urbánus stílusokkal kacérkodó, gazdag ritmikájú, virtuóz világot épít. 2014-ben elnyerte a Monk jazzverseny díját, amely komoly ösztöndíjat és major lemezszerződést (a Concord Recordsét) hozott. Így született meg Marquis Hill legutóbbi albuma, a klasszikus sztenderdeket (köztük Monk Straight, No Chaserjét vagy Hancock Maiden Voyage-ét) jellegzetes stílusában újraértelmező The Way We Play.

A Marquis Hill Blacktet következő albuma idén őszre várható. Ehhez kapcsolódik a kvintett európai turnéja, melynek során az A38 Hajót is útba ejti: november 12-én ad dupla koncertet (egymást követően 19, illetve 21 órakor) az A38 különleges fekvésű kiállítótermében a Dunán.

A zenekar tagjai

Marquis Hill: trombita

Christopher McBride: altszaxofon

Justin Thomas: vibrafon

Joshua Ramos: bőgő

Makaya McCraven: dob

Lemezek

New Gospel, 2011

Sounds of the City, 2012

The Poet, 2013

Modern Flows, Vol.1, 2014

The Way We Play, 2016

Galériák

  • Marquis Hill Blacktet
    3

A helyszín

kiállítótér