Lanou

Lanou

Lanou
május
8
hétfő 12:00
Koncertterem
  • Pop
  • Világzene, Népzene

A 2017 decembere óta működő Lanou otthonosan mozog a folk, a pop és a világzene határain, angol és magyar nyelvű saját dalaik mellett népdalfeldolgozások is megjelennek a zenekar repertoárjában.

A tiszta, mély zenei világ egyúttal bátran kísérletező is, így koncertjeiken megszólalhat egymás után egy stoner rock beütésű citeraszóló, vagy épp egy triphop-hatásokkal átszőtt népdalfeldolgozás is. A 2020-as Fellegek (Of Clouds) című debütlemez után második, Erdeim című albumuk 2023. februárjában jelent meg, ezen a popos indiefolk angolszász folkzenei hagyományokkal keverik, ír buzuki és bendzsó is megszólal a lemezen.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kiváltó Lanou 2020-ban bekerült a Szimpla Lemming tehetséggondozó programba, a 2021-es Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díjának, valamint a 2021-es Öröm a Zene tehetséggondozó országos nagydöntőjének nyertese, ezáltal a 2021/22-es Hangfoglaló Program induló zenekari programjának támogatott zenekara. 2022 áprilisában a Budapest Ritmo nemzetközi világzenei showcase fesztivál kiválasztott hazai zenekara volt. A Tóth Eszter (ének, citera, ír bouzouki, gitár, zongora), Simon Gyuri (elektromos gitár), Öllős Dávid (basszusgitár) és Papp Gergő (dob) felállású formáció második, Erdeim című nagylemezén részben megmaradt a korábbi koncepció, az albumon angol és magyar nyelvű dalokat is hallhatunk, azonban a hangsúly a magyar nyelvű saját dalok felé mozdult el. A kvartett ösztönösen merít a magyar és más népek folkzenéjéből, és nem rugaszkodott el teljesen a gyökerektől, hiszen két népdalfeldolgozás is helyet kapott a lemezen. Újdonság viszont az angolszász folk kultúra hangszereinek használata, Napfonatból is ismert Tóth Eszter énekes ír buzukin és bendzsón is játszik, miközben a hangszerelés bátrabb, a zene dinamikusabb lett. A rendkívül személyes szövegek és a továbbra is nagyon intim hangvétel miatt az Erdeim „utazás a lélek legmélyebb tájaira, ahol nem válik el egymástól álom és valóság, a természeti képek bensőséges jelentéssel bírnak, az elemek életre kelnek, és az úton saját szimbólumvilágunk vezérfonalát követjük, hogy megtaláljuk azt, amit keresünk.”

A koncerten közreműködik Lantos Zoltán hegedűn és Táborszky Bence trombitán.

A helyszín